PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Sting In The Tail

„Nevidíme důvod pro pokračování, už by to bylo jen ze setrvačnosti…“

Na konci první dekády tohoto tisíciletí se Scorpions rozhodli ukončit svojí kariéru. Na jednu stranu nelze jinak, než smeknout (tedy za předpokladu, že si kluci tak nějak nevzpomenou, že šlo o unáhlenost ;-) ) před takovým racionálním rozhodnutím, na straně druhé věřím tomu, že by – byť ta nejtučnější léta by se asi už nikdy nepodařilo vzkřísit – Scorpions ještě pořád měli světu co říct. A tak spolu s výše uvedeným rozlučkovým sloganem kluci vyhlásili, že je čas ukončit kariéru, neboť se dostali na tvůrčí vrchol, v budoucnu by se mohlo stát, že už se jim takovou úroveň nepodaří udržet a proto bude nejlepší zanechat na sebe ty nejsilnější vzpomínky. A jako doklad své maximální formy předkládají své dosud nejlepší album, které je zároveň jejich posledním studiovým počinem…

Dnes už je jasné (na rovinu, čekal někdo, že by to dopadlo do puntíku přesně…?), že ani jedna ze dvou částí předchozí věty není až tak úplně pravda. „Sting In The Tail“ není nejlepším albem kapely, zároveň však ani omylem nenaplňuje svůj alarmující název. V podstatě se dá říct, že tahle deska je velice důstojným „Best Of“ kapely, která na něm sumarizuje vše podstatné, čím se do dějin rockové hudby zapsala. Což bráno optimistickým pohledem vlastně může pro fanouška kapely znamenat tu nejlepší zprávu, pesimistickým pohledem však můžeme sklouznout k tomu, že téměř každému jednotlivému kousku nabízeného menu najdeme v historii kapely, když ne rovnou jednovaječného bratříčka či sestřičku, tak alespoň bratrance či sestřenici z prvního kolene. A jedinou přidanou hodnotou oproti dávné klasice je divoký a svěží James Kottak, ostatní – hráčsky i kompozičně – jedou na jistotu.

Což v praxi znamená, že „Sting In The Tail“ nenudí, neztrácí úroveň, zní živě a mladě (a také hodně známě), ale tentokrát příděl do škorpióního seznamu nezapomenutelných hitovek (už slušně zaplněnému) nebude – právě díky té sázce na vyzkoušenost a rutinní jistotu - zrovna královský. Z rychlejších věcí je jasným kandidátem šlapavě ukřičená přímočará riffovka s chytlavým refrénem „No Limit“ a optimisticky nostalgická rozmávaná rozlučková tečka „The Best Is Yet To Come“. Z pomalejších věcí už se vrcholy vybírají snadněji – Scorpions si s emocemi v baladách umějí hrát naprosto spolehlivě, takže „The Good Die Young“ s nadýchaně vypjatým refrénem a bodavým ostnem coby nejsilnější moment alba, klávesami ochucená křehká „Lorelei“ s tesklivě přesvědčivým vokálem, či nádherně jemné kytarové malování „Sly“ tradičním způsobem s lehkostí dojímají.

„Sting In The Tail“ je velice reprezentativní záležitost, která rozhodně nezklamala, a jako procházka po vlastní historii a zároveň rozlučka s kariérou zafungovala velice spolehlivě. Jsou zde velice silné písně, i takové, které v diskografii snadno zapadnou, ale bez toho, aby některá z nich podlezla kvalitativní laťku. I z tohoto pohledu (kromě klasicky stylového hardrocku a nezaměnitelného rukopisu) je tahle deska vlastně tradiční. A pokud takovéto album jsou Scorpions schopní vypustit po téměř padesáti letech své existence, je jasné, že jejich kořeny jsou skutečně maximálně životodárné.

Po „Sting Of The Tail“ Scorpions zalezli do studia i v roce následujícím a vypustili polovýběrovku-polocoverovku „Comeblack“. Výběr z nejúspěšnějších skladeb v novém hávu plus šestice předělávek, do kterých Scorpions dokázali propašovat svůj tradiční feeling, zklamat nemohla. A pokud se budeme tvářit, že slova o ukončení kariéry Scorpions bereme vážně, tak můžu říct už jen jediné. Je-li tohle skutečně definitivní tečka za historií jedné z největších rockových kapel (a jednoho z největších dosud žijících rockových dinosaurů) je na místě už jen bouřlivě zatleskat.

Savapip             


www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - No Limit

Seznam skladeb:
1. Raised on Rock
2. Sting in the Tail
3. Slave Me
4. The Good Die Young
5. No Limit
6. Rock Zone
7. Lorelei
8. Turn You On
9. Let's Rock
10. Sly
11. Spirit Of Rock
12. The Best Is Yet to Come

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Matthias Jabs - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Pawel Maciwoda - baskytara
James Kottak - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 47:37
Produkce: Mikael Nord Anderson, Martin Hansen
Label: Sony Music
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.12.2013
Přečteno: 3545x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Toto album, je pro...27. 12. 2013 13:08 Millhouse
V pohode album....26. 12. 2013 20:15 johny
Mě tohle album...26. 12. 2013 12:24 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08598 sekund.