PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Eye II Eye

Při psaní článku k „Pure Instinct“ jsem se úzkostlivě vyhýbal konstatování, že tohle už nejsou ti staří známí Scorpions. Byť psát ty řádky již v roce 1996, určitě by na tuhle větu došlo. Dnes, ze zpětného pohledu, se s ní prostě muselo šetřit, protože ta skutečně ultra radikální změna přišla až o tři roky později, kdy Scorpions představili album „Eye II Eye“. Scorpions posadili na bubenickou stoličku Jamese Kottaka (je to jen náhoda, že se tenhle amík – poprvé narušena německá hegemonie v řadách Scorpions – pár let předtím paktoval se Schenkerovým bráchou v MSG?), i když jeho síla se zásluhou použitých udusaných rytmů měla projevit až později, zahodili čepice, odhalili svá vysoká čela, poprvé nahráli skladbu v němčině a hlavně, začali pod taktovkou producenta Petera Wolfa experimentovat s moderními technologiemi.

Což, zahnáno do extrému, znamenalo, že si Scorpions zarapovali, vydatně zasamplovali i zatechnovali (ano, v těchto chvílích to skutečně nejsou Scorpions…). Možná, že by šok z „Eye To Eye“ nebyl tak brutální, kdyby Scorpions alespoň jako pilotní singl nasadili něco klasičtějšího, než „To Be No. 1“. Přesně to je totiž ta skladba, kterou díky záplavě studených a neosobních samplů musel klasický fanoušek (snad jen kromě mimořádně otevřených hlav) kapely jen těžko, velmi těžko rozdýchávat. Podobně působí „Fleshly Squeezed“, těžkopádně udusaná a protivná nuda, či německá premiéra „Du Bist So Schmutzig“, ve které si (v angličtině) zaštěká i James Kottak.

„Eye II Eye“ není ale vhodné nekompromisně odstřelit hned po prvním poslechu (i když to pro mnohé může být utrpení). Scorpions sice experimentovali v rámci celé desky, ale v některých skladbách se drželi kořenů alespoň natolik, aby byli identifikovatelní. A to především díky skvělému hlasu Klause Meineho a občasným kytarovým hrátkám. Z těchto momentů doporučuji především výhružně znějící „Yellow Butterfly“, ve které se mihne vzrušující a zhrublá atmosféra z před šesti let (a v téhle kombinaci veškerá moderna už nezní tak otravně), uvolněně chytlavou (v rámci desky, v rámci historie poměrně hutnou) „Priscilla“ a hlavně finální piánovku „A Moment In A Million Years“, dávající skvělou příležitost vyniknout emotivnímu Meineho hlasu.

Scorpions byli jednou z mála významných rockových kapel, které ustály vítr ze Seattlu bez potřeby přizpůsobit se trendu. Jako by je tenhle komplex dostihl až o pár let později. Bráno nezaujatým pohledem, je „Eye To Eye“ album, které stojí za to ochutnat. Bráno pohledem fanouška Scorpions to byla největší minela, kterou kdy Scorpions předvedli.

Matthias Jabs však konstatoval, že „Eye To Eye“ bylo tou nejlepší chybou, kterou kdy Scorpions udělali, protože si prověřili, že fanoušci netouží po novátorství (kluci, kdybyste se mě byli zeptali, tak bych vám tohle řekl i bez tohohle experimentu…) A tak, snad aby si své příznivce znovu udobřili, pokračovali Scorpions sice v objevování nových cest, ale teď už takovým způsobem, aby alespoň zůstaly zachovány tradiční jistoty. Spolupráce s Berlínskou filharmonií v podobě alba „Moment Of Glory“ (titulní věc se stala hymnou Expo 2000) dopadla na jedničku a je velice emotivní záležitostí (alespoň tedy v léty prověřených hitovkách – u mě vévodí spolupráce s Zuccherem v „Send Me An Angel“ a divočina „Big City Nights“ s Rayem Wilsonem). Z unplugged alba „Acoustica“, natáčeným v portugalských kostelích však už zase kouká jakási bezradnost a křečovitá snaha získat si přízeň fanoušků zpět. Tu však mohlo zjevně přinést jediné – klasicky jedovaté rockové album. A tak se Scorpions po několika letech experimentování (Rudolf Schenker: „Tahle tři alba pro nás představovala znovunacházení Scorpions. Je to druh regenerace, kteří jiní řeší sólovými alby. My to pojali takhle“ ), které jim příliš úspěchu nepřineslo, vrátili zase zpět do svého rockového hnízda.

