IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KILL RITUAL - The Serpentine Ritual

Rituální záležitost? Vlastně se dá říct, že na pětaosmdesát procent určitě…, a nejsem si jist, že tohle konstatování bude v případě kapely Kill Ritual a jejich debutové desky „The Serpentine Ritual“ tím nejpozitivnějším, co se o desce dá říct. Vezmeme-li totiž za základ psychologický výklad pojmu „rituál“ coby každé jednání, které vykazuje stereotypní opakování a je založené na předem daných pravidlech, pochopíte, kam mířím? Kromě rituálu v názvu kapely i desky totiž Kill Ritual na své prvotině systematicky kloužou do stereotypu. A těch chybějících (nicméně alespoň z úhlu neortodoxního příznivce thrashe pozitivních) patnáct procent mají za to, že z okovů předem daných pravidel se jim sem tam podaří úspěšně vyklouznout.

Že se v téhle kapele skrývá velice silný potenciál, může naznačit životopis jejích členů. Po rozpadu kalifornské power-thrash Imagiky se její kytarista Steven Rice a bicmen Wayne DeVecchi se rozhodli rozjet novou kapelu, ve které chtěli míchat vlivy thrashe, progresu, power i klasického heavy metalu. K tomu přibrali kytaristu Roberta Proiettiho (ex-Eldritch), basáka Danyaela Williamse (ex-Dark Angels) a velkým jménem dosud nepoznamenaného křiklouna Joshe Gibsona. A doplníte-li k tomu za mixážním pultem Andyho LaRocque (King Diamond), je jasné, že bolístek začínající kapely se není třeba obávat.

Tahle přednost se projevuje především v nekompromisních riffových přestřelkách, v divokých strunových honičkách i devastačně drtící rytmice. Instrumentálně jednoznačně paráda, vyhranost i zkušenost. Horší, jak výše naznačeno, už je to se skladatelskou potencí i s jakousi celkovou soudržností desky. Jistě, najdou se skladby, u kterých to maximálně jiskří a přínosné je i to, že tyhle vyčnívající skladby přináší různé tváře Kill Ritual – jmenujme do minulosti zahleděnou, skvěle uspěchanou a na maximum vypjatou „Time To Kill“, sekernickou neústupnou halekačku „Old School Thrasher“ a procítěně pomalejší a rytmicky barevnou „Coat Of Blood“. Na opačné straně spektra přitažlivosti pak stojí stereotypně schématická nátlaková bezvýchodnost „Torn Down“ či do jedné hmoty poněkud splývající závěrečná třetina desky.

Největší problém desky (alespoň pro mé uši)? Vokál Joshe Gibsona. Dokážu si tohohle maníka představit v glamové kapele, dokážu si ho představit u heavíkové klasiky z osmdesátek, ale ať dělám, co dělám, do převážně thrashových základů mi ne a ne zapadnout. Josh umí, o tom není sporu, jen mám z většiny songů pocit, jako by se díky jeho projevu Kill Ritual prali sami se sebou.

A o tom je prakticky celá „The Serpentine Ritual“. Thrash metal s přirozeně vrostlými výhonky dalších metalových žánrů. Technicky velice silná záležitost, u které mi však chybí soudržná přidaná hodnota, která by mě přinutila (až na výše jmenované výjimky) sáhnout po tlačítku play opakovaně…

Savapip             


www.killritual.com

YouTube ukázka - The Serpentine Ritual

Seznam skladeb:
1. The Serpentine Ritual
2. Torn Down
3. Time To Kill
4. Ambush
5. Old School Thrasher
6. Coat Of Blood
7. Cold Hard Floor
8. Law Of The Land
9. The Day The World Dies
10. Prisoner Of The Flesh
11. My Neighborhood

Sestava:
Josh Gibson - zpěv
Steven Rice - kytara
Roberto Proietti - kytara
Danyael Williams - baskytara
Wayne DeVecchi - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 57:38
Label: Scarlet Records
Země: USA

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.04.2013
Přečteno: 1555x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08295 sekund.