NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Taken By Force

Album „Taken By Force“ má jedno velké poprvé a jedno ještě větší naposled. Do Scorpions přišel bicmen Hermann Rarebell, který pak s kapelou strávil dlouhých dvacet let. A zároveň byla tahle deska posledním studiovým počinem v řadách Scorpions pro Uliho Rotha. Nemůžu si pomoct (jasně, vidím to až z pohledu pobitevního generála), ale tenhle stav musel jednoho dne přijít. Kompoziční styl obou proudů v kapele byl radikálně odlišný (i když právě „Taken By Force“ bylo z tohoto pohledu až nezvyklým kompromisem), Schenkera s Meinem to postupem času začne táhnout k líbivějšímu americkému stylu a to Rothova syrovost prostě nemohla ustát.

Pokud zazněl pojem kompromis, je to proto, že „Taken By Force“ je do současné doby tím nejucelenějším albem Scorpions. Rukopis Uliho Rotha sice zůstává zemitě syrový, ale jako by částečně rezignoval na svoji komplikovanou progresivnost a kličkování, Schenkerovi kousky jsou ostře hardrockové, plné kousavých riffů, přímočařejší, bez nějakých náznaků podbízivosti, jeho balady se v jednom případě rozvinou do velice dynamického kousku, v druhém případě pak působí přirozeně, nenápadně a přitom citlivě. A byť stále bez větších problémů lze poznat, z kterého autorského proudu která píseň pochází, jako by si (paradoxně) tyhle dva světy k sobě konečně začaly nacházet cestu.

Tradiční úvod v podobě kousavého riffu, intenzivně řezavého Meineho vokálu, doplnění o skandující dav a vyřvávatelný refrén ve „Steamrock Fever“ střídá největší pecka alba – „We´ll Burn The Sky“, kdy z křehce poeticky ukňourané nálady v úvodu skladba nabere na pulsující dynamičnosti, přelévá se ve vzrušující melodii a napětí z chytlavých do konejšivých nálad, nabízí excelentní představení Meineho schopností i parádní vyvrcholení v podobě nenápadně ukrytého skvělého kytarového sóla. Rothova zemitější, přímočará a potemněle dunící „I´ve Got To be Free“, na sabbatonovsky dráždivě provokativním riffu postavené „The Sails Of Charon“ i jeho aktuální vrchol v houpavé „Your Light“ s výraznou rytmikou a až exhibicionistickým Meinem jsou skvělým a vyrovnaným partnerem pro Schenkerovu barevně jedovatou „The Riot Of Your Time“ s překrývanými vokály i dramaticky zaranžovanými kytarami, i pro sborově skandovatelnou, jednoduchou a nekompromisní vyřvávačku „He´s A Woman – She´s A Man“. Finále v podobě baladicky křehkého a přitom rockově kousavého majstrštyku (miluju to drobounké a lehce šantánové uvolnění – týdý dadádá dadá… :-)) se závěrečným jazykovým babylonem v „Born To Touch Your Feelings“ nemá chybu.

Po vydání desky se Scorpions vydali na turné, které je mimo jiné zaválo i do země metalu zaslíbené – do Japonska. Tam vznikl materiál pro první živé album kapely, vydané o rok později pod názvem „Tokyo Tapes“. Scorpions už měli z čeho vybírat, takže vznikl důstojný a reprezentativní vzorek (určitě není bez zajímavosti, že převážná většina skladeb je z pera Schenkera) hudby, kritikou označovaný jako jeden z nejlepších živáků v historii. Důležité bylo, že se po téhle desce konečně začalo o Scorpions hlasitě mluvit i v samotném Německu. Důležité bylo i to, že díky názorovým neshodám na směřování kapely si Uli Roth sbalil fidlátka a šel.

Vést debaty o tom, zda svébytný Uli Roth byl tím nejlepším kytaristou v dějinách Scorpions (je fascinující, že za padesát let se v řadách kapely objevilo jen pět kytaristů) je zbytečné. Ať už je odpověď jakákoliv, z hlediska vlastních ambicí zjevně nebyl tím pravým pro potřeby Scorpions a tak se poroučel. Po svém odchodu založil kapelu Electric Sun, se kterými vydal tři alba, přidal i pár sólových, koncem minulého století se objevil i v projektu G3, ale i přes své nesporné umění věhlasu svých bývalých parťáků nedosáhl. Což vzhledem k jeho stylovému zaměření se dalo i předpokládat. To jeho bývalí kumpáni to vzali za zcela jiný konec…

Savapip             


www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - Born To Touch Your Feelings

Seznam skladeb:
1. Steamrock Fever
2. We'll Burn the Sky
3. I've Got to Be Free
4. The Riot of Your Time
5. The Sails of Charon
6. Your Light
7. He's a Woman - She's a Man
8. Born to Touch Your Feelings

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Ulrich Roth - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Francis Buchholz - baskytara
Herman Rarebell - bicí

Rok vydání: 1977
Čas: 37:40
Produkce: Dieter Dierks
Label: RCA Records
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.10.2013
Přečteno: 3394x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Taken By ForceZa mě 10/10 ...já...6. 10. 2013 0:24 MARA 91
7,5/10Album má své...4. 10. 2013 10:43 Kolík
love at first stingJsem asi od roku...3. 10. 2013 23:02 gogo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09454 sekund.