Savapip             

Ono je experimentovat a experimentovat. Některým kapelám vývoj vyloženě sluší, jiným ne. Vezměme si třeba Judas Priest a porovnejme legendárního "Painkillera" s debutem "Rocka Rolla". Tam je to vývoj jako blázen. Stejně tak u Manic Street Preachers. Pak jsou kapely, které se v devadesátých letech vrhly do překotných experimentů, protože se jim zdálo, že jejich hudba už je zastaralá a nikoho nezajímá (a ke které se potom samozřejmě pokorně vrátily). Tento přerod slušel na albu "Dog Eat Dog" hairmetalovým Warrant, než se pak v pozdějších sračkách utopili, tehdy exvokalista Mötley Crüe pak v roce 1995 šokoval nadčasovou a výtečnou deskou "Carved In Stone", Alice Cooper industriálně přibustřil na "Brutal Planet", ovšem většina těchto experimentů dopadla tristně. Stačí si vzpomenout na grungem nasáklá druhá alba Wildside, Sven Gali či Freak Of Nature (tady ovšem ta kvalita je...), na naprosto šílenou čtvrtou desku Britny Fox a... na Scorpions. Němečtí nestoři pod vlivem událostí v devadesátých letech definitivně ztratili rozum právě na "Eye II Eye", i když se k tomu schylovalo už od "Pure Instinct". Ale v případě desky z roku 1996 se ještě stále jednalo o (hard)rockovou desku, i když prim hrály balady, na "Eye II Eye" se ze Scorpions stala jakási europopová kapela, ze které navíc jejich němectví čouhalo jak sláma z bot. Brrrr. Polívčičku přihříval odporný německý song "Du bist so schmutzig" a trapný pilotní singl "To Be No. 1", jehož klip reagoval na tááááák žhavou aféru s madam fóglrauchovou Monicou Lewinskou (kdo to je?). Prostě hrůza, hrůza a zase hrůza. Tohle je skutečně naprosto blbá deska. Přešlap, který už by se ani takovým dinosaurům jako jsou Scorpions podruhé netoleroval. Taky už nepřišel. I když jejich desky po téhle hrůze už nikdy nebyly také úplně echt (rozuměj v rozpětí 7,5 až 10 bodů), tomuhle škváru se už pak nikdy nesnížili...

Pepsi Stone 2,5/10

www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - To Be No. 1

Seznam skladeb:
1. Mysterious
2. To be No. 1
3. Obsession
4. 10 Light Years Away
5. Mind Like a Tree
6. Eye II Eye
7. What U Give U Get Back
8. Skywriter
9. Yellow Butterfly
10. Freshly Squeezed
11. Priscilla
12. Du Bist So Schmutzig
13. Aleyah
14. A Moment in a Million Years

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Matthias Jabs - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Ralph Rieckermann - baskytara
James Kottak - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 1:02:53
Produkce: Peter Wolf
Studio: Little America Studios, Rakousko
Label: East West Records
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.12.2013
Přečteno: 4304x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Podle mě se...6. 12. 2013 9:15 Pepsi Stone
Jo jo, povedená...6. 12. 2013 8:31 Kamil
Dobrá shoda...6. 12. 2013 8:26 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09225 sekund.