PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ROCKPALACE - Na prvním místě je hudba! Pak teprve to další

Nový projekt rozčeřil vody tuzemské rockové scény. Portál www.rockpalace.cz nabízí nahrávky kapel ve formátu mp3 či wav. Za peníze! Ano, možná se nyní křižujete, ale zkuste tento server blížeji prozkoumat. Zjistíte, že se zde dají najít různé zajímavosti a hlavně, stažené skladby jsou v největší možné kvalitě. Co je ale nejhlavnější, oficiálním stažením nahrávky podpoříte samotnou kapelu...

Můžete na začátek projekt RockPalace představit?
Hudební portál tohoto jména, který zahájil činnost na začátku roku 2011, vznikl především za účelem podpory kapel, které nemají možnost vložit svá CD do oficiálních distribučních kanálů nebo jsou pro ně nároky firem, zabývajících se touto činností, příliš vysoké. Přístup skupin do databáze nahrávek na portálu je zcela jednoduchý a nejsou k němu zapotřebí nějaké speciální úkony, stačí jen vyjádřit písemný souhlas s nastavenými podmínkami a zaslat CD s materiálem, kterým se chce daný umělec prezentovat. Zařadit je možno nejen aktuální novinky, ale i nahrávky staršího data, které už nemají šanci se k fanouškům jinou cestou dostat. Důležitou informací je, že server nabízí posluchačům pouze a jedině legální stahování kompletních nosičů a platba za ně probíhá prostřednictvím SMS zpráv.

Kdy se začala rodit první myšlenka na tento web?
Původní myšlenka na vznik tohoto serveru je už nějaký ten pátek stará, Honza ji měl v hlavě poměrně dlouho, pouze hledal vhodné cesty a způsob, jakým celý projekt uvést do života. Každopádně první pokus byl na webu Komunálního odpadu a vše vyvrcholilo spoluprací s Alešem Brichtou, kterému přes tento systém prodáváme album Grizzly. Někdo si možná řekne, že na tom nic není, že stačí nacpat nahrávky na web a hotovo, ale ona je za tím vším velká spousta práce, jelikož bylo poměrně náročné sladit vše dohromady tak, aby byl projekt ve výsledku funkční a nedocházelo k nějakým nenadálým problémům a zmatkům. Tady opět patří velké poděkování profesionální plzeňské firmě Agionet, která nachystala vzhled, webou prezentaci, půjčila nám vývojáře, který trpělivě zpracovával naše podměnty a připomínky a další dík patří Topic Press, kteří stejně jako u Aleše Brichty zajišťují chod e-shopu jako takového.

Dá se říct, že web nabízí hlavně undergroundovou scénu. Mají vrátka pootevřeny i velké kapely?
Samozřejmě, že ano, pakliže projeví zájem a přijmou námi nabízené podmínky, tak v tom nevidíme absolutně žádný problém. RP je server otevřený pro každou kapelu, rádi uvítáme kohokoliv. Otázkou zůstává, jestli ty tebou zmíněné „velké“ skupiny budou mít vůbec chuť do něčeho takového vstoupit, jejich příjmy z nosičů se totiž pohybují v absolutně jiných rovinách, než je tomu u nás, takže těžko říct, zda je těch našich, cca 30 korun z prodaného kusu může oslovit. Navíc mají o reklamu bohatě postaráno, takže ani nemusejí hledat nějaké alternativní způsoby distribuce svých nahrávek, stačí jim běžné prodejní kanály.

Je to mířené jen na ČR, nebo se můžou přihlásit i kapely z ciziny?
Tak hlavně chceme dát šanci domácím kapelám, aby o sobě mohly dát vědět fanouškům i v širším měřítku, jelikož povětšinou jsou tyhle party známé pouze ve svém okolí či kraji a v dost případech je to opravdu velká škoda, jelikož jejich nahrávky jsou na dost vysoké úrovni a to jak po stránce hudební, tak i zvukové. Ale vím, že Honza už objevil způsob, jak CD našich kapel nabízet i za hranice naší vlasti sběratelům, takže až se to povede zprovoznit, tak se kapelám z ciziny rozhodně nebráníme a v podstatě platí to samé, co jsem zmiňoval v předchozí odpovědi ohledně velkých jmen naší scény – pakliže budou akceptovat podmínky spojené s uveřejněním jejich CD na RP, tak v tom nevidíme problém.

Jak moc úspěšný RockPalace bude? Má nákup mp3 ještě nějakou budoucnost?
Tak to je těžká otázka, na kterou ti asi momentálně nedokážu odpovědět, to teprve poznáme. Naší výhodou je, že oproti jiným serverům, ze kterých se nahrávky stahují, my nabízíme absolutně špičkovou kvalitu zvuku, která je zcela totožná s tím, jako by sis v obchodě koupil klasický fyzický nosič. Navíc v jednom balíku máš i kompletní booklet, včetně potisku CD, takže ten rozdíl oproti, řekněme, nelegálnímu stahování je obrovský. Navíc, spousta hlavně mladých fanoušků, využívá pro poslech hudby právě tebou zmíněný formát MP3 a normální CD jim prakticky nic neříká, takže nákup hudby přes náš server by pro ně mohl být zajímavý. Ale ani vyznavači klasických stříbrných kotoučků u nás nepřijdou zkrátka. Pokud si nahrávku stáhnou, tak není problém, aby si z ní prostřednictvím dalších programů jednoduše vytvořili plnohodnotné CD a v neposlední řadě stojí za zmínku, že u každé kapely je přímý link na oficiální prodej jejich CD.

