IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Face The Heat

Jen málokdo schytal od členů kapely tolik negativních reakcí, jako jejich dlouholetý basák Francis Buchholz. Co se vlastně stalo? Dodneška přesně nevíme, tvrdil sice před lety Matthias Jabs, ale podle dostupných zpráv za vším stály peníze, které se vinou manažera kutálely kdovíkam, a když tenhle „odklonitel“ dostal padáka, tak jeho kámoš Buchholz se sbalil s ním (samozřejmě, že vzduchem létaly i nějaké soudní žaloby…). Náhradu Scorpions našli v Ralphu Rieckermannovi, který (jak je u Scorpions dobrým zvykem) pak strávil v kapele slušných pár let, byť je pravdou, že z hlediska vývoje kapely v poněkud zvláštním období.

Nebyla to však jediná změna u Scorpions, přišel i nový producent Bruce Fairbairn, známý především ze spolupráce s Bon Jovi a Aerosmith. Aby těch vlivů nebylo málo, melodický svět se vlivem větrů ze Seattlu zmítal v křeči… A Scorpions se s tímto tlakem a změnami vyrovnali excelentním způsobem. Nelze necitovat slova (tuším, že Jabsova) přímo z centra dění: „Celý náš svět se sesypal, místo nekonečných oslav po úspěchu „Crazy World“ jsme čelili agresi, nejistotě a zlobě“ . To byla opravdu výzva! Díky čerstvým nápadům, hudebnímu přitvrzení (ale pozor, Scorpions si na rozdíl od spousty svých kolegů v této době zachovali tvář, drželi se svých kořenů a ani v nejmenším se nepřizpůsobovali tomu, co právě letělo světem) a velice svěžímu a energickému nasazení, navázali na svá hudebně (nikoliv komerčně) nejsilnější léta a vypustili jedno z nejpovedenějších alb svojí kariéry.

A pokud by dokázali udržet na celé desce takovou kvalitu, jako v prvních dvou skladbách, bývali by zbořili asi veškeré možné žebříčky. To, že umí razantně rozkopnout vstupní dveře, předvedli Scorpions ve své historii už mnohokrát. S energií nabitou, dynamickou, nekompromisně agresivní a typicky maximálně jedovatou (platí to bez výjimky o každém jednotlivém nástroji i Meineho hlasivkách) „Alien Nation“, plné dokonale nakombinované rockové přesvědčivosti a vyzrálosti, excelentního kytarového kouzlení, s výhružným podtónem i dramatickou atmosférou vrata rozrazili intenzitou beranidla zásahové jednotky a s následující, zemitější „No Pain No Gain“, s výbornými sbory, podmanivě uřvaným refrénem a drtící intenzitou srovnali to, co ještě zůstalo stát, se zemí. Když k téhle dvojce připočítáte bluesově laděnou „Woman“, slastně ochucenou šťavnatými klávesami, nenápadnou dramatičností, neskutečně narůstající atmosférou a dominantně řezavě emotivním vokálem a mistrovskou gradací napětí, a trochu bezradně tápající závěr zachraňující baladu „Lonely Nights“ s poetickou kytarou a chameleonsky všebarevným projevem Klause Meineho (ten jeho kytarový ocásek v refrénu je úžasně chytlavý), máte výběr par excellence. Za zmínku stojí i vláčná „Under The Same Sun“, jakýsi druhý díl „Větru změn“, který coby sázka na jistotu nevyšel vůbec špatně. Nejvyššímu hodnocení brání jen fakt, že s blížícím se koncem desky (o výjimce řeč byla) se trochu ta jiskřivá přesvědčivost a čerstvost nápadů vytrácí. Dvě bonusové balady, které si Scorpions připravili pro své evropské fanoušky, tenhle pocit smáznout nedokážou, v záplavě excelentních balad škorpióní diskografie tyhle dva kousky působí poměrně nenápadně.

Pokud by se Scorpions měli držet hesla, že v nejlepším se má přestat, asi by se kapitola „Face The Heat“, v podobě nejtvrdšího heavy nářezu v jejich kariéře, stala i poslední statí tohoto seriálu. Nicméně je před námi ještě dvacet let, ve kterých se sázka na vrcholnou formu a tradice škorpiónů stane rizikovou investicí.

Savapip             

Od doby, kdy vyšla deska "Crazy World", zavál hudebním světem skutečně vítr změn a to se dotklo právě téhle desky. Najednou bylo in být moderně tvrdý, čehož se chopili i Scorpions. Ovšem na rozdíl od jiných kapel, které nasedly na tvrdě rockovou vlnu (za všechny jmenujme čtveřici nejhorších Warrant, Wildside, Skid Row a Sven Gali) si Scorpions zachovali důstojnost a přerod v tvrdší kapely zvládli se ctí. Hned úvodní riffová "Alien Nation" je toho důkazem. I když ostatní skladby jako "No Pain No Gain", "Taxman Woman", klasická balada "Under The Same Sun" či utajená perla "Nightmare Avenue" jsou pro tvorbu Scorpions typičtější, jedná se rozhodně o odvážnou desku, která si zaslouží pevné v místo v diskografii kapely. Ze zpětného pohledu Scorpions se postavili nepříznivé době jak nejlépe to šlo.

Pepsi Stone 8/10

www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - Alien Nation

Seznam skladeb:
1. Alien Nation
2. No Pain, No Gain
3. Someone to Touch
4. Under the Same Sun
5. Unholy Alliance
6. Woman
7. Hate to Be Nice
8. Taxman Woman
9. Ship of Fools
10. Nightmare Avenue
11. Lonely Nights

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Matthias Jabs - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Ralph Rieckermann - baskytara
Herman Rarebell - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 52:03
Produkce: Bruce Fairbairn, Scorpions
Studio: Little Mountain Sound Studios, Vancouver
Label: Mercury Records
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.11.2013
Přečteno: 4054x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Velmi dobrá deska...21. 11. 2013 23:58 Mauglí
Já si všechno...21. 11. 2013 19:28 Pepsi Stone
Promě je tahle deska...21. 11. 2013 19:24 Gogo
Dle mého soudu......zdaleka nejde o...21. 11. 2013 15:53 Kolík
Taktéhle desce jsem...21. 11. 2013 14:04 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08993 sekund.