NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Lovedrive

Konec sedmdesátých let přinesl pro Scorpions poslední rošádu na postu kytaristy, chvilkový návrat ztraceného syna, konečně zasloužený průlom na světové scéně i dopilování definice jejich jedinečného stylu. Od alba „Lovedrive“setrvale - až na výjimky, od jejichž naplnění nás však dělí dlouhých dvacet let - platí, že Scorpions jsou kdykoliv jednoznačně identifikovatelní a nezaměnitelní se svým křížencem hard-rocku a metalu, jedovatostí, úderností i obratností v rychlých věcech, nepřekonatelnou dojímavostí v náladách, s povedenými melodiemi, s vokálním ekvilibristou Meinem coby žolíkem, stabilní a důraznou rytmikou coby pilířem a pestrými, živými a smyslně riffujícími kytarami coby velice vytříbenou lahůdkou.

„Lovedrive“ je – kromě toho, že jde o velice silnou desku – příběhem o tom, kterak Scorpions hledali kytaristu, až našli. Ve studiu se potkali dva kandidáti na uvolněné místo. Matthias Jabs (umíte si představit, jaké to je zažít koncertní křest před víc jak padesáti tisíci lidí???), pozdější třetí pilíř kapely (vybraný ze stočtyřiceti zájemců) a v řadách Scorpions již vyzkoušený věhlasný Rudolfův brácha Michael. Ten se na desce podepsal ve třech skladbách a byl by asi dostal před Matthiasem přednost, ale jeho působení poměrně záhy ukončila neukočírovaná náklonnost k alkoholu, která mu na pódiu zjevně zapřekážela. Metaloví fanoušci na tom vydělali – Michael rozjel svoje MSG a sestava Scorpions se zformovala do své nejslavnější podoby.

S „Lovedrive“ také startuje mnohaletá éra, ve kterém Scorpions vypouští jedno lepší album než druhé. Muzika kapely je najednou mnohem líbivější, přímočařejší, melodičtější a hitovější - jednoduše řečeno, zbavená Rothovské komplikovanosti). A všech osm skladeb, které Scorpions na téhle desce představili, má visačku té nejvyšší kvality. Tradiční nekompromisní otvírák se silným riffem „Loving You Sunday Morning“, ve slokách s napínavou atmosférou a v refrénu s melodickým uvolněním, s velice uvolněnou rytmikou a kousavým vokálem skvěle připraví půdu pro jeden z nejagresivnějších nářezů, který kdy ze Scorpions vypadne – explozivní vypalovačce „Another Piece Of Meat“ se nevyplatí stát v cestě!!! První z balad, melancholická „Always Smewhere“ s výborným Meineho hlasivkovým tělocvikem a křehkými kytarami zklidní atmosféru pro jednu z nejgeniálnějších instrumentálek (i když přiznávám, že její kouzlo jsem plně docenil až na živáku „World Wide Life“) „Coast To Coast“, ve kterém bratři Schenkerové rozehrají velkolepé divadlo. V „Can´t Get Enought“, další jedovaté vypalovačce, Klaus Meine se svým jako žiletka ostrým hlasem vám div neudělá zářezy do kůže, neskutečně uvolněná a elegantní „Is There Anybody There?“ s famózně halekacím nápěvem lehce nakukuje do vlastní minulosti kapely, titulní „Lovedrive“ jen potvrzuje výše napsané, delšími nekompromisní šleha, která mezi ostatními peckami sice nijak zvlášť nevyniká, ale na takhle vysoké úrovni netřeba vynikat. Finále pak obstarává „Holiday“, jedna z nejsilnějších balad (a že v tom jsou kluci absolutní mistři), jakou kdy Scorpions spáchali. Tady není slabší místo.

Nikoho asi nepřekvapí, že „Lovedrive“ se kterým Scorpions začínají úspěšně atakovat i zámoří, ani že ve Spojených státech musel být použit jiný, než tradičně kontroverzní obal. Inu, Scorpions začínají být plní toho nejsilnějšího jedu a bezprostředně bodají při každé příležitosti. Dle mého jedno z přelomových alb rockové historie.

Savapip             

Uli John Roth byl pryč a s ním odešly i poslední zbytky ranné psychedelie.Na chvilku se vrátil Michael Schenker a především přišel další zásadní člen Scorpions Matthias Jabs. S jeho příchodem se proto dá počítat začátek zásadní éry kapely. "Lovedrive" je proto prvním albem, které definitivně definovalo zvuk Scorpions a co více, přineslo takovou nálož skvělých skladeb, což už se Scorpions v budoucnu asi nepodařilo zopakovat. Svůj ekvilibristický otisk zanechal Michael Schenker zejména v bouřlivé instrumentálce "Coast To Coast", ale i v ultrarychlé "Another Piece Of Meat" a titulní "Lovedrive". Dá se říci, že ať si vezmete jakoukoliv z osmi představených skladeb, vždycky narazíte na vynikající kousek, což korunuje nepřekonatelná balada "Holiday". "Lovedrive" je pro Scorpions přelomové album. Slavilo poprvé i úspěch v Americe, kde to dotáhlo na zlatou desku. Prostě nahrávka, která SAcorpions katapultovala do světové rockové extratřídy.

Pepsi Stone 10/10

www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - Lovedrive

Seznam skladeb:
1. Loving You Sunday Morning
2. Another Piece of Meat
3. Always Somewhere
4. Coast to Coast
5. Can't Get Enough
6. Is There Anybody There?
7. Lovedrive
8. Holiday

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Matthias Jabs - kytara
Michael Schenker – kytara (ve skladbách č. 2, 4, 7)
Rudolf Schenker - kytara
Francis Buchholz - baskytara
Herman Rarebell - bicí

Rok vydání: 1979
Čas: 34:46
Produkce: Dieter Dierks
Studio: Dierks Studios, Cologne
Label: EMI Electrola
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.10.2013
Přečteno: 4764x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
výborné peckyZ tohoto alba jsem...17. 10. 2013 20:50 martan
Klasikaalbum, kterým se...12. 10. 2013 10:41 b.wolf
Téměř dokonalé......album....10. 10. 2013 15:57 Kolík
Klasika. Vlastním...10. 10. 2013 10:40 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09232 sekund.