PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STEEL HORSE - In The Storm

Madridští Steel Horse slaví pětiletku existence svým prvním uceleným výletem po Evropě. A aby nepřijeli s prázdnou, vezou s sebou i náklad čerstvé várky reeditovaného loňského alba „In The Storm“. Vzhledem k tomu, že se kluci zaklínají odkazem Nové vlny britského metalu a uměním Judasů, Maidenů, Sabathů či Acceptů, je nabíledni, že od nich nelze očekávat nic jiného, než klasický a řízný heavík.

Jak už to tak bývá, odvolávat se na ikony světového metalu může být zbraní vícesečnou, u které hrozí, že tne i do vlastních řad. Nejinak je tomu i v případě horkokrevných ocelových koňů, i když nutno rovnou předeslat, že následky v podobě několika hlubších šrámů nebudou nijak katastrofální a že „V bouři“ je položka, u které se – za předpokladu, že osmdesátky a heavík jsou vaší krevní skupinou, máte i šanci se velice dobře pobavit – nudit nebudete.

Zásluhu na tom mají především velice živá kytara zakladatele kapely Willyho Gascóna i dynamická rytmika, kde svěží a pestrá hra bicmena Rubéna Salvadora i příjemně ubrumlaná (na to, že je velice dobře slyšitelná i v první verzi samizdatové nahrávky, zaslouží si kluci pochvalu za čistý a průrazný zvuk) basa Ángela Muňoze. Jen o krůček zpět stojí křikloun Jorge Cortéz, který má hlasivky vyladěné přesně tak, jak si styl žádá, a umí je i dostatečně šponovat a napínat (jasně, že člověk sem tam narazí na svéráznou jižansko-anglickou výslovnost). A kdyby občas nezajel ve vysokých polohách až do sfér, kdy zní docela otravně, neváhal bych ho hodit do jedné řady s jeho kolegy.

Zásluhu na tom má i to, že Steel Horse mají klasické osmdesátkové postupy hluboko pod kůží, takže z nich padají i solidní melodie. Co mi však téměř po celou třičtvrtěhoďku naprosto schází (a tady jsme u toho, proč srovnání s klasiky může přinést nějakou krvavou stopu) je schopnost gradace a vyvrcholení, i umění dát do kupy tak silný motiv, aby se vám zavrtal do závitů na delší dobu. Ve výsledku pak má „In The Storm“ poměrně zajímavý efekt. Nenudí, ale v hlavě nezůstane. Je poměrně čitelné, průhledné, ale přitom se jen tak snadno neohraje. Nabídne i řadu zajímavých motivů, ale jako by klukům už scházela síla šťouchnout je o level výš, aby vznikl jasný hit.

K tomu má asi nejblíž „Crystal Grave“, jehož pomalejší pasáž nabídne hrst dramatičnosti, právě zde je ta výjimka, potvrzující pravidlo o statičnosti skladeb, jejich téměř nulovém vývoji a schopnosti vyvrcholení. Určitou výjimečnost si nese i titulní skladba, která od čirého heavíku sklouzne až k dávnému speedu (koukají z toho ranní Scanner či Steeler), bohužel právě tady jsou ty Cortésovi výškové zářezy nejprotivnější. A (na původním vydání) závěrečná hodně povedená instrumentálka „The Sacred Runes“ deklaruje, že Willy Gascón dokáže ze svých šesti strun vyloudit mimořádně chytlavé momenty.

Steel Horse a jejich zarputilý heavy metal vůbec nezní špatně. Za „In The Storm“ bych jim přál, aby to okřídlené rčení o důležitosti třetího alba platilo a aby je vize důležitosti okamžiku posunula v dalším kole ještě alespoň o jedno patro výš. Pak by to mohla být docela pecka.

Savapip             


Facebook Steel Horse

YouTube ukázka - In The Storm

Seznam skladeb:
1. The Rebel
2. In the Storm
3. Cross the Edge
4. Thunderdome
5. Crystal Grave
6. Land of the Wolves
7. Live to Rock
8. Nocturne
9. The Sacred Runes

Sestava:
Jorge Cortés - zpěv
Willz Gascón - kytara
Ángel „Choco“ Muňoz - baskytara
Rubén Salvador - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 44:41
Země: Španělsko

Diskografie:
2009 – Wild Power
2011 – In The Storm


Vydáno: 28.11.2012
Přečteno: 1921x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Obě albamám fakt rád;...29. 11. 2012 18:26 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09012 sekund.