PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Martin FIALKA, Petr VOHÁŇKA (PROXIMITY) - Lidé by měli dělat to, co je baví a nekoukat na ostatní

Debutové album pražských Proximity, nazvané “Zero Point” mi krapet pootevřelo oči (a uši) porovnalo hodnotové žebříčky. Pokud bych se držel škatulkového zařazení (metal-metalcore), asi bych se s touhle deskou minul. Jenže jejich muziku nacpat do jednoho šuplíku prostě nejde a troufnu si tvrdit, že to “svoje ořechové” si na “Zero Point” dokáže najít každý příznivec tvrdší a moderní muziky. Už to je sám o sobě důvod vyzpovídat tuhle kapelu. A když se k tomu přidalo i vítězství v jednom z kol naší Metalparády, nebylo nad čím váhat. Mým otázkám se pověnovali kytaristé Martin Fialka a Petr Voháňka.

Proximity se na Metal Forever & Metal Man objevili zatím pouze v recenzi na debutové album a jen tak nějak letmo v reportu ze společného koncertu s In Flames i přes to, že příští rok oslaví svoji první desetiletku. Takže co se v Proximity v uplynulých devíti letech dělo, které události považuješ pro vaši kapelu za nejdůležitější?
Martin: V průběhu existence Proximity se děly úplně stejné věci, jako v jiných kapelách...personální změny, názory na to, jak co hrát a spousta tvorby, ale i přestávek, ať už z důvodů studijních, osobních, či jiných. Prostě čas na vydání desky uzrál až po dlouhé době, protože spousta okolností tomu nebyla nakloněna. Kapela si zahrála skvělé koncerty se super kapelami, jako jsou Dirty Game, Egotrip, Atari Terror, Dark Gambale, Arakain, In-Flames a dalšími hvězdami... Ohlasy na koncertech byly vždy ohromující a pro nás velmi příjemné a motivující. Myslím, že je v pořádku, že deska vyšla až nedávno, protože se za dobu hraní spousta věcí změnila k dobrému a nasbírali jsme spoustu zkušeností, co se týče komponování, práce ve studiu, ale i koncertování.

Proximity mají na kontě svoje debutové album, které, pokud jsem stíhal registrovat, sklízelo hodně pochvalné ohlasy. Jak ty sám bys na album „Zero Point“ nalákal někoho, kdo ho ještě neslyšel, jak jsi s odstupem času s deskou spokojen a je něco, co bys na ní dneska rád změnil?
Martin: Myslím si, že jsem dost náročný posluchač, ale když mi kolega v práci nedávno Zero Point pustil, tak mě to dost naplňovalo energií a musel jsem se v duchu pochválit, že jsem odvedl opravdu skvělou práci. Navíc celá deska je nahraná v tonině C (528hz), takže má léčivé a příznivé účinky pro člověka :)

Petr: Myslim že ten materiál je hodně různorodý a může zaútočit nejen na tvrdě metalové ucho :-)

Řada muzikantů se zmiňuje o tom, že v procesu nahrávání slyší desku tak často, že už pak nemají chuť si jí doma pustit. Jak to máš ty, posloucháš „Zero Point“ doma? A po čem jiném případně rád sáhneš?
Martin: Já osobně dnes desky přeposlouchaný nejsem, protože byla natočena už před 4 lety a tenhle postudiový syndrom, kdy je člověk absolutně přeposlouchaný, je už pryč :) Rád si poslechnu Soilwork, Mnemic, In-Flames, Korn a další kapely s namáklými aranžemi, skvělou technikou hry a zvukem ...

Petr: a textem :-)

Autorem veškeré hudby na debutu jsi, Martine, ty, pokud už máte v hlavách myšlenku na pokračování, bude tomu stejně? A jak to s případným následovníkem vypadá, bude proces jeho zrodu zase záležitostí několika let?
Martin: Tak na nových skladbách se již opět pilně pracuje. Dnes máme tři nové songy a dva další, které chybí jen otextovat. Novou desku chci mít vydanou do roka :) Jinak tvorba úplně neuhne od současné podoby, jen přibude více elektroniky a hitových skladeb (to už vím dnes...mám je připravené v kompu a slyšel jsem je :)

Petr: V šuplíku máme i něco my s bubeníkem, tak když to systematicky zapadne, bude cd ještě dříve.

