IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GUARDIANS OF TIME - A Beautiful Atrocity

Paganovi věrní rychlíkovci mě za následující řádky asi budou mít chuť ukřižovat, ale já nemůžu jinak, než uznale poklepat norským Strážcům času po rameni za to, že se vykašlali na neomezené (melodické) šlapání na rychlostní pedál a po sedmiletém oddechu od posledního zařazení nejvyššího rychlostního stupně dali přednost výletu po křivolakých uličkách progresem (díky pohodovému muzikantství kapely v jeho přístupnější formě) říznutého power metalu. I když lze vystopovat zárodek toho, odkud Guardians Of Time před lety vyšli - tím hlavním styčným bodem je řezavě chraplavý vokál Bernta Fjellstada, i když v současné době značně vyzrálejší, tvárnější a charismatičtější – jen těžko bych na první poslech vsadil nějakou kačku na to, že právě TOHLE jsou Guardians.

Přeživší autorský tandem Fjellstad -Olsen se obklopil novými spoluhráči a zřejmě nejen jejich zásluhou, ale především díky kompozičnímu experimentování zní celá kapela mnohem dospěleji, už zjevně není kam se hnát a při maximálním nasazení se vsází na emotivnější prožitek. Další velice prospěšnou změnou je koketování s agresivním harsh zpěvem, který v těch správných okamžicích mění charakter skladeb a dodává osvěžující špetku agresivity (samotná nahrávka zní i tak dostatečně dynamicky a razantně, tady jde vážně o speciální koření, jemně dávkované mistrem kuchařem). A k tomuhle všemu si dosaďte atraktivně přitažlivé, svěží melodie a výborný výkon kapely - při první projížďce byl Fjellstadův zpěv to, co dominovalo, kouzlo kytarových vyhrávek a sól nastoupilo sice o něco pomaleji, ale nakonec vše zapadlo do vzrušující symbiózy a pohlcující atmosféry.

Která funguje od první minuty. Málokdy má intro takovou sílu, aby vás plně dokázalo připravit na věci příští. Sugestivní úvodní hláška "...my name is Jeffrey Callahan, this is the end... " představí hlavního hrdinu příběhu, kterému do konce života zbývá právě už jen délka alba "A Beautiful Atrocity". Dění následující? Mnoho různobarevných tváří, skvěle sjednocených v heavy-power-progres mantinelech a dokonale reprezentovaných (ale sáhněte po čemkoliv, nelze minout, všechno míří ke středu terče) třeba ve slokách neuspořádanou, v refrénu dokonale chytlavou "Altered In Red“, dramaticky teatrální „Heart Of Darkness“ s instrumentálními orgiemi i vypjatým zpěvem, či křehce poetickou „Only In Dream“, postupně rostoucí do emotivní bouře. A pak už jen symfonie pro elektrický křeslo - zzzz (ááááárggghhh)...zzzz. Bonusová položka „The Man“ se absolutně neslučuje s ničím, co kdy Guardians Of Time spáchali. Ryzí povedená hardrockovka však jen dokazuje, že tahle parta je v takovém laufu, že ať sáhne na cokoliv, zjevně to bude mít hlavu, patu a ksicht.

„A Beautiful Afrodity“ je pro mě jedním z největších kandidátů na vítěze kategorie „Pozitivní překvapení letošního roku“ a s největší pravděpodobností bude figurovat i mezi osobními nejlepšími nahrávkami letošního roku. Určitě bych Guardians Of Time nezatratil, pokud by se přidrželi své historie a zůstali v rodině speedotvůrců, neboť jejich výkony jsou precizní a šťavnaté a jejich nápady velice přitažlivé. V současné formě však tyhle své devizy okořenili pořádnou dávkou atmosféry, kreativity a uměleckého důvtipu, takže za jejich nejlepší položku v diskografii kapely u mě palec přímo k nebi.

Savapip             

Zásadní kompoziční změnu vstříc heavy-progresu vítám, neboť rychlé období této kapely nebylo nikdy zvlášť zajímavé. V hudbě Norů jsem vždy postrádal chytlavost, která by mě nutila k opakovanému poslechu jejich desek. Ani v případě novinky si neurvu pařením hlavu, každopádně je nad slunce jasné, že se Strážci času díky tomuto albu vymanili z šedi lehkého nadprůměru a naservírovali nám jednoznačně nejvyspělejší materiál své historie, který musí potěšit každého hudebního fajnšmekra. Dle mého gusta mohla být chytlavost opět na daleko vyšší úrovni (viž třeba úžasný, ale svého druhu ojedinělý refrén „Altered In Red“), ovšem v rámci (maximálně možné) objektivity by nebylo férové desku „A Beautiful Atrocity“ příliš kritizovat. Výsledné hodnocení je tedy kompromisem mezi tímto hlediskem a subjektivním vkusem autora komentáře.

Pagan 7/10

guardiansoftime.no

YouTube ukázka - Perverse Perfection

Seznam skladeb:
1. The Beginning of the End
2. Perverse Perfection
3. God v2.0
4. Monster
5. Altered in Red
6. Mind Divided
7. Heart of Darkness
8. Sleep Eternal
9. Dreamworld Messiah
10. Tide of Time
11. Only in a Dream
12. I, Sinner
13. The Man

Sestava:
Bernt Fjellestad - zpěv
Paul Olsen - kytara
Jonkis - baskytara
Øivind Vågane - - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 50:56
Label: Mayhem
Země: Norsko

Diskografie:
2001 – Edge Of Tomorrow
2004 – Machines Of Mental Design
2011 – A Beautiful Atrocity


Vydáno: 26.08.2011
Přečteno: 4060x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-/10Nelíbí. Ač...26. 08. 2011 19:50 boozer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0955 sekund.