NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KROMLEK - Finis Terræ

U nedávno hodnocených Nothgard jsem nadšeně vykřikoval, že centrum německého pohanství jest nutno hledat v Bavorsku. Jako by Kromlek chtěli se svým v dubnu vydaným albem „Finnis Terrae“ tato slova potvrdit - a to i přes to (nebo možná právě proto), že v rámci svého „Konce světa“ sáhnout i za hranice obvyklých pagan-blackových postupů. Co je však na „Finnis Terrae“ zásadní, je (při celkové délce alba, o sedm minut přesahující jednu hodinu) fakt, že na desce se ustavičně něco děje a Kromlek se vyžívají ve vytrvalé změně nálady i tempa. Což na jedné straně vede k tomu, že vás systematicky drží v napětí, co přinese okamžik příští, na straně druhé však přes poměrně důkladné množství povedených a přitažlivých motivů a nápadů si na konci desky budete (alespoň pro prvních pár protočení desky v přehrávači) jen stěží některý z nich popiskovat či pobroukávat a snaha kompletně vstřebat tuhle nálož napoprvé (no i na podruhé, či na potřetí a klidně můžeme pokračovat) se mi jeví poněkud sysifovská.

Kromlek stojí na dvou (pochopitelně, vše co vyžaduje blackem střihnuté pohanství považuji za samozřejmé) zásadních piliřích. Jedním z nich je hrubě přitažlivý řev křiklouna Alphavarga (údajně by se v rámci „Finnis Terrae“ měl projevovat v několika světových jazycích – němčina, angličtina, arabština, švédština, arabština, staroindičtina – ale potvrdit to si i přes vydatně nastražené slechy netroufám), který je tím vrchním tahounem do pohanských vod. Tím druhým jsou pak všudypřítomné klávesy. Které dokáží křiku, kousavým kytarám i výrazné rytmice dodat velice přitažlivou náladotvornost. A to i ve chvílích („Bastion“, „Metropolitan Roots“, …), kdy chytnou až diskotékově extravagantní fazónu, která se zdá sice nepatřičná, ale nakonec do tohoto pelmelu nálad zapadne. A když k tomu doplníte stylovou nespoutanost Kromlek, kteří v okamžicích uvolnění se vydávají až kamsi k power metalovým břehům („The Cocoon“), nebojí se obklopit pompézním odérem („Creation’s Crowning Glory“) či si až rozverně zaskotačit (osobní tutovka „Moritvrvs Immortalis“), máme na světě svébytnou míchanici raných Turisas, Children Of Bodom, Heidevolk (jehož členové si, stejně tak jako René Berthiaume z Equilibrium na desce zahostují), Kalmah… A nebýt závěrečné zbytečně protahované titulní skladby, která (snad právě díky své stopáži) působí v kontextu desky celkem vyčerpaně, jen těžko bych hledal nějaký zásadní problém.

Epické, drsně nadýchané a výpravné album. Ačkoliv název desky avizuje globální pohromu, z melodií Kromlek dýchá pozitivismus a i ve stylově čistém projevu Alphavarga lze spíš než blížící se katastrofu nasát optimisticky či bojovně burcující prvky. Pokud vám voní stylově otevřené pohanství a kompoziční neposednost, je „Finnis Terrae“ výborný (ale znovu zdůrazňuji, nesnadno vstřebatelný) tip.

Savapip             


www.kromlek.de

YouTube ukázka - The Cocoon

Seznam skladeb:
1. Iron Age Prelude
2. Nekropolis’ Fall
3. Angrlióð
4. The Cocoon
5. Mantikor
6. Manjushri aus mir
7. Moritvrvs Immortalis
8. Ad Rvbiconem
9. Bastion
10. Creation’s Crowning Glory
11. Metropolitan Roots
12. Egophaneia
13. Finis Terræ

Sestava:
Alphavarg - zpěv
Nhévann - kytara
Forað - kytara
Alex - baskytara
Hrísdólgr - klávesy
Julian „Jules“ - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 1:07:42
Label: Trollzorn
Země: Německo

Diskografie:
2005 – Kveldridhur
2007 – Strange Rumours…Distant Tremors
2011 - Finis Terræ


Vydáno: 14.09.2011
Přečteno: 2580x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
HlasujteHlasujte Reggae VS...14. 09. 2011 18:42 Cr!pSsOn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10939 sekund.