Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IRON SAVIOR - Rise Of The Hero

Když před sedmnácti lety uváděl Piet Sielck do života svoje Iron Savior, dělal mu u toho společnost i legendární Kai Hansen a sem tam bylo možné zaslechnout hlasy, že ta životaschopná energie, která z desky tryská, je z nemalé míry právě Kaiova zásluha. Sice ten vztah mezi Pietem a Kaiem nelze až tak úplně pasovat do pozice učedník a jeho mistr, ale kdyby ano, bylo by letošní album Iron Savior „Rise Of The Hero“ praktickou ukázkou toho, jak je učedník schopen převálcovat mistra. Pravda, zásluhu na tom má i ne zrovna oslňujícího forma paprsků, faktem je však i to, že i na svém osmém albu Iron Savior naplnili přesně to, co od nich jejich příznivci očekávají – tedy nekompromisně energické, divoké a melodické album, bez nějakého většího překvapení, ukované podle víc než prověřené, trochu ohrané a tedy snadno odhadnutelné, ale stále dostatečně funkční matrice.

V případě tolik si podobné diskografie kapely je velice ošidné ohánět se tvrzením o nejlepším albu kapely. Ale přiznám se, že kdyby Iron Savior udrželi takový tah na bránu, jako v první polovině desky, začal bych o téhle kategorii uvažovat. Drtící melodická energie, sprintující bicí, řezavě riffující kytary, občasné jemňounké klávesové koření, vyřvatelnost chytlavě vzdušných refrénů, ostrá kytarová sóla a parádně agresivní Pietův chraplák (Piet zná dokonale svoje limity, které maximálně využívá a přitom se nepouští nikam, kde by se snad byť jen náznakem mohl trápit, díky tomu mají všechny kousky úžasnou šťávu), jehož síla narůstá v proplétací kooperaci se sbory, i umění vygradovat skladbu, to jsou jistoty, se kterými Iron Savior zacházejí v případě prvních šesti kousků (pomiňme atmosférické intro) přímo mistrovsky (a navíc stále stejně a pokaždé jinak).

V druhé polovině alba přijde nejprve jakési tahavější zvolnění v „Dragon King“, při kterém Iron Savior trochu ztratí údernost a divokost, ne však ještě přitažlivost. To přijde až v kole dalším. U Iron Savior nebývá příliš obvyklé, aby sahali po coververzích, v případě výpůjčky od švédských mlaďáčků Mando Diao „Dance With Somebody“ se jim nezadařilo a z celkem snesitelného originálu udělali prapodivný popíček, se kterým na nahrávce umřela energie. Nezachrání ji syrová „Firestorm“, ani standardní balada „The Demon“ (jak výše řečeno, největší síla kapely je v nespoutané energii, takže Sielckovy emoce neurazí, v momentě kdy zajede na hranu svého struhadla, tak i potěší, ale kouzlo je pryč). Finální „Fistraiser“ má z té druhé půlky největší potenciál navázat na explozivní úvod (obzlášť ty halekací sbory mají švih), ale je to spíš o nahazování řetězu, než o úspěšné jízdě.

Iron Savior nepřekvapili, nezklamali, odvedli svůj vysoký standard. Milý Kaii, možná by nebylo od věci při přípravě příštího alba požádat Pieta o vratku té půjčky z prvních třech alb Iron Savior. Přesně ta živočišná energie, které má Piet na rozdávání (a „Rise Of the Hero“ je toho nejlepším důkazem), je jedním z elementů, který by se ti zatraceně hodil.

Savapip             


www.iron-savior.com

YouTube ukázka - Last Hero

Seznam skladeb:
1. Ascendence
2. Last Hero
3. Revenge of the Bride
4. From Far Beyond Time
5. Burning Heart
6. Thunder from the Mountains
7. Iron Warrior
8. Dragon King
9. Dance with Somebody
10. Firestorm
11. The Demon
12. Fistraiser

Sestava:
Piet Sielck - zpěv, kytara
Joachim "Piesel" Küstner - kytara
Jan-Sören Eckert - baskytara
Thomas Nack - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 55:06
Label: AFM Records
Země: Německo

Diskografie:
1997 - Iron Savior
1999 - Unification
2001 - Dark Assault
2002 - Condition Red
2004 - Battering Ram
2007 - Megatropolis
2011 - The Landing
2014 – Rise Of The Hero

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.07.2014
Přečteno: 2902x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Od Ironů(Saviorů) jsem...21. 07. 2014 8:12 b.wolf
saviortento album podla...20. 07. 2014 16:47 ladislav


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08865 sekund.