IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Smrk (GREEDY INVALID) - Snažím se naplnit každý okamžik svého života

Do každoročního bilancování sice ještě nějaký ten pátek zbývá, ale už teď si jsem víc než jistý tím, že album “The End” moravských Greedy Invalid se v mém osobním žebříčku určitě objeví na jedné z nejvyšších příček. Móóóc povedená je tahle deska! Koneckonců, Greedy Invalid jsou již dlouholetou a svébytnou položkou domácího hudebního herbáře, takže co jiného od nich čekat, než povedenou muziku? Bylo mi potěšením vyzpovídat zakladatele kapely a jejího kytaristu Smrka.

Začněme čísly. Greedy Invalid mají za sebou pět alb, téměř dvacet let existence a téměř 400 odehraných koncertů. Když jsi s Greedy Invalid začínal, napadlo tě vůbec někdy uvažovat nad tím, že se k takovýmhle číslům dobereš? A dokážeš si představit, že třeba za deset let budeme tuhle matematiku přiměřeně posunovat?
Na rovinu, vůbec jsem netušil, že bychom se dostali až tak daleko a to absolutně k žádnému z uvedených čísel. Kapela začala tak nějak samovolně a původně vlastně ani nebylo v úmyslu hrát koncerty a vydat nějaké nahrávky. Jen jsme se bavili a pak se to samo rozjelo. Je to už opravdu velmi dávno, kdy jsme se dali dohromady. Nikdo z původních členů, kromě mě samotného už v kapele dlouho nehraje. A vypsat i jen stručně historii by zabralo opravdu hodně moc povídání a myslím, že snad by to zaujalo jen skalní příznivce. Za těch 19let se odehrálo mnoho zajímavých koncertů, zažili jsme neskutečné situace, byla spousta legrace a musím říct, užil jsem si to neskutečně a pokud to bude opravdu někoho zajímat, ať si mne odchytne někde na akci, popijeme a část zážitků klidně svěřím. V tuto chvíli je těžké předjímat, zda si tady budeme za 10 let povídat o nové desce, ale možné je všechno, i když asi bych si na tuto možnost nevsadil, ale to bych neudělal ani deset let zpět.

Co nejpodstatnějšího se za tuhle dobu podle tebe změnilo na hudební scéně a u samotných Greedy Invalid? Když se ohlédneš zpátky, bylo pro tebe jednodušší dělat muziku v době, kdy Greedy Invalid ještě byli neznámým pojmem nebo teď, kdy už máte vybudované jméno, ale přece jen už jsou na vás kladeny vyšší nároky, náročnější fanouškovská očekávání?
Změnilo se úplně všechno. Když jsme začínali, bylo pro nás vrcholem realizovat demokazetu. O CD jsme si mohli nechat jen zdát. Hudba u nás prodělala pár změn, které souvisely s lidmi, kteří prošli kapelou a zanechali v ní svou stopu. A s příchodem Storma se postupně začal tvořit náš styl, kterým se prezentujeme dnes, ale jinak je těžké se v pár větách vyjádřit, protože za těch 19let prošla celá společnost divokým vývojem a když k tomu přidáme i mohutný nástup nových technologií… Změnil se hudební průmysl a musely se přizpůsobit i kapely, ale pro mne samotného je jednodušší dělat muziku v dnešní době, kdy jsou kvalitní studia, což je poznat na zvuku nahrávek a dají se udělat skvělé graficky zpracované obaly a to za nevelké částky, a tak vlastně má každý možnost ukázat co umí a o úspěchu rozhodne talent a umění zaujmout fans.

Letopočty vydání vašich desek se (až na jednu výjimku) mění pravidelně o trojku na konci. Je to přirozený proces, že to nejlepší u vás uzraje po téhle době nebo tenhle odstup nějak plánujete, že si po vydání desky řeknete tak a za tři roky znovu?
Beru to jako přirozený proces, který potřebujeme, abychom se dostali od minulé nahrávky a postupně připravili novou. Do toho se pravidelně přidají změny v sestavě a snažíme se hrát i naživo a tak nám to tak nějak vychází co tři roky to nové CD.

Vaše aktuální deska má lehce zavádějící název „The End“. Co pro tebe touhle deskou končí a naopak, lze od vás s tímhle koncem očekávat něco nového, na co by vaši příznivci dosud nebyli zvyklí?
V souvislosti s touto deskou pro mne osobně nic nekončí. Název jsme zvolili z určitých důvodů a zatím neodtajníme z jakých. Necháme si to pro sebe.

Album „The End“ pro mě bylo velice milým potěšením především proto, že jste na něm nabídli pocitově ohromně bohatou muziku. Poprosím Tě, abys tohle album představil, zpropagoval a prozradil mi, jaké pocity z téhle vaší desky máš s odstupem doby ty sám.
Děkuji za tvůj pozitivní názor. Jsem velmi rád, když naše hudba osloví i jiné lidi a velmi si toho vážím u každého jednotlivce, že si v dnešní době, kdy je velmi velké množství kapel najde nás. Věřím, že se zpropaguje sama muzika a proto navštivte náš profil na bandzone kde si můžete poslechnout dvě písničky a dále zakoupením CD už pak máte možnost poslouchat vše, co jsme dali za poslední 3 roky dohromady. Jinak já to vidím tak, že se naše hudba pohybuje někde na pomezí gothického metalu a rocku v kombinaci atmosférických nálad, valivé kytary, doplněné o různé zvuky klavíru, smyčců a hluboce procítěný mužský zpěv. Tuto desku beru osobně jako vyvrcholení celé naší kariéry a pro mne osobně je to to nej, co jsme spolu s celou kapelou dokázali dát dohromady a jsem na „The End“ maximálně pyšný!

