NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STUD - Out Of The Darkness

Tohle je příběh jak ze žurnálu. Čtveřice muzikantů z finských Helsinek založila v roce 1986 kapelu Stud. Kapele se v tamních podmínkách celkem dařilo (došlo třeba na účast ve finále soutěže Finland´s Rock Championship) a na konci osmdesátých let dospěli Stud až ke snaze nahrát desku. Díky rozdílným názorům s nahrávací společností však tato snaha nenašla svého naplnění. Rovné čtvrtstoletí od vzniku kapely se ta čtyřka, která Stud zakládala, potkala znovu. Tentokrát tu přípravu desky zbytečně neodkládala, a byť jim její nahrávání zabralo víc než rok a půl (a v této době dal kapele vale basák Pasi Hietanen), album „Out Of The Darkness“ je venku. A já říkám dobře tak, protože tahle deska vás spolehlivě a šmakózně teleportuje do osmdesátých let, do doby, kdy se maximálně dařilo klasickému hard and heavy , britské novometalové vlně, či (u Stud zastoupeného jen špetkou) glamovým cukrlátkům.

Nevím, co členové kapely dělali ta dlouhá léta, kdy byli Stud u ledu. Ale ta vyzrálost, nadhled, radost z hraní a uvolněnost (kde to všechno tak najednou nabrali?), které dýchají z každého jednoho songu, jsou úžasnou zbraní. Melodické nápady, kterými Stud nešetří, jsou vzletné, nadýchané, přirozeně chytlavé. Zajímavě zabarvený, civilní a přitom pružný hlas Ariho Toivanena vytrvale příjemně houpe a nikam se násilím necpe, v těch správných chvílích však umí i patřičně říznout, protáhnout se a dodat skladbám poutavou atmosféru. Ta největší zbraň v řadách Stud se jmenuje Mika Kansikas, který má na svědomí autorství všech skladeb, ale hlavně prohání šest strun a jeho hráčská neposednost dokáže i ty slabší kousky (bavíme se o trochu obyčejnější – ano, tvorba Stud je poměrně nekomplikovaná a v základu celkem snadno odhadnutelná - druhé půlce alba) na desce parádně nakopnout.

Těžko říct, jestli to kapele víc sluší v přímočarých refrénových vyřvávačkách – zkuste optimisticky natlakovaný energický titulní song (obsahující kromě výše zmíněných pozitiv taky velice čilou, pestrou a dynamickou rytmiku), elegantní šlapavku „Lovers In The Night“, deklarující, že nezáleží na kabátu (dovedu si strašně snadno představit tenhle song nejen v tom klasickém rockovém provedení, ale i se španělkou, či mohutnou orchestrací a pořád tam je ta elementární přitažlivost), důležitá je melodie – v dobře vygradované sentimentální baladě „Traveller“ (připomínat Mikovu hravost není kdovíjak potřeba) či v kombinaci obojího - závěrečné „Reach Out“ znovu pozvedá prapor díky poutavému spojení dramatické atmosféry a našlápnutě divokého finále.

Výčet kapel, jejichž esenci na desce můžete zachytit, by byl hodně dlouhý, dosaďte si ty, které jste měli z ranku hard-heavy v osmdesátkách hodně rádi, přidejte k tomu vlastní ksicht, nenucenost, pohodu, fajnové provedení a strašně snadno uvěřitelnou přirozenost. A z toho je jasné, že tahle deska prostě má svojí nezpochybnitelnou sílu.

Savapip             


www.stud.fi

YouTube ukázka - Feel Good

Seznam skladeb:
1. Out of the Darkness
2. Rock Little Mama
3. Renegade
4. Lovers in the Night
5. Holy Light
6. Traveller
7. Run to the Shelter
8. Secrets of Love
9. Feel Good
10. Sea Child
11. Reach Out

Sestava:
Ari Toivanen - zpěv
Mika Kansakis - kytara
Matti Jalonen - baskytara
Stebda Kukkonen- bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 50:09
Země: Finsko

Diskografie
2013 – Out Of The Darkness

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.02.2014
Přečteno: 2231x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
hrůzaTen naprosto...27. 02. 2014 8:22 Vincent
"Lovers In The...18. 02. 2014 18:30 ToPi
Písně na Youtube...18. 02. 2014 12:08 Avram


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09902 sekund.