ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALKEHOL - Do bezvědomí

Česká banda Alkehol oslavila v loňském roce 20 let činnosti a k tomuto výročí fanouškům nadělila výběrovku s názvem „20 let na tahu”. To ji však neodradilo od toho, aby na konci roku vydala i regulérní studiové album. Nástupce alba „Pojďme se napít" z roku 2010 dostal název „Do bezvědomí” a přemýšlím, zda toto album dostalo název po jedné ze skladeb, nebo ho kapela použila i k popisu celé desky, neboť Alkehol jede na plný plyn a může vás skutečně dohnat až do bezvědomí.

Představu o nové porci skladeb má snad každý fanoušek dávno jasnou. Opět se dočkáme řady klasických hitů, které se skvěle poslouchají a na koncertech se bez debat zařadí mezi známé alkeholické pecky. Nikdo snad změnu stylu neočekával, neboť Alkehol má od svého vzniku jasně stanovenou lajnu, ze které uhýbá pouze u některých skladeb ("Než půjdeme k čertu", "Až se vrátím", "Den už končí"...) a když se to líbí jak kapele, tak i jejím fanouškům, tak proč to měnit? Je sice fakt, že téměř u každé nové skladby máte pocit, že jste ji už určitě někde slyšeli a nezarytému fanouškovi mohou jednotlivé písně často splývat, ale u tohoto alba se to dá ještě (s přimhouřením oka) zkousnout. Ano, nového alba se to samozřejmě týká také, ale na druhou stranu se tak skvěle poslouchá a dodává tak pozitivní náladu, že to klukům rád odpustím. Ale jak se říká „všeho s mírou”. Nevím, zda tento scénář vydrží klukům i nadále.

Album začíná typicky svižnou věcí „Jízda králů”. Během několika sekund každému dojde, že Alkehol neuhnul stranou opravdu ani o metr. Opět se dočkáme chytlavého refrénu, tvrdých riffů, typicky plechově dunicích bicí a to vše je obaleno (pro Alkehol typickými) zřetelnými melodiemi. Už na bonusové skladbě „Pirátská" z výběrové desky bylo zřetelné, že kapela využívá více chorálů, které jí moc sluší, a navíc je používá přesně v těch momentech, kdy opravdu skvěle pasují do atmosféry dané skladby. Ano, je pravda, že sbory jsou slyšet na každé desce, ale tentokrát zní jinak a o tom se přesvědčíte právě již v úvodní skladbě. Titulní „Do bezvědomí” patří na nové desce spíše do průměru, ale opět musím přiznat, že když se v druhé sloce ozvou drtivé riffy ve spojení s Herešovým typickým hlasovým výrazem, tak mi rockové srdce chrochtá blahem - tohle prostě Alkehol umí! Třetí „Bičem je budeme hnát” je svižná záležitost, která si může podat ruku např. se skladbou „S chlastem se nesmíš srát” z minulého alba. Opět se jedná o rychlou pecku s hitovým refrénem, která bude na koncertech jasnou tutovkou. Dodám, že v podobném stylu jsou i skladby „Štamgasti”, „To bude rána” „Zase tejden v prdeli” či „Táhne ze mě chlast”. Věnovat se každé skladbě zvlášť je v tomto případě opravdu zbytečné, neboť mají téměř identickou strukturu a budete si je muset poslechnout opravdu důkladně, abyste je od sebe pořádně odlišili. Přiznám se, že když si jednu z nich náhodně pustím, tak musím přemýšlet nad tím, která skladba právě hraje a to mám novou fošnu skutečně naposlouchanou.

Prvního mírného zpomalení se dočkáme s „Co nás nezabije, to nás posílí”, která mě upřímně rozesmála, neboť má refrén téměř totožný s „Je nám fajn” z legendární desky „S úsměvem se pije líp”. Opět se dokazuje, že tyto nedostatky kapela neřeší, ale podle mého názoru je to škoda, protože Alkehol je v naší zemi zaběhnutá značka a tohle by se profesionální a úspěšné kapele stávat prostě a jednoduše nemělo. Ačkoli se nejedná o špatnou skladbu, tak ten refrén je do uší bijící. Velmi milé překvapení však přichází s „Víc než dokážu vám říct”. Tento hit stále více a více nabírá na své chytlavosti a doporučuji si při závěrečném refrénu dát volume silně doprava! Mám u ní stejný pocit jako u skladby „Na konec světa” z minulé desky. Následující „Nebe je modrý” svým názvem poukazuje na pomalejší věc, ale chyba lávky. Jedná se opět o tradiční (kolikrát to slovo již píši?) skladbu, která neurazí, ale bohužel ani nenadchne. Na závěrečnou „Zlatej grál” jsem slyšel z mnoha strach jen samou chválu, ale mně se pod kůži nezaryla, a přestože se jedná o poměrně zdařilou skladbu, tak se okolo ní spíše udělal jen obrovský humbuk. Na desce jsou, dle mého názoru, zajímavější kousky.

Co říci závěrem? Alkehol nám připravil další porci (tentokrát však s krátkou stopáží) nových skladeb, které nepřekvapí, neurazí, ale opět nám zpříjemní náladu a mnohým dají určitě chuť na tekutý chléb národa našeho. :-) Zvuk alba se nijak zvláště od minulé desky neposunul, což mě trochu mrzí, neboť v minulosti měla alba vždy jinou atmosféru (stačí porovnat „Odpočívej v pokoji” a „100 %” nebo „Už se to smaží a peče” a „Kocovina”). Texty mě mírně zklamaly, protože nejsou tak pestré a zajímavé jako na minulé fošně, ale najdou se i světlé výjimky („Víc než dokážu vám říct”, „Zlatej grál” či „Bičem je budeme hnát”). Album „Do bezvědomí” je stručně řečeno klasický Alkehol v roce 2012-2013 a vzhledem k tomu, že mám tuto kapelu rád již od svého dětství, tak jim dávám bodík navíc i z milé povinnosti.

František Šafr             


www.alkehol.cz

Seznam skladeb:
1. Jízda králů
2. Do bezvědomí
3. Bičem je budeme hnát
4. Co nás nezabije to nás posílí
5. Štamgasti
6. To bude rána
7. Víc než dokážu vám říct
8. Nebe je modrý
9. Zase tejden v prdeli
10. Je to o tý smůle
11. Táhne ze mě chlast
12. Zlatej grál

Sestava:
Ota Hereš - zpěv, kytary
Petr "Kuna" Buneš - kytary
Tonda Rauer - baskytary
Martin Melmus - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 37:21
Země: Česká republika


Vydáno: 08.02.2013
Přečteno: 5577x




počet příspěvků: 19

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
TO: AndrejHodnotím alba tak,...15. 02. 2013 7:20 František Šafr
Nedokážu pochopit...14. 02. 2013 17:57 Andrej
to ScreamJay:...13. 02. 2013 6:20 Savapip
to Bubák: Na...12. 02. 2013 22:50 Anonim
Podle mě je...12. 02. 2013 21:58 ScreamJay


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10377 sekund.