PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Blackout

Budeme-li hledat období, kdy jedový trn německých Scorpions byl mimořádně silný, plný jedu a jednoduše nejúčinnější v celé délce jejich života, předpokládám, že se shodneme na tom, že se jedná o první polovinu osmdesátých let. A jen hnidopiši se možná budou zasazovat o rozseknutí otázky, zda tím absolutně nejpovedenějším kouskem se stane jejich nejagresivnější a nejdivočejší zářez „Blackout“, komerčně nejúspěšnější studiovka „Love At First Sting“ či excelentní „živák“ (uvozovky proto, že mu bylo ve studiu krapet dopomoženo) „World Wide Live“.

Pro ocenění prvního z těchto vyjmenovaných kousků, divoké a nekompromisní palby „Blackout“ by stačilo konstatovat, že se tahle deska dostala do amerického Top Ten a získala i titul nejlepšího hardrockového alba rocku. A to prosím vše v době, bezprostředně navazující hláškám frontmana kapely o ukončení kariéry z důvodu jeho potíží s hlasem (dokonce se údajně mělo začít nahrávat a Klause Meineho měl nahradit Don Dokken, ale protože se dodnes z téhle varianty neobjevil žádný záznam, který by toto potvrzoval a samotní Scorpions se sami hlásí k tomu, že čekání na Klause dostalo přednost, věřme jejich verzi ;-) )! Jak však mělo „Blackout“ ukázat, Klaus Meine se z těchto zdravotních problémů vylízal naprosto skvěle a jeho rozsahově a emočně barevný, v těch správných chvílích na jedné straně maximálně dojímavý, na straně druhé pronikavě řezavý hlas se stává ještě nepřeslechnutelnějším, než tomu bylo doposud.

Za zdůraznění stojí hned několik „drobností“ - Scorpions na obálce rezignovali (alespoň na čas) na sexuální symboliku. Na „Blackout“ se jim podařilo nasypat obrovské množství energie, dynamicky strhujících momentů a (někdy až nenápadně) mimořádně silných motivů – vezměte skladby jako „Blackout“, „You Give Me All I Need“, či naprosto průhledný „Dynamite“, s dramatickým spojením vokálu a bicích, které (i přes to, že neoplývají nějak závratnou délkou) dokáží důkladně vyvařit až do morku poměrně jednoduchý melodicky halekací motiv, bez toho, aby byť jen na zlomek okamžiku tento začal nudit. V tom prostě musí být neskutečná vnitřní síla. Scorpions plně představili i veškeré svoje hudební tváře – zdivočelé vypalováky („Blackout“, „Now“, Dynamite“), uvolněně hravé melodie („Arizona“), nádechem psychedelie okořeněnou zatěžkanou a epickou heavy temnotu („White China“) i tradiční vklad do herbáře procítěných balad (jedna z těch nejsilnějších, které kdy Scorpions napsali, je „When The Smoke Is Going Down“), a toto vše spojili do mimořádně soudržného celku. A jen těžko byste hledali album, kde kooperace krotitelů šesti strun je tak jiskřivá a šťavnatá.

Zarazilo vás, že ve výčtu skladeb se neobjevil asi největší trhák desky, barevně vypjatá, chytlavá a skvěle vygradovaná „No One Like You“?. I to je důkaz o tom, že na „Blackout“ není jediné slabé místo. A i přes to ještě pořád vedla pro Scorpions cesta vzhůru. DYNAMITE!!!!

Savapip             

I když „Animal Magnetism“ bylo ve své podstatě slabší než „Lovedrive“, na komerčním úspěchu to nebylo poznat a zase o krůček přiblížilo Scorpions k vysněné metě dobití amerického trhu. Další deska proto musela být zase trefa do černého. Scorpions se na „Blackout“ vrátili k tvrdšímu zvuku „Lovedrive“, zase přišli s takovou vypalovačkou ve stylu „Another Piece Of Meat“, tentokrát pod názvem „Dynamite“. Navíc je tu velice přesvědčivá hitovka „No One Like You“, která bodovala jak na americkém, tak japonském trhu. Scorpions si, v tomto případě už naposledy, udrželi dramatickou stavbu skladeb, které zde zastupuje „Chine White“ a „When The Smoke Is Going Down“. Oproti „Animal Magnetism“ se jedná o drobný kvalitativní krok vzhůru.

Pepsi Stone 9,5/10

www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - Blackout

Seznam skladeb:
1. Blackout
2. Can't Live Without You
3. No One Like You
4. You Give Me All I Need
5. Now!
6. Dynamite
7. Arizona
8. China White
9. When the Smoke Is Going Down

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Matthias Jabs - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Francis Buchholz - baskytara
Herman Rarebell - bicí

Rok vydání: 1982
Čas: 36:37
Produkce: Dieter Dierks
Studio: Dierks Studios, Cologne
Label: Breeze Music
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.10.2013
Přečteno: 3534x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Co jineho muzes...24. 10. 2013 19:38 down
Výborná nahrávka......s recenzí i...24. 10. 2013 18:11 Kolík
Absolutní bombaa jedno z nej...24. 10. 2013 15:40 b.wolf
AnoTady jsem...24. 10. 2013 15:15 Gogo
Od škorpionov mi...24. 10. 2013 7:31 Johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09005 sekund.