PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FURYON - Gravitas

Pojďte mi pomoct vyřešit jednu triviální hádanku. Svého času existovala v Británii celkem známá kapela, která si říkala Pride a provozovala melodický, pohodový, příjemně dospělácký rock. A hned tři členové téhle party se v roce 2006 spřáhli pod hlavičkou Furyon. Mám ještě jednu tutovou nápovědu (aby to trklo i ty pomalejší) – kytarista Chris Green se na konci minulé dekády sčuchnul s CJ Snarem (zřejmě stejné hudební cítění), tedy zpěvákem hard rockových amíků Firehouse pod hlavičkou Rubicon Cross. Furyon v té samé době vypustili do světa dokonale utajené album „Gravitas“. Kterési trénované ucho z labelu Frontiers Records si desku poslechlo a zařídilo reedici tohoto počinu. Tak, všechny neznámé jsou dosazeny a já se ptám: Jakému hudebnímu stylu se Furyon věnují? Tipli jste, že to bude něco plné projasněných chytlavých melodií a hudebního optimismu?

Vedle jak ta jedle. Zapomeňte na minulost těhle maníků, ta je tak akorát zárukou toho, že kluci na svoje instrumenty (hlasivky nevyjímaje) prostě umí. Nahrávce však dominuje hrubost, zatěžkaná hutnost, nátlak a až kdesi v hloubce, podprahově, si klokotá ten čistý, přátelský a provzdušněný rock. Což se plně odhalí ve finále desky, k původní verzi desky totiž kluci přilípli dvě akustické verze původně zelektrizovaných songů. Nemohli udělat lépe. Jiný kabát a jako by před vámi (náladově) stál někdo úplně jiný. Neslibujte si však jakékoliv uvolnění, Furyon tu svojí náročnost, prezentovanou v předchozích deseti skladbách (v nichž nemožno hledat vrchol, buď vstřebáte tuhle poměrně náročnou muziku komplet, nebo vůbec) dotáhnou do naprosta i v akustické podobě.

Vzpomínáte na dobu, kdy se glam metalové kapely snažily uměle přizpůsobit grungové vlně? Takhle nějak by to mohlo dopadnout, kdyby to tehdejší vlasáčci měli v krvi a nikoliv v pokynech z nahrávacích firem. Napadá mě trochu úchylné přirovnání - představte si, že si Marillion pohrají se „Smells Like Teen Spirit“, dokáží zachovat ducha i výraz téhle skladby, ale přitom jí vtisknou vlastní tvář. Nemožné? Furyon to předvádí celých padesát minut.

Moderní heavy metal? Nebo zhrublý hard rock? Těžko zaškatulkovat. Moře emocí, záplava působivých nálad, bezvadné hráčské výkony, zápal, ze kterého je jasné, že do toho Furyon dávají celé srdce.., dokážu pochopit, že někteří psavci nadšeně vykřikují cosi o albu ro(c)ku. Za sebe však říkám, že (byť se tahle deska stala součástí mojí sbírky) si aktuálně jen těžko dokážu představit, že bych si tuhle desku sjel pětkrát do týdne. To, co jsou Dream Theater pro progresivní metal, to mohou být Furyon pro rockovou muziku. Kupu úsilí stojí odhalení kouzla téhle desky a ve finále jen těžko zůstane v hlavě motiv, který byste si jen tak pro radost zapískali. Takže sice uznale kývám hlavou nad mistrovstvím zúčastněných, ale ten milovník zábavy se v tomhle kole svojí odměny nedočkal.

Savapip             


www.furyon.net

YouTube ukázka - Don’t Follow

Seznam skladeb:
1. Disappear Again
2. Stand Like Stone
3. Souvenirs
4. Don’t Follow
5. New Way of Living
6. Voodoo Me
7. Fear Alone
8. Wasted on You
9. Our Peace Someday
10. Desert Suicide
11. Voodoo Me (acoustic)
12. Souvenirs (acoustic)

Sestava:
Matt Mitchell - zpěv
Chris Green - kytara
Pat Heath - kytara
Alex "Nickel" Bowen - baskytara
Lee Farmery - bicí

Rok vydání: 2010 (reedice 2012)
Čas: 55:16
Produkce: Rick Beato
Label: Frontiers Records
Země: Dánsko


Vydáno: 16.06.2012
Přečteno: 2185x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13219 sekund.