NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CORONATUS - Terra Incognita

Tvrdit, že u Coronatus je všechno při staré,m by bylo trochu scestné tvrzení. Nicméně, pomineme-li fakt, že kromě bicmena Matse Kurta, který jediný se drží od počátku dějin téhle bandy a personální rošády, které s kapelou otřásaly v posledních dvou letech, totálně změnily „zasedací pořádek“, dá se s tím víceméně souhlasit. Zejména proto, že Coronatus jsou univerzálním prototypem bandy, která sice občas zlobně zachrastí řetězem, ale ve finále chtěli, chtějí a zřejmě vždycky budou chtít být hodnou kapelou s líbivou muzikou. A proč to nepřiznat, ono se jim to i daří. Alespoň tedy z větší části. Ale vlastně i to ke Coronatus patří.

Při starém je i skutečnost, že po jednoalbovém výpadku se do kapely vrátila zpěvandule Ada Flechner. Co se dá dělat, chtělo se mi původně postesknout. Přece jen z dvojice, která se sešla na „Porta Obscura“ mi do ucha líp zapadávala Carmen Schäfer. Ale dívčí tandem (nejzákladnější poznávací znamení Coronatus) Ada Flechner – Mareike Makosch spolu ladí (lépe, než to šlo Carmen společně s Lisou Lasch na minulém „Fabula Magna“) a spolupráce obou dívčích hrdélek (myšleno chvíle, kdy si holky notují společně nebo se příjemně „přetlačují“) patří k tomu povedenějšímu, co „Terra Incognita“ nabízí. A kdyby je zbytek kapely nenechal občas „obnažit“ (nejkřiklavějším příkladem budiž jalově nudná „Der Klerikel“) a byl jim vydatnou oporou po celou hrací dobu desky, asi by vyďoubávání nedostatků nebylo tak snadné.

Druhým pilířem tvorby Coronatus jsou melodie. Žádné složitosti, všechno si bez zádrhelů jemně plyne, žádné výtržnosti, to občasné říznutí kytar rozhodně vlny nenadělá, žádná divočina, klídek, pohoda, občas snaha o živočišnost, občas lehká elegance – v globále čistá a navoněná muzika. Je trochu záhadou, že ačkoliv se nálada zas tak zásadně nemění, netrpím pocitem, že by se měla deska slít do jedné koule. Naopak, s takovými kousky, jako je nekonfliktně pompézní klipovka „Fernes Land“ s romanticky středověkým nádechem (a nejvydařenější vokální kooperací), rozvernými klávesami provzdušněným „Dead Mans Tale“, nejchytlavější refrénem v „Sie stenh am Weg“ či šťavnatým „Traumzeit“ Coronatus rozhodně nenudí. A pokud dokáží příště vygradovat i jediný temnější a dramatický kousek v podobě titulní „Terra Incognita“ (a odpustí si totální šlápance mimo jako v případě bonusového živého zprznění rozháraného „Mein Herz, Mein Sehnen – a taková to byla studiová pecka…), mohli by mít šanci na to zahrát si – ale jen těžko o vedoucí příčky – první ligu.

I když za silnější vokální článek považuji Mareike, návrat Ady Flechner kapele prospěl. Jazykový Babylon je přiměřeně umírněný a převládající němčina sice není zrovna přitažlivá, ale ani moc nevadí. Snaha o romantiku prostřednictvím housliček a piána sice nezabírá tak, jak by si asi Coronatus představovali, ale alespoň to nepohoršuje. Hluchoprázdných míst na desce není tolik, abyste byli permanentně zpruzelí, povedené chytlavky můžou koketovat s tím, aby na jejich spočítání jedna ruka nestačila. Leze nám z toho zase průměr, co říkáte…? A tak závěr může být stejný jako před čtyřmi lety – vizuálně nadstandardní, hudebně obyčejní. Jen ta obyčejnost oproti „Porta Obscura“ je posunutá o level výše.

Savapip             


www.coronatus.de

YouTube ukázka - Fernes Land

Seznam skladeb:
1. Saint Slayer
2. Fernes Land
3. A Dead Man's Tale
4. Sie Stehn am Weg
5. Vor der Schlacht
6. Hateful Affection
7. In Signo Crucis Trilogy Part I - Der Kleriker
8. In Signo Crucis Trilogy Part II - Das Zweite Gesicht
9. In Signo Crucis Trilogy Part III - In Signo Crucis
10. Der Letzte Freund
11. Traumzeit
12. Terra Incognita
13. Mein Herz (Live version)

Sestava:
Mareike Makosch - zpěv
Ada Flechtner - zpěv
Aria Keramati Noori - kytara
Dirk Baur - baskytara
Psalm - klávesy
Mats Kurth - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 1:03:42
Label: DVS Records/Metal Age Productions
Země: Massacre Records

Diskografie:
2007 – Lux Noctis
2008 – Porta Obscura
2009 – Fabula Magna
2011 – Terra Incognita

Související články:
CORONATUS - Porta Obscura


Vydáno: 12.06.2012
Přečteno: 2064x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09037 sekund.