PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AUGUST BURNS RED - Constellations

Corové kapely mají vždy po pár letech v hudební branži jedno velké úskalí – zní stále stejně. Předepsaná hudba má jisté mantinely, kde i sebeinovativnější riffy a breakdowny budou stejně pořád riffy s breakdowny. Proto se často mění zvuk kapely a i jejich skladatelské cítění se posune blíže k melodickým partům a začne se experimentovat (tento přerod dotáhli ad absurdum Bring Me The Horizon). Právě tento bod sedí dokonale na třetí desku „Constellations“, která nese z velké části prvky známé z předchozích alb, ale na druhou stranu taktéž přináší řadu novinek. Jakých?

Předně ABR od „Messengers“ zvolnili a ubrali plyn, což se promítá jak ve složení písní, tak i v méně agresivnějším zvuku. Už se nejedná o těžkotonážní sled tvrdých riffů, ale často se hraje na melodickou notu, vytvářející atmosféru písně. Přesně takovým případem je téměř instrumentální „Meridian“, jenž svým specifickým zvukem posluchače uhrane a nepustí do konce skladby. Lépe strukturovaná je však oblíbená „Marianas Trench“, začínající ve zvolněném tempu a finišující klasicky nasekanými rytmickými kytarami s příjemnými vyhrávkami. Konec ovšem přináší neduh v podobě fadeoutu, což se bohužel objeví i u písně „Paradox“. Tuto mnou nepochopenou praktiku ukončení písně nenávidím ze dvou důvodů: 1) skladba zahraná naživo se stejně dočká jasného závěru a 2) píseň působí nedokončeně, jakoby autoři hudby nevěděli, jaký jí dát závěr (což u kapely jakou je ABR takový náznak diletantství překvapí a zamrzí zároveň).

Pokud se podíváme na první tři skladby, jedná se o lehký nadprůměr až průměr. Breakdowny mají jen zřídka šťávu, melodie na kytaru nejsou nikterak zapamatovánihodné a pocit z nemastné neslané desky je na světě. Naštěstí jako čtvrtá v pořadí přichází hitová „White Washed“ rozeznatelná již od prvního kytarového tónu, následovaná již zmíněnou „Marianas Trench“ a songem „The Escape Artist“, který (společně s „Rationalist“) místy svou dravostí dává vzpomenout na minulé „Messengers“ , ale na druhou stranu končí nezvykle (nutno podotknout velmi vkusným) klavírem. Do sedmé „Indonesie“ si kapela pozvala hosta – zpěváka Tommyho Rogerse z progmetalové smečky Between the Buried and Me (mj. kapela, která jako jedna z mnoha formovala styl August Burns Red v jejich začátcích). Písnička je uctěním památky misionáře Davida Clappera, jenž nepřežil leteckou havárii právě v Indonésii. „Meddler“ úspěšně kombinuje melodie (kytarové vyhrávky, sbory) s tvrdostí (nasekané riffy, závěr) a řadí se do hvězdného trojlístku nejhranějších písní na koncertech z tohoto alba (společně s „White Washed“ a „Marianas Trench“). Závěrečná „Crusades“ více než názorně demonstruje ambivalentnost celého alba – první polovina je klasickým nářezem s breakdowny a druhá zase v poklidu akustiky a vyhrávek doklouže až do konce.

„Constellations“ je přechodníkem mezi brutálními ABR a novými, na melodiích stavějícími ABR. Už zde se spíš posluchač soustředí na vyhrávky, táhnoucí často celou skladbu („Paradox“) nebo na jasně čitelné kytarové tóny („White Washed“, „Marianas Trench“), které vlezou do paměti a už se z ní nevytratí. Naopak rapidně ubylo kulervoucích breakdownů a začátek alba spíše nudí, než nakopne. I tak se ovšem jedná od čtvrté skladby o velmi příjemné album, na poslech plné zajímavých momentů se závanem starých časů v podobě rytmicky bezchybně nakopávajících riffů. Řada novinek a experimentů jako sbory, kytarové melodie, sóla či použití jiných nástrojů se v dalších letech dočkají zaslouženého rozvoje a padnoucího kabátu. A ano, budou i breakdowny.

Radek Neuman             


www.augustburnsred.com

YouTube ukázka - Marianas Trench

Seznam skladeb:
1. Thirty and Seven
2. Existence
3. Ocean of Apathy
4. White Washed
5. Marianas Trench
6. The Escape Artist
7. Indonesia (feat. Tommy Giles Rogers)
8. Paradox
9. Meridian
10. Rationalist
11. Meddler
12. Crusades

Sestava:
Jake Luhrs - zpěv
JB Brubaker - kytara
Brent Rambler - kytara
David Davidson – basová kytara, vokály
Matt Greiner – bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 47:34
Label: Solid State Records
Země: USA
Žánr: metalcore

Diskografie:
2005 – Thrill Seeker
2007 – Messengers
2009 – Constellations
2011 – Leveler
2013 – Rescue & Restore

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.03.2015
Přečteno: 3231x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08578 sekund.