NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SIGNUM REGIS - Exodus

Naši východní sousedé Signum Regis na svém třetím albu změnili zpěváka a dosavadní studiovou spolupráci s Göranem Edmanem vyměnili za oblíbený koncept „každý pes, jiná ves“ (ehm, každá skladba jiné hlasivky). A protože svoje autorské kvality kluci už dostatečně představili v prvních dvou kolech a do holportu aktuálně nepřibrali žádné kuňkaly, dal se finální efekt vlastně předpokládat. Zhudebnění biblického příběh o Židech, zotročených egyptským faraónem a prchajících skrz Rudé moře nemůže dopadnout špatně…

Obzvlášť, když Signum Regis na své desce rozpoutali divoké mistrovství světa ve zpěvu vysokém, i podobně kvalitní soutěž v melodiích a barevnosti. Ta barevnost není dána pouze rozmanitostí zúčastněných vokálů (i když by občas jeden až řekl, že podmínkou účasti zpěváků bylo najít drobné paralely mezi stavbou jejich hlasových ústrojí), ale i tím, že – ač se Signum Regis drží svého tradičního evropského power-heavy melodického kopyta – charakter a změny rolí vypravěče v uceleném příběhu vybízí k proměnám dynamiky jednotlivých skladeb, a díky tomu dojde nejen na tradiční extrémně melodické sypačky, ale i na agresivnější notu a až s thrashem koketující songy.

Co mi je na „Exodu“ velice sympatické, je fakt, že Signum Regis nevsadili na vyloženě „avantasiovsky“ (podobně stavěným konceptům tuhle nálepku asi těžko kdo odpáře…) profláklá jména a sáhli po méně okoukaných hlasech. A protože všem zúčastněným jejich party dokonale pasují na tělo (jediná výjimka se týká songu, do konceptu nepatřícího), úspěch je zaručen. Mou osobní hitparádu vokalistů jednoznačně vyhrálo spojení Matt Smith (Theocracy) a ultramelodická zpěvná speedovka „The Ten Plagues“ s lehce pompézním úvodem, úžasně chytlavým refrénem, silnými sbory i výborným kytarovým sólem (pamětníci, vzpomínáte na raná album Domain?), jen těsně následované ranou malmsteenovštinou vonící „Enslaved“, s nádherně řezavým vokálem Thomase L. Winklera (Gloryhammer, Emerald) a emotivně zvolněnou pasáží, a finále příběhu ve skvěle vygradované kvaltovce „Song Of Deliverence“ v podání trojce Matt Smith, Daisa Munhoz (Vandroya, Soulspell), Lance King (Pyramaze) se šťavnatou kytarovou přestřelkou. Zatím to vypadá, jako by veškerou chválu měli sklízet jen hosté a na samotné Signum Regis jako by se u toho zapomnělo. Díky dynamické a neúprosné rytmice a velice barevné kytaře má tahle deska ohromnou šťávu a drive a mistrovství železného jádra Signum Regis je možno nejlépe vychutnat v syrové instrumentálce „Last Days In Egypt“. A tak vlastně jediný problém mám s pozůstatkem spolupráce s Göranem Edmanem –helloweenovská „Sole Survivor“ sice splňuje základní požadavek na předělávky, totiž vlastní otisk do původní verze, ale tohle spojení mi v uších právě díky vokálu nějak nefunguje (možná je to tím, že mám originál příliš zarytý do závitů...).

Už jsem to nedávno zmiňoval – na Slovensku byla v loňském roce neskutečně bohatá melodicky metalová úroda. Tah s barevnou paletou vokalistů vyšel Signum Regis dokonale. I proto stojí tahle deska na vrcholu diskografie téhle snad už konečně i živě fungující kapely.

Savapip             


www.signum-regis.com

YouTube ukázka - The Promised Land

Seznam skladeb:
1. On the Nile
2. Enslaved
3. The Promised Land
4. Let Us Go!
5. Wrath of Pharaoh
6. The Ten Plagues
7. Last Days in Egypt
8. Exodus
9. Song of Deliverance
10. Sole Survivor
11. Mountain of God

Sestava:
Filip Koluš - kytara
Ronnie König - baskytara
Wytas Lemke - klávesy
Jaro Jančula - bicí

Hostující zpěváci:
Thomas L.Winkler
Mayo Petranin
Mike Vescera
Eli Prinsen
Samuel Nyman
Matt Smith
Lance King
Daísa Munhoz

Rok vydání: 2013
Čas: 49:37
Produkce: Signum Regis
Label: Ulterium Records
Země: Slovensko

Diskografie:
2008 - Signum Regis
2010 - The Eyes Of Power
2013 - Exodus

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.01.2014
Přečteno: 3279x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Prvy album bol na...25. 01. 2014 22:45 johny
Signum Regismě posadili na...20. 01. 2014 8:30 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09461 sekund.