PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ATTRACTHA - Engraved

To vejce, ze kterého se klubalo debutové EP brazilských AttracthA muselo mít sakra tvrdou skořápku. Na první pohled to vypadá, jako by si tahle čtyřskladbová placička vzala šest let ze života kapely. Ale je to trochu jinak. AttracthA sice vznikla ji v roce 2007, ale až do roku 2011 se kapela marně pokoušela najít zpěváka, až to jednoho dne zabalila. Nicméně kytaristu a skladatele Ricarda Oliviera myšlenka na Attracthu zjevně neopustila a tak se v loňském roce dal znovu do budování základů. Původní basák už neměl chuť pokračovat a tak se kromě lovu na pěvce uspořádal zátah i čtyřstrunce a tentokrát to netrvalo tak dlouho a už na konci roku kapela vypustila svůj první singl (který zároveň otevírá i toto EP).

Zhruba za půl roku hodlají AttracthA představit svoje debutové album a EP „Engraved“ by tedy mělo fungovat jako návnada na fanoušky. Troufnu si tvrdit, že na příznivce hard n´ heavy, líznutého špetkou progresivna má poměrně slušný potenciál zabrat. Důvodem je dostatek dění a napětí, tomu úměrně přiměřená délka, přístupná melodika, pulsující energie, propracovanost, potřebná atmosféričnost i solidní hráčské umění, to vše v poměrně syrově výrazném zvukovém kabátě. A zcela jasně si dokážu představit tu frustraci, kterou kluci museli s absencí zpěváka trpět. To, co ve svých instrumentálních pasážích AttracthA naznačují, totiž jistou spřízněnost s americkými Savatage (ale dají se vyčuchat i třeba zatěžkanost Black Sabbath, či zadumanost Fates Warning), dostává plnou váhu až s patřičně našlápnutým výkonem křiklouna Marcose de Canhy (jehož frázování může – při odebrání části barevného spektra - v některých okamžicích připomenout Zacka Stevense).

Jako ukázka možností Attracty se jeví tahle deska hodně vydařeně – masivní riff a divokost v úvodní „Darkness“, rozevlátě zpěvná „The Choice“ s hutnou a dynamickou rytmikou, lehce melancholická „Blessed Life“ se vzrušujícím riffem a pulsující atmosférou (můj top, neb muzika je přesvědčivá, jako na celém EP, ale Marcos si ve volnějším tempu hraje se svými hlasivkami daleko důkladněji a posmutnělému textu dodává potřebný rozměr) i temně houpavá a zemitá „Beginning“ jasně říkají, že AttractA umí. Tak uvidíme začátkem příštího roku, jestli podobně vydařených kousků mají tihle Brazilci v zásobě víc. Zatím to vypadá slibně!

Savapip             


www.attractha.com

YouTube ukázka - Darkness

Seznam skladeb:
1. Darkness
2. The Choice
3. Blessed Life
4. Beginning


Sestava:
Marcos de Canha - zpěv
Marcos de Canha - kytara
Guilherme Momesso - baskytara
Humberto Zambrin - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 20:48
Produkce: Ricardo Oliveira & AttracthA
Země: Brazílie

Foto: archiv skupiny


Vydáno: 28.09.2013
Přečteno: 2084x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0856 sekund.