Máš na desce nějakého maximálního oblíbence, kterého bys doporučil jako ideální vzorek, charakterizující pojem Greedy Invalid?
Musím, říct, že pro mne tam není žádný song jako výplň a kdybych měl vybrat tu nej skladbu, tak asi „Neverending“ i když asi nejvice Greedy song je „Negativ“.

O skladbě „Ozvěny“ ses měl vyjádřit, že není až tak úplně typickým songem kapely, neboť byla cíleně složená do rádií. Vzhledem k tomu, že jde podle mě o hodně silnou záležitost, nedá mi to se nezeptat, jestli nemáš chuť někdy udělat desku, kde bys realizoval nápady, až tak úzce nesouvisející se stylem Greedy Invalid?
Ano, přesně tak jsem se vyjádřil. Zkusil jsem si udělat tento song trochu jinak, než normálně skládám a vznikly z toho „Ozvěny“. A musím říct, že mne vůbec nenapadlo složit takhle více věcí, než jen tuto jednu. Díky tobě myšlenka vznikla, ale asi by bylo těžké najít čas na nějaký projekt, kde bych třeba realizoval podobný styl. Spíše je reálnější, že by se objevila netypická skladba opět na nějaké naší nahrávce, ale to už hodně předbíhám.

Na minulé desce jste zabrousili do češtiny, aktuálně v tom pokračujete. Jak důležité jsou pro vás texty a jejich sdělení a v souvislosti s tím (ačkoliv z poměru skladeb angličtina x čeština lze usuzovat, kterému jazyku dáváte přednost), neláká vás udělat desku kompletně v mateřštině?
Určitě je pro nás důležité, aby v naší muzice byly i kvalitní texty a myslím, že v tomhle je Storm to nejlepší, co kdy Greedy potkalo. Kromě toho, že se spolu skvěle doplňujeme tak si dává na textech velmi záležet a je to určitě znát. Už jsme měli pár debat ohledně češtiny a zatím to je tak, že občas zabrousíme do rodného jazyka, ale angličtina je priorita.

Ty pocity, se kterými býváte často spojováni, tedy tajemnost a melancholie, na člověka dýchnou už na první pohled z grafiky alba. Jak je pro tebe důležitý tenhle rozměr díla?
Obal je první, co posluchač uvidí, když se mu CD dostane do ruky a pro mne je to velmi důležitá součást celého alba. Na obal kladu velký důraz a jsem velmi šťastný, že jsem našel v našem grafikovi Martinovi Rytychovi skvělého člověka, který dokáže mé představy takto výtečně realizovat. Myslím, že grafika vhodně doplňuje muziku, kterou děláme.

Kolik času a energie investuješ do Greedy Invalid, máš čas věnovat se i něčemu jinému a je pro tebe odezva dostatečně naplňující?
Času a energie dávám do kapely velmi hodně, v době kdy připravujeme nové album, tak je to někdy až moc a říkám si, jestli to stojí za to, ale pak jak CD vydáme a hrajeme koncerty, tak se ta energie vrací a já můžu pokračovat zase dále. Můžu říct, že bez kontaktu s fans, bez koncertů a hlavně bez svých spoluhráčů bych kapelu nedokázal dále táhnout vpřed. Jinak kroměGreedy sportuju, i když ne tak jako ještě pár let zpět. Fotbal, florbal, tenis. Pak spoustu času člověk stráví v hospodě na pivku, ale to jistě čtenáři znají z vlastní zkušenosti. Snažím se naplnit každý okamžik svého života. No, ale nechodit do hospody, tak bychom možná točili desky každý rok.

Dvojka Storm a Smrk, to je téměř dvacetiletá jistota vaší kapely. Je v dnešní době něco, co tě na Tvém parťákovi ještě dokáže překvapit?
Musím tě opravit, Storm není v kapele od začátku, nastoupil v roce 2001, takže je to zatím 12let. Což z něj dělá člověka, který kromě mě vydržel nejdéle ze všech, za což mu patří velký dík, jelikož se mnou to není vždy jednoduché. A i přesto, že se známe tak dlouho, tak se pořád překvapujeme a asi i překvapovat budeme.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal :-)
Předně díky za čas, který jsi věnoval naší kapele. A pokud můžu, tak bych tímto pozval ty, kteří mají chuť kouknout na naše webovky www.greedyinvalid.com, případně na bandzone.cz/greedyinvalid, kde se dozví co je u nás nového. Ať se daří jak tobě, tak všem co to dočetli až sem. Ahoj.

Savapip             


www.greedyinvalid.com

bandzone.cz/greedyinvalid

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.09.2013
Přečteno: 2684x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08856 sekund.