NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STEELFAITH - Steelfaith

Ocelověrci z Lovosic mají kadenci necelou jednu skladbu ročně (a to ještě zaokrouhleně…). K tomuto postulátu jsem došel jednoduchým výpočtem. První demo s eponymním názvem vyšlo v roce 2009, letošní novinkové (opět eponymní) épíčko obsahuje celé čtyři písně. Ale čert vzal matematiku (třeba je v šuplíku toho materiálu podstatně víc), podstatné je, že ať šťouchnu do kterékoliv puzzlíku z celkové skládačky, prakticky u všeho je možné spokojeně konstatovat, že Steelfaith udělali, když ne krok, tak aspoň krůček vpřed.

V první řadě prokoukl zvuk. Ač trochu varovně zněla zmínka na stránkách kapely, že deska vznikala celkem ve čtyřech studiích, zvuk je kompaktní a oproti předchozímu demu čistší, průraznější, sytější a zbavený „placatosti“. Druhým výrazným plusem je sázka na češtinu (pravda, případné ambice na útok na zahraniční pódia jsou v kopru, ale ruku na srdce, příkladů, které by podobné chutě opravňovaly, po našich luzích, hájích a pódiích zrovna moc neběhá). Když máte šikovného textaře, který si umí pohrát se slovy a neotřele trefnými obraty, byla by škoda toho nevyužít. Třetí položka – už minule mi voněl variabilní a pružný vokál Mirky Holemé, ta do něj aktuálně přimíchala i špetku smyslné teatrálnosti (a občasný podbarvující chlapácký chropot vůbec není k zahození) a našlapané uvolněnosti – právě její hlasivky jsou tím bodem, který u mě zabírá nejvíc. Do čtvrtice musím pochválit i kompoziční svěžest. Zatímco na demu jako by se Steelfaith postupně ubíhajícím playlistem teprve probouzeli k životu, aktuálně jsou dostatečně živočišní od prvního do posledního tónu a jejich přímočarý power metal (sem tam zakvaltující až kamsi ke speedové rychlosti) plný chytlavých melodií, opřený o barevně živé kytary, má šťávu a spolehlivě šlape.

V minulém kole jsem kapelu přirovnával k Evarest, Samhain, Okrozom, což je sice správné vodítko, leč dnes použitelné už jen pro pamětníky. Takže jinak, sympatický, svižný, nekomplikovaný (i když na atmosférické vsuvky do kvaltu taky dojde) melodický power metal s českými texty, dokazující, že líheň tohoto stylového proudu nevysychá, a svou kvalitou oprávněně hlásící se k životu.

P.S. jedna alibistická poznámka – pokud porovnáte bodové vodítko s prvním demem, chyba není na vašem příjimači, ale v mém laťkoměru, který se postupem let trochu vytříbil a zpřísnil. V aktuálním přímém srovnání je rozdíl mezi tehdy a teď nejméně dva body ve prospěch novinky.

Savapip             


Bandzone Steelfaith

Seznam skladeb:
1.Probuzení
2. Parazit
3. Vždyť ty víš
4. Svěcená voda (remaster)

Sestava:
Mirka Brychnáčová - zpěv
Honza Štok - kytara
Ondra Vašaš - kytara
Ondra Hovad - baskytara
Jirka Skalický - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 15:36
Země: Česká republika

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.04.2014
Přečteno: 2620x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10075 sekund.