ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CORONATUS - Cantus Lucidus

U německých Coronatus vždy platilo, že si hrají svojí vlastní ligu na svém vlastním písečku a svým způsobem si udržují (i přes poměrně časté personální šachy) své hudebně neměnné status quo. Stačily však tři roky a v nich vydaná dvě alba, díky kterým tohle tvrzení totálně vzalo za své a při kterých se Coronatus svezli na solidní vlně. Nejprve se předloni vyvezli na její vrchol, když osvědčený vzorec dvou sólových zpěvaček inovovali, k tandemu Mareike Makosch a Ada Flechtner se po jednoalbové pauze znovu připojila dřívější členka kapely Carmen Lorch (dříve Schäfer) a z kapely vypadlo jedno z nejzajímavějších alb jejich kariéry. V loňském roce už bylo všechno jinak. Po tradičním zašejkrování se sestavou zůstala ze zpěvaček pouze Carmen, ke které se přidala novicka Anny Maleyes a pánská část ansámblu zůstala stabilní pouze na bubenické sesli (Mats Kurth je jediným, který pamatuje kompletní dějiny Coronatus), když ani předloni naverbovaný klávesák Pinu´u Remus, kterého je na albu slyšet, není uveden jako plnohodnotný člen. A po téhle rošádě nastartovali Coronatus svůj kvalitativní let střemhlav dolů.

Za který může především skutečnost, že ani Matsovi, ani spolupracujícímu autorovi T.S. to tentokrát kdovíjak jiskřivě neskládá, tam, kde by jejich autorská matrice fungovat mohla, jde o značně prokouknuté postupy, ve kterých aby jeden emoce pohledal, stejně tak snaha o „neortodoxní“ přístup v chytání folkového motýla se míjí účinkem, nemluvě o tom, že ta nejsilnější tradiční zbraň Coronatus, totiž proplétání a spolupráce ženských sólových vokálů ztratila na své přesvědčivosti, Carmen a Anna k sobě hlasově až tak úplně nepasují (takové trochu deja vu z „Fabula Magna“).

Úvodní „Schnee & Rosen“ potvrdí, že Coronatus jsou konzervativci, v příjemné melodii a poměrně dynamickém nástupu však vytrvale tahá za uši rodný jazyk kapely a první náznak, že ne vše je in ordnung naznačí jalový a nevýrazný sbor. Hledáte-li moment, který by mohl pozornost ke „Cantus Lucidus“ přitáhnout, je jím živá, zpěvná a melodická klasika „Deborah“, škoda jen pomalé pasáže, ve které se zamýšlené drama nekoná a skladba ztratí švih (podobně nevyužitý potenciál je ve vláčné „Cathy´s Floor). S dramatickým název „No Holy Wars“ přichází překvápko – živé housličky a neobvyklá hrst rozvernosti, která se však postupně utopí v obyčejnosti. Vrchol trápení pak přichází v neskutečně průhledné, rozmávané a vlezlé (nepochybuju, že na koncertech to bude fungovat) „Freundschaft“. Líbí se mi nazvučení klasických metalových nástrojů, živá voda v podobě lidových nástrojů je spíš nevyužitým potenciálem do budoucna.

Trojlístek zpěvaček kapela zřejmě neustála lidsky, návrat k duu kapela nezvládla hudebně. I když na tom ne zcela harmonické spojení vokálů krásek u mikrofonu má svojí zásluhu, se současnou kombinací obvyklé konzervativnosti (i přes zjevnou snahu o oživení) a autorské impotence by tuhle desku z průměru nevytáhl ani stohlavý ženský sbor.

Savapip             


coronatus.de

YouTube ukázka - The Elvenwell (I Can Give You...)

Seznam skladeb:
1. Schnee & Rosen
2. Deborah
3. No Holy Wars
4. The Elvenwell (I Can Give You...)
5. Freundschaft
6. Cathy's Floor
7. Unsterblich
8. Autumn Child (In My Dreams)
9. Ihr habt die Schuld!

Sestava:
Carmen L. Lorch - zpěv
Anny Maleyes - zpěv
Olivér - kytara
Mats Kurth - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 42:04
Label: Massacre Records
Země: Německo

Diskografie:
2007 – Lux Noctis
2008 – Porta Obscura
2009 – Fabula Magna
2011 – Terra Incognita
2013 – Recreatio Carminis
2014 – Cantus Lucidus

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.01.2015
Přečteno: 1956x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12889 sekund.