Nedá se také říct, že je to určitá forma charity pro zúčastněné kapely? Člověk je může SMS podpořit, i když třeba nabízenou desku má už ve fyzické podobě. Prodeje nosičů klesají, takže každá kačka dobrá...
Charita – to slovo mi v tomto případě přijde trochu divné, když ho vyslovíš, tak si spíše představím nějakého člověka v tísni, kterému věnuji starý kabát. Já bych asi zvolil termín - podpora, prostě tím pomůžeš své oblíbené kapele, přispěješ nějakou kačkou, sice to není žádný balík, ale pokud se podobně smýšlejících lidí najde více, tak to může hodit slušnou částku, která skupině třeba pomůže při pořízení další nahrávky. Hlavně je zde jistota, že z peněz fanoušků si nebudou mastit kapsu nějací paraziti, kteří se na tvorbě hudby nijak nepodílí (vyjma poplatků za služby operátorům samozřejmě, ty jsou celkem vysoké, ale žel se s tím nedá nic dělat, takto je to uzákoněno). A taky je to pro zúčastněné kapely dobrá propagace – zcela zdarma a jak s oblibou říká Honza, když už nic jiného, tak se o nich alespoň dozví halda dalších posluchačů, ke kterým by se jejich hudba jinak těžko dostávala.

Dají se už nyní nalézt na webu nějaké raritky?
Třeba u CD Bratrstva Luny je přiřazen singl „Nomen Rosae“, který už není běžně k sehnání, Sagittari ke svému debutovému nosiči přidali bonus v podobě dvou věcí z připravované novinky, jako rarita se dá třeba brát i výběr z demáčů Daniela „Šakala“ Švarce na kterém mohou posluchači nalézt spoustu do té doby nezveřejněných songů z dílny tohoto geniálního muzikanta nebo první album teplického Motorbandu – „Made In Germany“ a tak bych mohl pokračovat, myslím, že je tam toho celkem dost.

Na co jste zatím nejpyšnější?

Nejpyšnější jsme zatím zřejmě na to, že se celý tento projekt podařilo vůbec rozjet a zprovoznit, což je především Honzova zásluha, který tomu věnoval několik let příprav a pracoval na jednotlivých detailech, které bylo potřeba sladit dohromady, aby to celé fungovalo. Velice nás těší, že jsme na svou stranu za poměrně krátkou dobu získaly spoustu známých osobností domácí rockové scény, kteří projekt veřejně podporují a zaštiťují svým jménem, jako třeba manager Aleše Brichty Martin „Mitva“ Lukeš, Radek Kurc z Empire nebo Damian – majitel největšího gotického obchodu u nás Nosferatu.

Největší úspěch zatím slaví kdo?
Co se týče prodeje CD, tak největší zájem fanoušci projevují nyní o Hamr, Gallileo, Titanic…

S jak silnou odezvou se RockPalace v této chvíli setkává? Platí, že jsou začátky těžké?
Určitě máš pravdu, že každý začátek je vždy velmi těžký. My jsme teprve na tom začátku, takže na nějaké velké soudy je ještě příliš brzy, určitě jsme velice potěšeni poměrně velkou odezvou kapel, které se nám samy hlásí a mají eminentní zájem o umístění svých CD do naší databáze a to ať už se jedná o nahrávky starší, či nové. Takže ze strany kapel je to dobré, co se týče poptávky od fanoušků, tak ti si to především momentálně hlavně oťukávají, jelikož je to pro ně celkem nová věc, zjišťují, co a jak funguje. Uvidíme, věřím, že třeba za cca půl roku budeme moudřejší.

Na stránkách jsou i rozhovory či jiné články. Hodláte v tom pokračovat?
Jo, určitě v tom hodláme pokračovat, chceme fanouškům kapely představit nejen jejich hudbou (na stránkách je umístěn i přehrávač s ukázkami tvorby jednotlivých interpretů), ale i prostřednictvím rozhovorů a dalších článků, které s touto činností souvisejí. Je nám jasné, že ne každý fanda musí nutně znát veškeré skupiny, která jsou na serveru umístěné, takže se snažíme co nejvíce poodhalit jejich činnost, styl muziky atd. Postupně bychom to chtěli rozšířit i o další informace, jako třeba databáze nahrávacích studií, rockových klubů a podobně, ale jak říkám, záleží, jaký o to bude zájem, na prvním místě je především hudba a pak teprve to další.

Venca Votruba             


www.rockpalace.cz


Vydáno: 30.03.2011
Přečteno: 3662x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To zní zajímavě,...31. 03. 2011 2:06 Bigboš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10058 sekund.