NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




REAPTER - M.I.N.D.

Možná, že kdyby se Metallica nebyla v roce 1991 po vydání svého černého alba odrazila od mantinelu a pokračovala přesně ve směru, vytyčeným touto deskou, mohla za pár let znít tak, jak Italové Reaper na svojí prvotině. Z jejich melodického, optimismem nasáklého (a někdy poměrně jemného) thrashe, důvtipně naředěného (sami Reapter používají ve svém promu výrazu kontaminovaného) heavy-power metalem stříkají chytlavé melodie, agresivní riffy i přitažlivá atmosféra. A Reapter to velice chytře a úspěšně hrají na obě strany.

Třeba vás napadne, že jim asi nic jiného nezbývá. Hlasivky Claudia Arduiniho sice sem tam Hetfieldovsky strouhnou, ale celkově je jeho hlas o něco přátelštější a umírněnější. To dokonce natolik, že když dojde na potenciálně nejhrubší zrno v podobě náznaku nu-metalového poštěkávání („Run For Glory“), tak stále nemáte pocit, že by z vás Claudio měl potřebu vyřvat duši. Riffy samozřejmě patřičně koušou a rytmika nezbytně a vydatně duní, ale vždycky (v rámci desky, v jednotlivých skladbách na to dojít nemusí) si Reapter najdou způsob jak svojí náladu projasnit, jak si poskočit při uvolněné melodii či jak dění lehce zašmodrchat a tím jej zdramatizovat (nechci se rozepisovat o nějaké progresivnosti, na kterou Reapter poukazují, to by byl přece jen příliš silný výraz). Ovšem celá tahle kombinace neztrácí švih a šťávu, jiskru ani razanci a v tom je její největší síla.

Skladby na „M.I.N.D“ tématicky spojuje lidské šílenství v jeho všemožných formách. Určité soudržnosti nahrávky pomáhá i fakt, že v rámci tohoto koncepčního celku jednotlivé skladby (ve většině případů) do sebe přechází plynule a nepostřehnutelně, takže nahrávka působí jako ucelený příběh, ve kterém všechno souvisí se vším. Kladné body Reapter získávají i za čistý a přehledný zvuk (ono mu svědčí i nikterak uspěchané tempo a hrátkové instrumentální pasáže), umožňující si v těch správných chvílích vychutnat i příjemně ubrumlanou basu. Zásadní chyby neexistují – Reaptor jsou silní v přímočarých šlehách, melodických chytlavkách i metallicovské baladě, nenudí v instrumentálních vyhrávkách a umí důkladně přitlačit tam, kde je na místě vygradovat napětí. Vyššímu hodnocení brání pouze fakt, že jsem přesvědčen o tom (i když mě tohle album maximálně káplo do noty), že Reapter mají potenciál udělat to ještě lépe.

Vůbec se nedivím tomu, že (tedy za předpokladu, že jsem ty informace vyčuchal správně) Buil2Kill Records a Nadir Promotion Agency oprášili tohle album, které si Reapter původně vydali sami v roce 2011 a vyslali ho do světa. Zaslouží si to!

Savapip             


www.reapter.com

YouTube ukázka - Carnage

Seznam skladeb:
1. Zarathustra
2. Self Destruction
3. Carnage
4. Speak My Name
5. Run For Glory
6. The Evil Inside
7. Pain
8. Sorrow
9. Giant
10. Sea Storm

Sestava:
Claudio Arduini - zpěv
Emanuele Ferrazza - kytara
Max Pellicciotta- kytara
Jury Pergolini - baskytara
Emiliano Niro - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 38:46
Label: Buil2Kill Records
Země: Itálie

Diskografie:
2013 – M.I.N.D.

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.07.2013
Přečteno: 1646x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09994 sekund.