TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOUNDGARDEN - Live On I-5

Grunge mě nikdy nějak extra nebavil. Byl to protiklad proti mému oblíbenému hair metalu. Protiklad, který řadu mých oblíbených kapel smetl z povrchu zemského. Nepopírám, že by se mi „Nevermind“ od Nirvany nebo „Facelift“ a „Dirt“ z dílny Alice In Chains nelíbili, ale prostě tenhle styl zoufalých feťáků ve vytahaných vlněných svetrech, s bradkami a mastnými vlasy mě nikdy neuchvátil. Jasně, důležitá je muzika a ta leckdy něco do sebe měla. Z té „Velké čtyřky grunge“ mě vždycky nejvíc bavili Alice In Chains, Pearl Jam jsem asi nikdy nepochopil, akceptoval jsem dopad Nirvany a Soundgarden šli vždycky jaksi mimo mě.

Britský Kerrang! o kapele napsal, že je nejmetalovějších ze všech seattleských kapel a mám za to, že měl pravdu. Soundgarden vždy čerpali z riffů Black Sabbath. Už první deska „Ultramega OK“ byla tvrdá víc, než cokoliv na rockové scéně v té době. Úspěšná moc ale nebyla. Byl rok 1988 a největšími kapelami světa byli Bon Jovi, Guns n´Roses a Mötley Crüe. Soundgarden přišli s tvrdými, skoro až doometalovými riffy Kima Thayila a nervním zpěvem Chrise Cornella. Jenže v Seattlu se už začínal připravovat převrat. S příchodem Nirvany a jejich desky „Nevermind“ se situace zcela otočila a každá kapela ze Seattlu byla žádána stejně jako o pět let předtím každý z Los Angeles. Soundgarden tuto dobu zúročili jak to šlo. Přišli s výbornou deskou „Badmotorfinger“, kde se nacházela vypalovačka „Rusty Cage“. A poté, co si Cobain prohnal kulku hlavou a vypukla obrovská grunge-mánie, byli tu zase Soundgarden s ještě dotaženější deskou „Superunknown“, ze které vyšel obrovský hit „Black Hole Sun“.

Dodnes poslední deska „Down On The Upside“ už vyšla v době, kdy celá seattle móda odeznívala a proto zaznamenala jen zlomek úspěchu předchozí nahrávky. Soundgarden se pak rozpadli. Cornell nejprve vydal sólovku „Euphoria Morning“ a pak zamířil do řad superskupiny Audioslave, kterou postavili členové Rage Against The Machine. Jenže v hudebním průmyslu je to jak na houpačce a trendy se vrací. V současné době je v kurzu hair metal a Soundgarden si asi chtějí pojistit, že kdyby poté přišel zase grunge, aby mohli být u toho. A proto se dali znovu dohromady a jako důkaz nerozborného přátelství mezi členy kapely nabízejí živák „Live On I-5“.

Ovšem kdo by si myslel, že se jedná o aktuální záznam comebackových koncertů, ten se šeredně zmýlí. „Live On I-5“ obsahuje záznamy z posledního turné kapely k desce „Down On The Outside“ Najdeme tu ale všechny milníky jejich kariéry. Ať už je to úvodní „Spoonman“, která čerpá z odkazu Led Zeppelin, tak až doomrocková „Head Down“, nervní „Jesus Christ Post“ a pochopitelně i baladu „Black Hole Sun“, tedy spíše jen její tříminutový fragment, který Cornell odzpívá jen s doprovodem kytary. Je tu ale také těžko doposlouchatelná desetiminutová verze „Slaves And Bulldozers“, dvouminutová vypalovačka „Ty Cobb“ a výborná předělávka „Search And Destroy“, kterou si Cornell a spol. vypůjčili z repertoáru legendárních The Stooges.

Nemá smysl rozpitvávat desku skladbu po skladbě. Je určena skalním fanouškům a ti stejně už všechny dávno znají. Snad ani sami Soundgarden nepočítají s tím, že by jim tenhle živák přilákal příznivce nové. Může ale dobře připravit půdu pro novou studiovku, o které se už Cornell s Thayilem rozhovořili v tisku.

Jan Skala             


www.soundgardenworld.com

Seznam skladeb:
1. Spoonman
2. Searching With My Good Eye Closed
3. Let Me Drown
4. Head Down
5. Outshined
6. Rusty Cage
7. Burden In My Hand
8. Helter Skelter
9. Boot Camp
10. Nothing To Say
11. Slaves And Bulldozers
12. Dusty
13. Fell On Black Days
14. Search And Destroy
15. Ty Cobb
16. Black Hole Sun
17. Jesus Christ Pose

Sestava:
Chris Cornell - zpěv, kytara
Kim Thayil - kytara
Ben Shepherd - baskytara
Matt Cameron - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 77:57
Label: AM Records
Země: USA
Žánr: grunge

Diskografie:
1988 - Ultramega OK
1989 - Louder Than Love
1991 - Badmotorfinger
1994 - Superunknown
1996 - Down On The Outside
2011 - Live On I-5


Vydáno: 22.04.2011
Přečteno: 3538x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pepsi stoneMáš pravdu,...21. 09. 2020 19:48 Metal fan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08963 sekund.