NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




U.D.O. - Dominator

Abych pravdu řekl, komentář jednoho z členů kapely, že bez „Mastercutor“ by nevznikl „Dominator“, je mi trochu záhadou. Jedině snad z toho pohledu, že na „Mastercutor“ si Udovci vybrali krátkou dovolenou, aby s „Dominatorem“ nastoupili do práce svěží, odpočatí a zapálení. Jistě, opět se vaří podle zažitého mustru (tradičně se ptám, jestli od téhle kapely vůbec chceme něco jiného…), ale prakticky u každého songu je zase rozsvícená ta malá nenapodobitelná jiskřička, signalizující, že kluky to prostě baví. A jedno, jestli metalizují v nekompromisních hutných vypalovačkách, pohupují se v emotivní pocitovkách nebo sklouznou k naprosto uvolněným (a přitom hudebně neskutečně chytlavým, což v případě téhle kapely už rozhodně nepřekvapí) vtípkům.

Tím nejsilnějším elementem desky je skutečnost, že ačkoliv základní nosný formát U.D.O. je už léta (a doufejme, že bude) stále stejný, kluci nespadají do rutiny, vyčerpanosti či nucenosti, na rozdíl od desek předešlých se vyvarovali jakéhokoliv náznaku hluchého místa či pocitu omletosti a podařilo se jim dokonale skloubit ostřílenost zkušených mazáků s čerstvými nápady a až mládežnickým nasazením.

Platí to (byť by se dala bez uzardění zmínit kterákoliv položka menu) o intenzivně razantním úvodu, strašidláckém „The Bogeyman“ (s klapkami parádně načrtnutou úvodní náladou), i jedovatě ostrém a sveřepě intenzivním titulním songu, i široce rozkročeném, masivním a přitom pestrém (navzdory názvu) „Black And White“, klouzajícím do dávné a typicky solingenské melodiky. Platí to o uřvaně chytlavém kvapíku „Infected“, stejně jako o dokonalé kombinaci plíživé zarputilosti a melodického tobogánu v „Heavy Metal Heaven“ (díky famózním sborům jeden z vrcholů desky). A platí to i o nejméně výrazném dominátořím kousku, šlapavé „Doom Ride“.

I kdyby tady měl končit výčet toho silnějšího, už tak by se jednalo o zatraceně výživnou dávku klasického metalu. Nicméně Dirkschneiderovci nabízejí ještě další nezbytné odstíny své kůže – melancholii, jemnou poetičnost (byť v drsném hávu) a silnou atmosféru jako v „Stillness Of Time“ či rozjařenost, optimismus (výrazná paralela na nedávnou vlakovou eskapádu v Rusku) a uvolnění v dalším z vrcholů, swingem šmrncnuté „Devil´s Rendezvous“. A ve finále tenhle až nečekaně čilý rockový dinosaurus ještě zamrská acceptím ocasem v „Pleasure In The Darkroom“ a v nekompromisním „Speed Demon“ (závěrečná baladická tečka „Whispers In the Dark“ pak plní už jen uvolňovací funkci v duchu „Doom Ride“). V téhle vyrovnané a seběvědomé kolekci ukazovat na individuální výkony je už jen bonusovým potěšením, kromě tradičně excelentní hlasivkové exhibice principála Uda si dovolím zvýraznit práci (a spolupráci) obou kytaristů, kdy prakticky do každého songu se jim podařilo zasadit velice výrazná a obohacující sóla.

„Dominator“ je dle mého nejsilnějším albem sestavy, která se poprvé sešla dohromady v roce 2005, svojí silou je srovnatelná se sestavou z první doby poacceptovské a jedině fakt, že recept U.D.O. je už silně prokouknutý (byť v tomhle kole okořeněný řadou svěžích nápadů) brání tomu sáhnout po ještě vyšším hodnocení. Skvělá práce, excelentní forma, dokonalá oslava heavy metalu!

Savapip             


www.udo-online.com

YouTube ukázka - Black And White

Seznam skladeb:
1. The Bogeyman
2. Dominator
3. Black and White
4. Infected
5. Heavy Metal Heaven
6. Doom Ride
7. Stillness of Time
8. Devil's Rendezvous
9. Speed Demon
10. Whispers in the Dark

Sestava:
Udo Dirkschneider - zpěv
Stefan Kaufmann - kytara
Igor Gianola- kytara
Fitty Wienhold- baskytara
Francesco Jovino – bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 44:48
Produkce: Stefan Kaufmann
Studio: Roxx Studios, Pulheim
Label: AFM
Země: Německo

Diskografie:
1987 – Animal House
1989 – Mean Machine
1990 – Faceless World
1991 – Timebomb
1997 – Solid
1998 – No Limits
1999 – Holy
2002 – Man And Machine
2004 – Thunderball
2005 – Mission No. X
2007 – Mastercutor
2009 – Dominator
2011 – Rev-Raptor

Související recenze, reporty, rozhovory

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.03.2013
Přečteno: 3116x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Vynikající,...16. 03. 2013 6:23 Kolík
TO: b.wolfPřesně! "Heavy...14. 03. 2013 22:23 František Šafr
Upřímně-po prvním poslechu...14. 03. 2013 22:21 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09446 sekund.