PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STONE SOUR - House Of Gold & Bones – Part 1

Už je to nějaký čas, kdy jsem kapelu Stone Sour přestal vnímat jako pouhou „bokovku“ zpěváka Coreyho Taylora. V podstatě se o to zasloužil předchozí počin „Audio Secrecy“, který má rozhodně ke slavným SlipKnoT hodně daleko. Taylor zkrátka svým přístupem přesvědčuje všechny posluchače, že se Stone Sour bychom měli do budoucna vážně počítat, možná víc než se samotnou „maskovanou“ legendou. Dostatečným důkazem této teorie by mělo být mimo jiné i plánované dvojalbum, z kterého si už teď můžeme vychutnávat první část.

Na začátek by měl určitě zaznít fakt, že na nejnovějších písních už neuslyšíme baskytaristu Showna Economakiho, který se bohužel se skupinou rozloučil. Basové party tak nahrál jistý Rachel Bolan (známý z amerických Skid Row). Na nové desce už nespolupracuje ani producent Nick Raskulinecz. Místo něho se celkového zvuku chopil kanadský rodák David Bottrill, který v minulosti produkoval desky skupin jako Tool, Smashing Pumpkins či King Crimson. Tato změna je asi o něco citelnější, ale kapele podle mě prospěla.

Novinka „House Of Gold & Bones – Part 1“ začíná pěkně zostra a všechny zbraně vytáhne vlastně hned v prvních přímočarých skladbách, které jsou charakteristické svojí výraznou rytmikou. Zejména ti, kteří byli trochu zklamaní z předchůdce „Audio Secrecy“, tak určitě uvítají návrat typicky „stonesourovských“ ostrých riffů, které se s ničím moc nepářou. O schopnostech zpěváka Taylora si už nedovoluji vůbec pochybovat. Každým rokem jeho kvalita roste a jeho rejstřík začíná být čím dál víc pestřejší. Jeho hlas jsem si paradoxně oblíbil zejména v těch pomalejších věcech, např.: „Taciturn“ či „The Travellers, Part 2“. Obzvláště silný moment nacházím v refrénu písně „Influence Of A Drowsy God“ („But my god's are released/On a world that is falling down/My call is a beast that will not/Let me give up now/I know I'm all or nothing“) V tvrdších skladbách (třeba v nu-metalové „RU486“ či hitové „Absolute Zero“) však dokazuje, že umí i pořádně přitvrdit. Rozhodně ale nemluvím o nějaké prvoplánové agresi, spíš o upřímné frustraci. Taylorovi zkrátka na této desce věřím totálně všechno. Ono se ani vlastně není čemu divit, vždyť texty z nějakých devadesáti procent vypráví hlavně o jeho životě.

Po instrumentální stránce se nekoná nic převratného či překvapujícího. Kapela jednoduše hraje, jak nejlépe umí. Zároveň je z ní cítit zkušenost a velká jistota. Za pozornost však stojí některá povedená kytarová sóla, která vždy perfektně sednou do nálady celé písně. Minimálně zajímavá je také středně pomalá skladba „Tired“, která do jisté míry může překvapit svými smyčci. Ještě jednou bych chtěl také připomenout a vyzdvihnout velmi promyšlené texty, které by si zasloužily pečlivé prostudování. Zbystřit by měli hlavně velcí obdivovatelé Coreyho Taylora.

„House Of Gold & Bones – Part 1“ je pohodová metalová záležitost, která rozhodně stojí za poslech. Věřím, že stejně kladného hodnocení se dočká i druhá plánovaná část, která by měla vyjít v květnu tohoto roku.

Mikka             


www.stonesour.com

Youtube ukázka - Gone Sovereign

Seznam skladeb:
1. Gone Sovereign
2. Absolute Zero
3. A Rumor of Skin
4. The Travelers, Pt. 1
5. Tired
6. RU486
7. My Name Is Allen
8. Taciturn
9. Influence of a Drowsy God
10. The Travelers, Pt. 2
11. Last of the Real

Sestava:
Corey Taylor − zpěv
James Root − kytara
Josh Rand − kytara
Roy Mayorga − bicí, syntetizér
Rachel Bolan - baskytara

Rok vydání: 2012
Čas: 43:16
Label: Roadrunner
Země: USA
Žánr: Metal

Diskografie:
2002 - Stone Sour
2006 - Come What(ever) May
2010 – Audio Secrecy
2012 - House Of Gold & Bones – Part 1


Vydáno: 12.02.2013
Přečteno: 3140x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jsem zvedavy na...12. 02. 2013 13:08 vn
9/10Tak pro mě je tato...12. 02. 2013 9:20 barcis


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08998 sekund.