NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THORAX - Proč věštírny mlčí

Debutové album pražských Thorax „Proč věštírny mlčí“ je praktickou ukázkou toho, jak ošidné (a ryze berličkoidní) může být škatulkování a jak vlastně blízko k sobě mají klasický heavy metal, thrash metal, power metal zámořské provenience i tradiční český zábavový bigbít. Všechny tyhle ingredience – budete-li chtít – na téhle desce najdete a přitom nejde o žádné balancování na hranách či samoúčelné vyzobávání pozitiv výše uvedených stylů. Thorax, kteří na konci loňského roku oslavili dvouletku své existence, jsou prostě (troufnu si tvrdit, že přirozeně) sví. A proto, abych „Proč věštírny mlčí“ považoval za vydařené album, mám přesně tři důvody.

Všech dvanáct kousků, které „Proč věštírny mlčí“ přináší, jede přímočaře a nekompromisně vpřed, staví (převážně - tento pojem si dosaďte prakticky před každé hodnocení) na nekomplikovaných a snadno vstřebatelných melodiích i na vyřvávatelně heslovitých úderných sloganech, nepolevuje v našlápnutém tempu, agresivitě a energicky nátlakové atmosféře, klukům to spolehlivě šlape, vše podtrhuje čitelný zvukový rámec, deska nabídne i relativní dostatek propracovaných háčků, aby ve své jednoduchosti nezačala nudit (což je - při zjištění, že ta intenzivní nálada se prakticky nijak radikálně nemění - jedna ze zásadních pohnutek pro to, aby tahle deska neskončila v obyčejnosti davového průměru).

Tím dalším je (a pro mě to byl i zlomový bod celého alba) bezesporu neortodoxní hlasová gymnastika křiklouna Rexe. Exhibicionismus, teatrálnost, pitvoření, emotivní prožívání, strhávání pozornosti za každou cenu? Zpěv? Štěkání? Jekot? Říkejte tomu, jak chcete (za sebe dodávám schopnost zdůraznit atmosféru), pokud tuhle Rexovu nespoutatelnou hru přijmete, zjistíte, že je nejen účelná a zábavná, ale že do té šlapavé muziky a témat, kterým se Thorax věnují, přirozeně zapadá.

Tím třetím důvodem je pak samotné zpracování textů. Při pohledu na playlist (a jeho mysticko-okultně-filozofické :-) vyznění) jsem doslova trpěl obavou, zda touhle kapitolou kluci nestrhnout celé album zbytečně dolů. Byť občas texty sklouznou k určité schématické zkratkovité heslovitosti (ono to tu údernost ještě podtrhuje), nestane se, že by Rex musel kdovíjak klopýtat či dohánět, frázování nedrhne, a když z Thorax vypadnou neotřelosti typu „nikdo není slepější než ten, kdo nechce vidět…“, je i tahle položka bez problémů v kladných bodech. A čistě pro pořádek dodávám, že nejchytlavějšm kouskem menu je pro mě kvaltovka s živelnou kytarou „Je to v nás“.

I když si dokážu představit, že tahle deska bude mít nejen své zastánce, ale i své tvrdé odpůrce, Thorax a jejich „Proč věštírny mlčí“ jsou pro mě důkazem toho, že „český heavík“ rozhodně není škatule zralá na odpis!

Savapip             


bandzone.cz/thorax

YouTube ukázka - Vox Mortis

Seznam skladeb:
1. MayDay
2. Potopa
3. Beznaděj
4. Předtuchy
5. Je To V Nás
6. Proč Věštírny Mlčí
7. Smrťák
8. Zpovědník Pekla
9. Strach
10. Vox Mortis
11. Metuzalém
12. Kletba

Sestava:
Rex - zpěv
Aitken - kytara
Grep - kytara
Petr - baskytara
Vodka - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 47:01
Studio: AB Records
Země: Česká republika

Diskografie:
2013 – Proč věštírny mlčí

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.01.2014
Přečteno: 2381x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
live ThoraxSpousta z nás má...16. 07. 2014 13:12 Roman


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09006 sekund.