PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EDENBRIDGE - The Bonding

Jsou kapely, které by (po dlouhých letech působení) nějaká přemíra progresivity mohla zabít a nějaká její dávka o něco větší než malá by je mohla poškodit na zdraví. Jako ukázkový příklad je možné uvést třeba rakouské Edenbridge, kteří patnácté narozeniny aktuálně slaví svým osmým albem, nazvaným „The Bonding“. Metalový romantik Lanvall a navždy hodná holka Sabine (neb oni dva i nadále zůstávají těmi hlavními hrdiny kapely) se svým zasněným hláskem si tu svojí cestu už dávno vyšlapali. A to tak důkladně, že vezmete-li posledních pět alb, hledání nějakých rozdílů či vývojových posunů bude docela dřina. Pro skalní fanoušky je to jistě hodně dobrá zpráva. A pro ty ostatní by mohla být dobrou zprávou skutečnost, že Edenbridge (ač vytrvale stále stejní) ještě stále nepadají, nevyčerpávají se, ani nevadnou…

Dvě hmatatelné změny přece jen „The Bonding“ přináší. Tou první je fakt, že orchestrálních partů se ujal vídeňský Klangvereinigung orchestr (některé party získávají až živě soundtrackový náboj) a ve finální výpravné kompozici si ve společném duetu se Sabine zakřičí Erik Mortenssen (W.E.T., Eclipse). Tou třetí je fakt, že deska je (v některých momentech) lehounce melancholičtější, filozofičtější a vláčnější – hlavní protagonisté se v drážkách alba vyrovnávají se smrtí svých blízkých – hodně prostoru dostává křehké spojení piána a smyslného Sabinina vokálu. A toho zásadního, tedy nadýchanosti, pompéznosti, rozmáchlosti, zasněnosti (občas naředěné záblesky něčeho tvrdšího), silné emotivní atmosféry a Lanvallova skladatelského i kytarového hračičkovství, toho je opět plná deska.

Nejvíc na mě zabírá (ne, není to náhodou, že živější songy mají o krapítek větší přitažlivost než atmosférické malování s emocemi) „Alight A New Tomorrow“, do které se Sabine podařilo propašovat nezvyklou špetičku jedu, se silným vnitřním napětím, silnou melodií a očekávatelnou, ale maximálně přitažlivou refrénovou i orchestrální erupcí, stejně tak smyslně funguje optimisticky agresivnější „The Invisible Force“ s divokým vírem kláves, střízlivě suverénním projevem Sabine a sólovým Lanvallovým kouzlením. Vrchol pak jednoznačně představuje závěrečná čtvrthodinová kompozice. Jednak v ní Edenbridge (prostřednictvím Mortenssenových hlasivek) dokazují, že rocková dravost je jejich muzice vlastní (a vlastně je strašná škoda, že křehký andílek Sabine nemá svůj nástroj uzpůsobený tomu, aby taky mohla někdy z plných plic zařvat), jednak tady vrcholí soundtrackovost a pompéznost alba, a jednak i přes to, že nedojde ke kdovíjak dramatickým změnám (ten zlom do křehkého pobrnkávání a Lanvallova kouzlení se strunami je maximálně přirozený), se tahle skladba nevyčerpá a nenudí.

Edenbridge mají svůj svět. Zjevně v něm dobře prospívají a tak i jejich osmé album je dobré. Klasické, očekávatelné, nadýchané, zasněně romantické s nezbytně dravým zoubkem. Takový vypiplaný, prosluněný a čistý symfometálek pro pozitivní myšlení, dobrou náladu a pohodu. Sázka na jistotu, která potěšila.

Savapip             


www.edenbridge.org

YouTube ukázka - Alight a New Tomorrow

Seznam skladeb:
1. Mystic River
2. Alight a New Tomorrow
3. Star-Crossed Dreamer
4. The Invisible Force
5. Into a Sea of Souls
6. Far Out of Reach
7. Shadows of My Memory
8. Death Is Not the End
9. The Bonding

Sestava:
Sabine Edelsbacher - zpěv
Lanvall – kytara, klávesy
Dominik Sebastian – kytara
Wolfgang Rothbauer - baskytara
Max Pointner - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 58:45
Studio: Farpoint Station
Label: Steamhammer
Země: Rakousko

Diskografie:
2000 – Sunrise In Eden
2001 – Arcana
2003 – Aphelion
2004 – Shine
2006 – The Grand Design
2008 – MyEarthDream
2010 – Solitaire
2013 – The Bonding

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.08.2013
Přečteno: 2680x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jsou takoví...6. 08. 2013 11:30 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09008 sekund.