Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Mydlovary

Tak dlouho se chodí s Třemi sestrami na pivo, až se ucho utrhne…. Třetí dekádu života Tří sester lze charakterizovat nejen tím, že pokles zaznamenala aktivita při vydávání řadových alb, což kapela kompenzovala vydáváním všemožných výběrů, nemluvě o tom, že se Fanánek pustil do nového vlastního projektu, ale pokles poznamenal i kvalitu nahrávek samotných. Těžko říct, jestli to vychází z toho, že recept Tří sester už je příliš okoukaný a jejich nekomplikovaná muzika prostě nemůže s přibývajícími roky nabídnout nic nového, nebo z toho, že Třem sestrám prostě došly nápady.

Dokonalou ukázkou tohoto stavu se stala deska „Mydlovary“, o které lze říci, že jde o solidně odvedené řemeslo, nic víc. Fanánkovi jako by vyschl zdroj jeho hříček a i přes to, že názvy skladeb naznačují, že jejich studnice je nevyčerpatelná, tak jejich vtip končí právě jen jejich prvoplánovitým využitím, bez dalšího rozvinutí, což Tři sestry vždy zdobilo. Všechno ostatní už to prostě bylo a Tři sestry, i přes odkazy na dávnou punkovou dravost (byť už je jejich tvorba dávno o něčem jiném) zní vyčerpaně. Ani melodicky to tentokrát kdovíjak nejiskří a až na pár výjimek se celé „Mydlovary“ slejou do jedné nevýrazné hmoty. A i přes to si „Mydlovary“ sáhly na nejlepší hitparádové postavení v historii Tří sester.

Momenty hodné větší pozornosti? Především fakt, že houslista František Kacafírek a saxofono-klárinetista Martin Roušar, řečený Jaroušek, byli oficiálně zbaveni svého letitého hostovského postu a uvedeni jako členové kapely. Ze skladeb pak rozhodně boduje vtipná a milá „Rendlík“ s typicky melancholickým nádechem a sólovým zpěvem Supice (i se saxofonovým ocáskem v závěru desky), slibně se tváří úvodní „Mydlovar“ se „zneužitím“ lidového motivu a výbornou harmonikou, za uši zatahá i „vysoký Japonec“ v úvodu hagen-badenovské halekačky „Nanosekunda“ (nejlépe zpracovaná slovní hříčka z alba), škoda, že do ní nenacpali Sestry trochu víc chytlavosti, boduje i vtipný životní příběh „Štrozok“ s lehce teatrálním Fanánkem, příjemnou melodií a chytlavými ženskými sbory, úspěšné je i využití dechové sekce. Největší škoda je spojená s naprosto nevyužitou spoluprací s Jaroslavem Uhlířem v songu „Apokalypsa“, která je asi tím nejlepším příkladem výše zmíněného kolapsu slovních hříček.

Ještě dřív než se Tři sestry dokopali znovu do studia k nové řadovce, spřáhli se (ještě před vydáním „Mydlovarů“) pod značkou piva Gambrinus s Divokým Billem a podlehli módě vlastní adaptace koled (hodně povedené), připravili trojcd pro neználky „Platinum Collection“, vzdali hold oštěpařce Báře Špotákové, kterou přibrali do rodiny (singl „Čtvrtá sestra“), Fanánka uvedli do Beatové síně slávy, kterýžto akt byl oslaven vydáním společného díla s Visáči a Fanánek sám se pustil do nepovedeného (těžko říct, jestli proto, že zabrousil do naprosto neobvyklých vod, nebo tím, že se mu tenhle krok fakt nevydařil a za zapamatování nestojí ani jedna z položek, ale spíš bych se klonil ke druhé variantě) experimentování na albu „Jevany“. Suma sumárum, snad poprvé v kariéře Tři sestry počítali spíš ztráty než vítězství. A k těm se přiřadila v květnu 2008 i zpráva o tragickém úmrtí Franty Sahuly. I když ten již dávno nebyl členem téhle party, asi nejlíp jeho vztah k Sestrám charakterizoval dávný Magorův výrok: „Spousta kapel má svýho Sahulu. Ten náš je nejvíc vidět“.

Savapip             

Dvacet let své existence završil Fanánek a jeho parta důstojně s dvojicí výborných alb "Lihová škola umění" a na "Na eXX". Vypadalo to, že Sestry jsou opět při chuti a dokáží se popasovat se svou minulostí a jíst směle dál. Ovšem chyba lávky, protože "Mydlovary" působí oproti předchozím dvěma deskám velmi chabě, s takřka nulovými nápady a nevýraznými skladbami. Titulní "Mydlovar" se pokouší ještě navázat na lehkost předchozích alb, ovšem všechno jde velmi ztuha. A to je problém většiny skladeb, ze kterých vyčnívá snad jen uvolněná "Rendlik", ostrá "Adamiti v Londýně" a vcelku vtipná "Ministr dopravy". Jinak jedna veliká bída.

Pepsi Stone 3,5/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Adamiti v Londýně

Seznam skladeb:
1. Mydlovar
2. 40
3. Rendlík
4. Balkán
5. Adamiti v Londýně
6. Koukej
7. Kde spí láska
8. Obohacenej buran
9. Roháče
10. Nakopalypsa
11. Nanosekunda
12. Robinson
13. Uzun Arak
14. Srnka
15. Štrozok
16. Frankovka
17. Texty o auťácích III
18. Dráty
19. Toi story - příběh sraček
20. Ministr dopravy
21. Podzim
22. Rendlík - part II

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
Zdeněk Petr - kytara
Ronald Seitl - kytara
Ing. Magor - baskytara
Supice Veruna - harmonika
Petr Bubenec Lukeš - bicí
Martin Roušar – saxofon, klarinet
František Kacafírek - housle

Rok vydání: 2007
Čas: 55:43
Label: EMI
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.07.2015
Přečteno: 4836x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
5/10Takže pokračují...9. 02. 2019 13:42 Aldys83
7,5/10Opět budu v...1. 08. 2015 15:20 Anonim
5/10Prvni z desek,...31. 07. 2015 13:00 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10499 sekund.