NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - In Rock

Simper s Evansem za sebou naposledy zavřeli dveře v červnu 1969, kdy ještě deska "Deep Purple" nebyla na světě. Náhrada za Evanse spadla z nebes. Lord s Blackmorem se šli podívat na koncert kapely Episode Six, protože slyšeli o jejím zpěvákovi samou chválu. A řeči nepřeháněli. Angažmá mu nabídli hned na místě. Ten čtyřiadvacetiletý mladík se jmenoval Ian Gillan. A hned souhlasil. S Gillanem si zbylá trojice hned padla do noty, Měli podobný osud. Všichni do té doby hráli víceméně popovější hudbu a jejich srdce toužila po hard rocku. Gillan si s sebou z Episode Six přivedl ještě basistu Rogera Glovera a nejslavnější sestava Deep Purple byla na světě.

Kapela nejprve splnila Lordovi jeho dávný sen zahrát si s orchestrem a koncem září kapela vystoupila v Royal Albert Hall, kde vznikla nahrávka "Concerto For Group And Orchestra", první oficiální spojení rocku a vážné hudby. Pak přišel čas na tvorbu vlastního materiálu. Do toho se s vervou vrhl zejména Glover. "Všechny skladby byly svěží a měly v sobě silný oheň a agresi," řekl Glover k materiálu, který dostal název "In Rock".

Už jen úvodní skladba "Speed King" a výbuchy kytar v ní položily prazáklad heavy metalu. Už zde je vidět, že Gillan je pro Deep Purple ten pravý zpěvák, protože dokázal kapelu přenést přes práh desetiletí. Hned v následující "Bloodsucker" odhaluje svůj nelimitovaný hlasový rejstřík divokými vysokými výkřiky v refrénu skladby. Je jasné, že Deep Purple jsou naprosto jinou kapelou než před pár měsíci.

Přichází "Child In Time". Dílo z těch nejmistrovštějších. Se "Stairway To Heaven" nejspíš nejlepší rocková kompozice všech dob. "Ian Gillan je pravděpodobně jediným zpěvákem, který to dokáže zazpívat," tvrdil Blackmore na adresu svého kolegy. A měl pravdu. Gillan skutečně s hlasem stoupá do nadpozemských výšek a do toho burácí Lordovy hammondky. Brzy se přidá Blackmore s nebeskopekelným sólem, které graduje v obrovské rychlosti. I když sám o své práci na téhle skladbě mluví poněkud s despektem, je fakt, že právě jeho sólo ovlivnilo další generace rockových kytaristů.

Kapela nepolevuje a Blackmore odpaluje "Flight OF The Rat" dalším z nesmrtelných riffů. Tohle už je skoro heavy metal. Se svým kratičkým sólem se přidal také Paice, jenže už nedostává tolik prostoru jako třeba v "Chasing Shadows" z minulé desky. Vše je hrané pro dobro celku, pro písničku jako takovou. "Into The Fire" je trochu klidnější, ovšem kromě refrénu, kde Gillan zase demonstruje svůj obrovský rozsah. "Livin´ Wreck" možná jako jediná v sobě nese stopy trochy psychedelie šedesátých let, ale ovšem tvrdosti také nepostrádá. Závěrečná "Hard Lovin´ Man" má obrovský potenciál pohnout davem na koncertech. Je to rychlá věc, ve které doslova exceluje Blackmore se svým sólem. Možná se z dnešního pohledu zdá trochu nepochopitelné, proč kapela na album nezařadila ani jeden ze singlů, pomalou "Hallelujah" a ostrou "Black Night", když zejména druhá jmenovaná byla hitem a dodnes je na koncertech často žádána. Ale to už je dnes asi jedno...

Diskutovat o vlivu "In Rock" na scénu nemá smysl. Přes noc se z průměrné rockové party stala hardrocková hvězda první kategorie. Dnes, po třiačtyřiceti letech od svého vydání je "In Rock" neustále citována jako ta největší klasika všech dob. Pilíř hard rocku, který dal o deset let později vzniknout heavy metalu. Jedna z nejzásadnějších desek všech dob.

Jan Skala             

Neskutečně syrová deska, která tvoří s debuty Black Sabbath a Uriah Heep naprosto revoluční záležitost. Úvodní morda Speed King, titánská Child In Time, dusivá Into The Fire... Co skladba, to klenot. V případě In Rock škoda slov, protože každý, kdo se o rockovou hudbu jen otřel, musí tento základ znát!

Václav Votruba 9/10

www.deeppurple.com

You Tube ukázka - Child In Time

Seznam skladeb:
1. Speed King
2. Bloodsucker
3. Child In Time
4. Flight Of The Rat
5. Into The Fire
6. Livin´ Wreck
7. Hard Lovin´ Man

Sestava:
Ian Gillan – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Roger Glover - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1970
Čas: 43:30
Label: Harvest/Warner Bros
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.06.2013
Přečteno: 4249x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
...no a tu sa...13. 06. 2013 21:52 johny
Klasikanejvětší a...13. 06. 2013 9:45 bl.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09622 sekund.