PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CHAINFIST - Black Out Sunday

Trošku schizofrenní je tahle debutová nahrávka dánských Chainfist. Kdyby udrželi energii, jedinečnost, agresi a nadhled, natlakovaný do prvních dvou kousků, po celou hrací dobu, asi by mi strhali všechny bodometry. Kdybych měl desku hodnotit čistě za šestku skladeb, které se v mých poznámkách ocitly v dolní polovině osobního žebříku, asi by si od Chainfist pes kůrku bral jen s maximálním sebezapřením. A přitom si ve finále řeknete, že se prakticky celá deska nese v konzistentní náladě, je velice soudržná a kluci se svého groove metalu drží velice systematicky.

Čím tedy je způsoben někdy až propastný rozdíl v kvalitě jednotlivých songů? Nejspíš v melodiích, nápadech a jemných náladových odstínech. Jinak vás totiž celou deskou provází v první řadě vytrvale kousavé a agresivní riffování (pokud už dojde na vatu, tak nápadité kytary jsou tím nástrojem, který prakticky kdykoliv i absolutně mdlé písně dokáže vytáhnout nad hladinu), v řadě druhé sebejistý vokál Jackieho Petersona, v třetí řadě hutná a razantní rytmika.

Kdybych měl sestavit propagační EP, našli byste na něm následující menu (bez udání pořadí). „Free Me“, jednoduchou agresivní a energickou vypalovačku se štiplavým vokálem, drtícími riffy a skočným refrénem. „Edge Of The World“, tahavě emotivní hutnou věc s výraznou kytarou a nenápadně příjemným rockerstvím. „Stay“, geniální míchanici nálad, vycházející z melancholicky depresivního úvodu, zvrhlého do šťavnatého nářezu s Jackieho hlasivkami uřvaně vypjatými, masakrózní rytmikou i zdivočelými kytarami. „Carpe Diem“, citlivou balada s intenzitou drsných metallikovských ploužáků. A jako bonus bych přihodil „In Your Face“, zvrhle přímočarou, jedovatě syrovou rockovku. Bez zbytku alba bych se klidně obešel. Občas jej brzdí těžkopádnost, občas šlápnutí na bludný kořen a neschopnost se vymotat z nenápaditosti, občas přehnaná snaha o barevnost (reprezentativní vzorek ve formě uřvané a porapované „Have You Ever“ je ale jediným kouskem, který bych nejradši vygumoval z dějin hudby natrvalo…).

Celkově vzato je „Black Out Sunday“ bodavá a zneklidňující muzika, dovedně spojující široké spektrum žánrů, lehkým rockem počínaje a nekompromisním thrashem konče. Chainfist žonglují nejen s hudebními žánry, žonglují i s různými náladami a nebojí se experimentovat a riskovat. Samozřejmě, že tahle kombinace s sebou nese i riziko šlápnutí vedle. A byť k němu párkrát došlo, v celkovém součtu ta vytrvale intenzivní nálada a čtyři zabijácké songy hravě kompenzují veškerou vycpávkovou a nerozhodnou vatu.

Savapip             


www.chainfist.net

YouTube ukázka - Free Me

Seznam skladeb:
1. Free me
2. Edge of the world
3. Evolution
4. Be a man
5. Have you ever
6. Stay
7. In your face
8. Show me
9. Clown
10. Carpe diem
11. Black out
12. Shchwh

Sestava:
Jackie Petersen - zpěv
Michael Kopietz - kytara
Braca Pedersen - baskytara
Jesper Heidelbach - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 51:16
Label: SAOL
Země: Dánsko

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.05.2012
Přečteno: 1765x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08964 sekund.