NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LILLIAN AXE - Deep Red Shadows

Lillian Axe přežili hudební bouři ze Seattlu, přežili přírodní návštěvu Katriny v New Orleans, přežili i svojí několikaletou hybernaci. Rok 2010 se do dějin kapely zapíše jako další mimořádně (k)rušné období, byť první polovina roku vypadala pro kapelu hodně pozitivně, na konci roku však mohl Steve Blaze málem tahat černé sukno. Vezmeme-li-to z té negativní strany, jako první položka na černou listinu bylo zapsáno jméno Derricka LeFevrea, který kapelu počátkem léta opustil. Vzrušení, které mohlo mezi fanoušky zavládnout po ohlášeném příchodu původního pěvce Metal Church Ronnyho Munroea rychle opadlo, neboť Ronny vydržel na postu zpěváka necelých pět měsíců. Náhrada za něj - Brian Jones - byla oznámena začátkem března letošního roku.

Pozitiva uplynulého roku? Lillian Axe byli zapsáni jako první hardrocková položka v Luisianské hudební síni slávy. Steve Blaze rozběhl pod jménem Love & War Records vydavatelství a bylo nabíledni, že tím pádem Lillian Axe nebudou zahálet a společně vypustí do světa nějaký pozdrav. Ten přišel v podobě desky "Deep Red Shadows" (vzpomínáte na album Psychoschizophrenia a song "Deep Blue Shadows"?), původně plánované jako EP, po oprášení a zakustičnění starších věcí ji Blazeovci nakonec natáhli na délku regulérního alba. O tom, jakým směrem Lillian Axe kráčí svědčí asi nejlépe fakt, že na desce se ve skladbě "The Quenching OfHuman Life"jako host představil Ty Tabor z Kings X. Steve Blaze se stále víc vyžívá v komplikovanějších, přemýšlivějších a členitějších kompozicích (z novinek se jen jedna vejde pod šest minut), při kterých naštěstí nezapomíná na pověstný cit pro míchání (stále zemitějšího) heavy rocku s jemnými - převážně baladickými - melodickými motivy. Z tohoto pohledu je mix současného ksichtu a akustického zjemnění minulosti tou asi nejpřijatelnější kombinací, kterou Lillian Axe mohli spáchat. A byť zcela logicky tyto dvě radikálně odlišné poloviny (zdůrazněné seřazením skladeb v duchu elpíčkové strany A a B) spolu nemohou tvořit kompaktní celek, nelze říct, že by toto spojení působilo rušivě. Novinky se převážně odvíjejí v pomalejším, rozvážném tempu, byt' samozřejmě živější pasáže jsou - nejen k délce skladeb, ale i k zjevné chuti Steva Blaze nenechat posluchače příliš ukolébat - nezbytností. Lillian Axe se pomalu a jistě blíží k území progresivního rocku a myslím, že je docela škoda, že Derrick LeFevre ztratil chuť pokračovat, protože se současnou tváří Lillian Axe (nadefinované na "Sad Day.. .", kam by šlo bez problému všechny písně zařadit) si evidentně rozuměl. V téměř koncepčně (upírsky) pojaté sadě novinek sice nechybí yypjaté okamžiky, ale celkově mi schází vyložený hit, kterými Lillian Axe tak velkoryse pohazovali na minulé desce.

K akustické části desky není třeba nic moc dodávat. Steve Blaze si je samozřejmě vědom toho, že schopnost důstojně dojmout je jednou z jeho hlavních předností a "Nobody Knows" a především pak "Sad Day On Planet Earth" zároveň patří k tomu nejlepšímu, co z dílny Lillian Axe kdy vypadlo. Akustický háv podstatu skladeb nemění a zároveň jim velice sluší. "The Day I Met You" i "Noctumal Symphony" patřily v době svého vydání k těm méně výraznějším položkám baladického menu, nová podoba na tom však těžko co změní. Pochopitelně, poslouchá se to velice příjemně, jen tomu chybí špetka vzrušení.

Příběh Lillian Axe nekončí. Kapela je zase už kompletní (snad nový pěvec bude stálejší položkou sestavy než jeho předchůdce), na domovských stránkách už je k dispozici novinková ochutnávka, takže nezbývá než si počkat, jestli nárust formy na "Sad Day On Planet Earth" nebyl jen ojedinělým záchvěvem. "Deep Red Shadows" totiž tu famózní předloňskou formu jen lehce naznačilo, ale nepotvrdilo.

Savapip             


www.lillianaxe.com

Seznam skladeb:
1. Under The Same Moon
2. 47 Ways To Die
3. The Quenching Of Human Life
4. A Minute Of Years
5. Nobody Knows
6. The Day I Met You
7. Sad Day On Planet Earth
8. Nocturnal Symphony
9. Deep Red Shadows

Sestava:
Derrick LeFevre - zpěv
Steve Blaze – kytara, klávesy
Sam Poitevent – kytara
Eric Morris - baskytara
Ken Koudelka - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 49:00
Produkce: Steve Blaze
Label: Love & War Records
Země: USA

Diskografie:
1988 – Lillian Axe
1989 - Love & War
1992 – Poetic Justice
1993 - Psychoschizophrenia
1999 – Fields Of Yesterday
2007 – Waters Rising
2009 – Sad Day On Planet Earth
2010 – Deep Red Shadows

Související články:
LILLIAN AXE - Lillian Axe
LILLIAN AXE - Love + War
LILLIAN AXE - Poetic Justice
LILLIAN AXE - Psychoschizophrenia
LILLIAN AXE - Fields Of Yesterday
LILLIAN AXE - Waters Rising
LILLIAN AXE - Sad Day On Planet Earth


Vydáno: 28.04.2011
Přečteno: 2861x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tož sem čekal, co...28. 04. 2011 6:40 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09527 sekund.