PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EMIGRATE - Silent So Long

Psal se rok 2005 - kapela Rammstein vydala své v pořadí páté album „Rosenrot“ a chvíli na to oznámila menší pauzu. Tou dobou měl již kytarista Richard Z. Kruspe v plánu svůj sólový projekt Emigrate a o dva roky později mu vtiskl konkrétní podobu stejnojmennou deskou. Kapela se na trhu nijak zvlášť nechytla, a kdyby se kolem ní netočilo jméno slavné německé industriální smečky, zanikla by v propadlišti hudebních dějin úplně. Poslech Emigrate jako takový neurazil, ale možná až příliš okatě připomínal svým feelingem mocné Rammstein (rovný rytmus, vhodně zvolené samply, hřmotný refrén s hlavním riffem atp.), kteří se v roce 2009 vytáhli s velmi povedenou deskou „Liebe Ist Für Alle Da“, odjezdili k ní tour a opět se uložili ke spánku. Čili další prostor pro Kruspeho a jeho Emigrate – nová deska nese název „Silent So Long“ a vyšla nedávno.

Snad až na skladbu „My Pleasure“ se Kruspemu podařilo vymanit se z rammsteinovských okovů a jít si vlastní cestou. No, vlastní cestou. Druhá fošna překypuje elektronikou a připomíná kdejakou alternativní metalovou/hard (shock)rockovou kapelu, Robem Zombiem počínaje, přes Nine Inch Nails a Marilynem Mansonem konče. Právě posledně jmenovaný je dokonce i hostem v jedné z písní a není sám. Věhlasných jmen Kruspemu vypomohlo více…z těch nejzářivějších jmenujme ještě Jonathana Davise a Lemmyho Kilmistera. A ano, tušíte správně – „Silent So Long“ obsahuje s trochou nadsázky osm písní, jednu píseň od Motörhead („Rock City“), jednu od Marilyna Mansona („Hypothetical“) a jednu od KoRnů („Silent So Long“). Hosté dostávají ve skladbách totiž tolik prostoru, že zpívají buď celé party, nebo většinu z nich, a tak se album jaksi podivně schizofrenně rozdělí do různých hudebních koutů a nedrží pohromadě. Snad jediným pojivem může být všudypřítomná elektronika, která diktuje veškeré změny v písních a v neposlední řadě (až příliš) obaluje jinak ničím nezajímavý hlavní zpěv frontmana. Vedle marketingového tahu se jedná nejspíš o hlavní důvod, proč se hosté tak často dostávají do hry – Kruspeho zpěv je totiž nudný, jeho barva hlasu absolutně fádní a jeho rozsah prakticky nesrovnatelný s drtivou většinou ostatních hlavních zpěváků různých kapel.

Tento fakt má za následek téměř okamžité splynutí všech osmi skladeb, ve kterých nefigurují hosté a možná tak maximálně titulní „Eat You Alive“ v sobě nese kousek hitových ambic. Jinak se jedná o ten samý ubíjející postup, kde se ve střednětempých skladbách Kruspe snaží o polomeditativní projev a do toho běží jako podklad tuna elektroniky. Pro někoho může být sympatické, že se na rozdíl od debutového alba již nejedná o materiál, který působí, jakoby byl pro Rammstein odpadový (a nedostal se na jejich řadové desky), ale žije si svým vlastním životem, a když už, tak si bere inspiraci v jiných hudebních vodách. Na druhou stranu „Silent So Long“ není po skladatelské stránce kdoví jaká výhra (chybí nápad, změna tempa, rytmu, pořádně zapamatovatelný refrén, různorodější aranže, cokoliv!) a pokud by novinka neobsahovala početný zástup slavných hostů a jméno kytaristy z Rammstein, nezavadilo by o ni ani to málo, co si ji poslechne. Kruspe si však své muzikantské touhy zřejmě bude plnit i nadále a při další pauze Rammsteinů dá opět dohromady pár songů, se kterými se pochlubí široké veřejnosti. Troufám si tvrdit, že zajímat to ale nebude nikoho.

Radek Neuman             


www.emigrate.eu

YouTube ukázka - videoklip Eat You Alive

Seznam skladeb:
1. Eat You Alive (featuring Frank Dellé)
2. Get Down (featuring Peaches)
3. Rock City (featuring Lemmy Kilmister)
4. Hypothetical (featuring Marilyn Manson)
5. Rainbow
6. Born On My Own
7. Giving Up
8. My Pleasure
9. Happy Times (featuring Margaux Bossieux)
10. Faust
11. Silent So Long (featuring Jonathan Davis)

Sestava:
Richard Z. Kruspe – zpěv, kytara
Olsen Involtini - kytara
Arnaud Giroux – basová kytara, vokály
Mikko Sirén– bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 43:46
Label: Motor City
Země: USA/Německo

Diskografie:
2007 - Emigrate
2014 - Silent So Long

Foto: archiv kapel


Vydáno: 08.12.2014
Přečteno: 3176x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
a to zas není nic...29. 01. 2015 17:34 Ferda
Vaše názory, a...29. 01. 2015 14:48 chybí nápad, změna tempa???


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09068 sekund.