NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Lukáš JUSTICH (FIRESTRIKES) - Přijďte se na nás podívat a věřím, že nebudete litovat ztraceného času!

Materiál napsán, show připravena......A teď ven!!! To je motto plzeňských Firestrikes, kapely, která po dvou letech svého působení představila své první studiově opracované skladby a aktuálně spřádá plány na svoje debutové album. Slovo si vzal kytarista a zpěvák Lukáš Justich.

Na úvod našeho povídání bych tě rád požádal, abys kapelu Firestrikes blíž představil, kdo kapelu tvoří? Byť vaše historie nesahá příliš hluboko, který moment z toho, co jste spolu dosud prožili, považuješ za nejdůležitější?
Tak jako správný gentleman bych začal u naší klávesačky. :-) Jmenuje Markéta Švarová a je vlastně služebně nejmladším členem. Jako dalšího tu máme Míru Jančaříka - našeho excelentního sólového kytaristu. Když jsme u kytar, tak další na řadě je náš benjamínek :-D doprovodná kytara David Mucha. Basák Marek Aschenbrenner je takovej náš dříč. Na bicí hraje náš nejstarší kolega Milan Hospr. A už jsem zbyl jen já třetí kytary a zpěv Lukáš Justich. Nejdůležitější věc je asi to, že i přes celkem velké věkové rozpětí - mezi nejmladším a nejstarším členem je rozdíl 28 let - si skvěle rozumíme, jak po hudební, tak hlavně i po lidský stránce.

Když jste kapelu zakládali, jaké jste s ní měli ambice a plány, jak daleko jste se na téhle cestě dostali a co je v současné době pro tebe tím největším hnacím motorem?
Na začátku jsme chtěli samozřejmě udělat kvalitní skladby. K tomu jsme chtěli, aby živá vystoupení měla i svojí vizuální stránku. Co se týká skladeb, je to asi spíš na posouzení někoho jiného, i když my jsme s tvorbou spokojeni. A vizuální stránka koncertů. Na tom budeme asi dělat pořád. Aktuálně máme pódium uzpůsobené do podoby "hradu", takže i to se nám vlastně podařilo. Pro mě je poslední dobou hlavním pohonem hraní po klubech. Začínáme si postupně tvořit fanouškovskou základnu, lidi začínají drobet znát naše skladby, takže koncerty jsou intenzivnější.

Jak bys charakterizoval váš styl, které kapely jsou vašemu hudebnímu cítění blízké?
Styl, který hrajeme, bych asi charakterizoval jako heavy metal v tom nejširším pojetí. Ale asi hlavní styly, které kombinujeme, jsou hard rock, klasický heavík a thrash. V naší hudbě je možné slyšet inspiraci Iron Maiden, Gamma ray, Accept, Testament, Annihilator a plno dalších. Ovlivňuje nás hodně kapel a hodně stylů i vzhledem k rozmanitosti osobností, které se tu sešly.

Na vašem profilu na Bandzone máte zveřejněné skladby z loňské návštěvy ve studiu. Byla to tvoje první studiová zkušenost, čím bylo pro tebe tohle nahrávání zajímavé? Kdy bude následovat pokračování, a plánujete v dohledné době vydání nějakého alba?
Na našem profilu jsou jednak nahrávky z třískladbového dema a nahrávky z Žilovfestu, který pořádáme v místě naší zkušebny. Ty ale bohužel nedosahují kvalit, jaké bychom si představovali. Pro mě natáčení ve studiu nebylo až takovou novinkou. Mám za sebou dvě zkušenosti z předchozích kapel. Nahrávání bylo asi nejzajímavější tím, jaký jsme si udělali catering. :-D Ne, teď vážně. Asi to bylo nejprofesionálnější nahrávání, co jsem prozatím zažil. Tím bych chtěl poděkovat Čmelákovi. Co se týká pokračování. Na podzim bychom chtěli natočit debutové album. Pokud vše vyjde, bude to nejen o zvukové nahrávce. Ale teď nebudu víc prozrazovat.

Jak velký význam přikládáte textům, jaká témata vás zajímají?
Texty jsou pro nás celkem důležité. Pro mě osobně jsou svým způsobem takovou zpovědí zaobalenou do příběhů. Držíme se v nich fantasy témat. Většina skladeb spojuje jeden příběh. Na našem FB profilu se bude postupně objevovat povídka, která popisuje děj tohoto příběhu.

Za váš aktuálně asi nejdůkladnější propagační počin lze považovat videoklip ke skladbě „Cesta kořisti“. Jak došlo k jeho natáčení, jak jste si ho užili a máte v plánu nějaký podobný krok? Jaké máte na klipy ohlasy?
Klip jsme si udělali svépomocí. Vzali jsme si kameru do studia a ostatní záběry jsme natočili při cestě na a z nahrávání. Některé záběry vznikly vlastně náhodou. Například jak David utíká do kopce. Jelikož si před odjezdem ze studia zapomněl dojít na WC, tak se snažil dostat z dosahu kamery. Reakce jsou zatím vesměs pozitivní, za co jsme rádi. Následovník by se měl objevit nejdéle do konce roku, kdy chceme natočit už plně profesionální klip ke skladbě "Dívka s černou růží".

Jak jste na tom s živým koncertováním, kde je možné vás v dohledné době vidět? Vedete si nějakou statistiku ohledně koncertů, kolik jich máte za sebou a který považuješ za nejvydařenější?
Aktuálně máme tak jeden až dva koncerty v měsíci. Bylo by asi možné hrát i častěji, ale vzhledem k tomu, že někteří z nás mají celkem časově náročnou práci, tak víc momentálně nezvládáme. Co se týká koncertů v nejbližší době 12.4. hrajeme v plzeňském Jamu. O koncertech si žádnou extra statistiku nevedeme. Pouze si ve zkušebně zapichujeme vlaječky do mapy, kde jsme všude hráli. Odehráno máme zhruba 15 koncertů. První rok existence jsme byli zavření ve zkušebně, nevystupovali, dávali dohromady materiál a pilovali. Za nejvydařenější koncert bych asi vybral poslední koncert v Plzni v klubu Parlament. Sice nepřišlo nějaký enormní množství lidí, ale udělali dokonalou atmosféru.

Co pro tebe bylo z pohledu muzikanta i fanouška top událostí 2013 (koncert, festival, album apod.) a proč?
Těžká otázka. Z koncertů byl pro mě asi top koncert Dragonforce v Praze, protože to co předvádí na svoje nástroje je naprosto neuvěřitelný. Pro mě album roku je vlastně úplně mimo hudbu, co běžně poslouchám. Je to "Didn´t it rain" od Hugh Laurieho a to proto, že je to dokonalá hudba, u který se krásně relaxuje.

Které kapely patří mezi vaše největší inspirace?
Mimo kapely co jsem už uvedl, tak pro Míru je určitě velkým vzorem je John Petrucci z Dream Theater. Pro mě podobnou roli má Kai Hansen. Je toho opravdu hodně a tenhle rozhovor by se mohl protáhnout na hodně dlouho. :-D

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal :-)
Přijďte se na nás podívat a věřím, že nebudete litovat ztraceného času! :-D Podívejte se na náš profil na bandzone, nebo na facebooku. Můžete tam narazit na zajímavé věci. A všem bych chtěl popřát (sice už máme skoro čtvrt roku za sebou, ale to snad nevadí) co nejlepší rok 2014 a plno skvělých hudebních zážitků!

Savapip             


Bandzone kapely

Foto: archiv Firestrikes a Lukáše Justicha


Vydáno: 09.03.2014
Přečteno: 2720x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09661 sekund.