NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AFTER RAIN - Beyond The Underground

Je po dešti (a kosové si štěstím pletou noty…), ehm, takhle tedy ne. Je tu Po dešti a s jejich „Beyond The Underground“ se kdesi hluboko v doomově temném podzemí rozprostírá svět melancholie a zjitřených emocí…

Svět, ve kterém hlavní roli kladného hrdiny představuje zpěvandule Jana Zahradníková a v hlavní roli zpátečnického padoucha a největší brzdy fungují naprogramované placaté bicí (které naštěstí mlátí přes uši jen v momentě, kdy se dostávají do popředí, nejsou-li demonstrativně vytažené, zas taková tragédie to není). Mezi těmito dvěma limitami se pak pohybuje svět After Rain, který se ukázal i přes ten téměř vytrvale posmutněle-potemnělý nádech být až nečekaně pestrý. Díky řadě různobarevných hlasivek, díky smyslně účelnému užití pro metal ne zcela typických nástrojů (smyčce, píšťalky), díky bohatému využití kláves, díky stylově soudržné nevázanosti.

A vlastně ta stylová nesourodost může být tím rozhodujícím kritériem pro vaše celkové hodnocení. Pokud je vám bližší křehký ženský vokál, atmosférické vokály, houpavě romantická melodie, decentně nabroušené kytary, efektní smyčce a vzdušné píšťalky, zajásáte při úvodní „The Visioner“. Pokud vám voní tahle kombinace s přídavkem intenzivně emotivního mužského zpěvu, zamnete si ruce u „Reverse Side Of My Heart“. Upřednostňujete-li melodické hitovky, hlavní kandidát na desce je od Marca Bolena vypůjčená přímočará „Children Of The Revolution“ s hutnou náladou a nejzapamatovatelnějším refrénem, vytrvale prolínající optimistické a vážnější motivy a těžící z přitažlivé flétny. Je paradoxem, že jsem před zasunutím cejda do přehrávače měl obavu z případné utahanosti melancholických melodií, nakonec na mě nejvíc zapůsobily právě vláčné skladby, ve kterých za a) houpavá laskavost, křehkost, melancholie, romantika a bohaté klávesy hrají zásadní úlohu, za b) dominuje podmanivý Janin vokál („Wild Awake“ a „Your Farewell).

Dáváte-li přednost agresivnější notě, je tu pocta pro R. J. Dia s exhibicionistickým vokálem Radka Popela „Save The Dead“, po předchozím jemném slovíčkaření značně zemitá a intenzivní, případně (pro mě nejhůř skousnutelná) chaoticky uřvaná, blackově potemnělá čtyřvokální skládačka, tvořící důkladný kontrast ke zbytku desky (nebýt navolňujících kláves a ženských vokálů, řekl bych naprostý kontrast).

Já si tímhle CD hlavně splnil svůj sen, natočil jsem si desku podle mých představ s mými oblíbenými muzikanty, konstatoval mezi čtyřma očima a dvěma klávesnicemi o tomhle studiovém projektu vrchní principál spolku After Rain a můj pisálkovský kolega Venca. A byť podobná prohlášení občas nebývají zárukou poslouchatelnosti (především proto, že jejich autoři mívají tendence točit stylovým kormidlem zásadně jinam, než u nich bývá zvykem, což u Vency Votruby v kontextu jeho tvorby zrovna dvakrát neplatí), v případě „Beyond The Underground“ můžu tenhle splněný sen všem milovníkům atmosférické muziky s čistým svědomím doporučit.

Savapip             


bandzone.cz/afterrain

Seznam skladeb:
1. The Visioner
2. Beyond The Underground
3. Reverse Side Of My Heart
4. Wide Awake
5. Children Of The Revolution
6. Save The Dead
7. Your Farewell

Sestava:
Jana Zahradníková - zpěv
Václav Votruba – kytara, programování bicích
Jakub Vondrka - kytara
Vlasta Zahradník - baskytara
Petra Došková - klávesy
Kristýna Šilhavá - flétna
Karel Dvořák – housle
Jan Petr – housle
Radek Popel – zpěv
Petr Blackie Hošek – zpěv
Tom Necrocock Kohout – zpěv, klávesy
Jiří Kopřiva – zpěv
Klára Kubíková – zpěv
Petr Junek - zpěv

Rok vydání: 2012
Čas: 38:36
Label: Ifa Records
Země: Česká republika


Vydáno: 23.11.2012
Přečteno: 3067x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10403 sekund.