Proximity se aktuálně nacházejí na turné „Danger Of Idiots Tour“ společně s Green Day Revival, jaké máš z tohohle tour dojmy a zážitky?
Martin: Ano, momentálně jedeme tour s GD revival, kde účinkuju já a bubeník z Proximity. Řekli jsme si prostě, že když nás média ignorují a raději hrají cokoli, ale hlavně za peníze od firem, že si uděláme revival, na který přitáhneme lidi, ukážeme Proximity, příjemně si zahrajeme a ještě dostaneme nějakou kačku. Tour zatím probíhá bez problémů, ba naopak, všechny koncerty jsou naplněné a moc nás to baví. Na žádnou extra historku si nevzpomenu, ale to chce být spíš na místě a v akci, aby člověk poznal tu veselou atmosféru mezi kamarády, rockenrol, sex a drogy...klasika :)

Petr: Nacházíme se v polovině tour a celý nápad vznikl, že zkusíme oslovit kluby s Green Day revival a při té příležitosti představíme autorskou tvorbu Proximity. I když je to stylově rozdílné, reakce lidí je zatím na obě bandy hodně pozitivní. Zážitků je celá řada, zkus se přijít podívat…

Proximity se představili i na koncertě v Kainu za přítomnosti majitele firmy na kytary Schecter. Mělo tohle vystoupení pro vás nějaký pozitivní dopad?
Martin: Jo, to byl skvělý koncert a moc děkujeme všem za skvělou atmosféru. Pan Ryan Martin byl z koncertu velmi nadšený a označil Proximity jako Great band :) Co nám to může přinést ? Byla tu řeč o sponzorských darech, jako jsou kytary a aparatury Schecter. Jako kytaristi jsme byli přidáni do celosvětové komunity Schecter vedle zvučných jmen a řeč je tu také o tour s některou z Evropských kapel, jako např. Helloween apod....takže se moc těšíme na spolupráci :)

Petr: Vše je ješte ve fázi dojednávání. Vzhledem k tomu, že oba dva již používáme nástroje firmy Schecter, Rayovi se koncert musel líbit. :-) Firma připravuje pro český trh nové zesilovače a boxy, tak když slovo dá slovo může to být zajímavé pro obě strany. Případné tour se známějšími kolegy by bylo velkou výzvou.

Členové Proximity mají i spoustu jiných různých hudebních aktivit (např. působení v Dirty Game, Aleš Brichta Project, Egotrip), jaké jsou pro vás z tohoto pohledu priority a nehrozí, že dojde k nějaké těžko řešitelné termínové kolizi? Měla tahle vaše „multifunkčnost“ vliv i na dobu zrání alba?
Martin: Ano to je pravda...hrajeme kde se dá a určitě hlavně proto, že milujeme muziku. Akce se domlouvají dopředu, takže ke střetu koncertů většinou nedochází a když je nejhůře, tak máme také pár hudebníků, kteří si rádi zahrají v alternaci, aby ten, který potřebuje volno, ho měl na akci, kam zrovna potřebuje nutněji. Já osobně mám nejraději koncerty, kde hraju se všemi svými kapelami. Určitě to, že hraju ještě v Egotrip, mělo vliv na vývoj desky Proximity, ale jen v dobrém slova smyslu, protože člověk zase střádá informace a učí se novému, což může použít jinde.

Petr: Myslím, že už jsme všichni zralí jako víno :-) Vzhledem k tomu, že Dirty Game na čas pozastavili činnost, termínová kolize u mě zatím nehrozí.

Jaké jsou aktuální plány Proximity?
Martin: Momentálně je pro nás nejživější spolupráce s firmou Schecter, takže budeme rádi, když vyrazíme na nějaké pěkné tour a budeme pokračovat v tvorbě nové našlapané hudby.

Petr: Jo Schecter je č.1, č.2 - ve zdraví dokončit Danger of Idiots Tour, č. 3 – nenechat fanoušky čekat 9 let a domáčknout materiál na druhou desku :-)

Jaké máš s Proximity ambice?
Martin: Určitě ty největší...pokud to půjde :))) Hranice nechci určovat.....

Petr: Vzhledem k tomu, že Proximity je ambiciózní kapela, tak velké :-)

A závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se tě na to zeptal.
Martin: Na závěr chci říct, že by lidé měli dělat to, co je baví a nekoukat na ostatní. Jsme svobodné bytosti a nikdo nemá právo říkat, co je správně a co je špatně...nic takového totiž neexistuje. A nažehlenej šprťáckej panák, kterej strachy cvaká prdelí stovky hřebíky a sedí na ministerstvu, tak ten už neví vůbec nic :)

Petr: Lidi vytvářejte hodnoty, jedině tak budete uznávaní.

Savapip             


www.proximity-music.com

Související recenze, rozhovory, reporty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.05.2013
Přečteno: 2937x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09681 sekund.