BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GUARDIANS OF TIME - Rage And Fire

Pokud jste před čtyřmi lety jásali nad návratem norských Guardians Of Time na scénu, možná vás kapela albem „A Beautiful Atrocity“ slušně zaskočila. Přece jen předchozí dvě desky z první pětiletky tohoto tisíciletí měly potenciál oslovit příznivce nekomplikované melodické rychlosti, zatímco na „A Beautiful Atrocity“ se kluci představili s famózně zvládnutým koketováním s melodickým progresivním metalem, o kterém se dalo mluvit v superlativech. Po čtyřleté pauze jsou Strážci času zpět s novým albem „Rage And Fire“. A konstatování „jsou zpět“ berte doslova a do písmene. Na novince jako by kluci až na výjimky úplně zapomněli, jakým způsobem se prezentovali s minulou deskou a navazují tam, kde se v roce 2004 na dlouhá léta rozloučili se sprinterskou dráhou.

Úvod desky však rozhodně nic z uvedeného nenaznačuje. Lehce soundtrackové, nenápadné intro „Praeludium In Ferrum Pectore“ hraje na atmosféru, následující potemnělá „Empire“ s orientem vonícím motivem a poeticky podmanivým vokálem je pak tou nejsilnější výše zmíněnou výjimkou, především díky nadýchaně zpěvnému motivu i houpavému a postupně gradujícímu sólu, ze kterého ty aktuálně divočejší choutky kapely však již začínají vykukovat. I přes to, že chytlavost tohoto songu je nesporná, těžiště úspěchu desky tentokrát leží jinde. V optimistických riffech a motivech, v refrénech s typicky splavnou melodikou, tak jak to Guardians Of Time předvádí především v bloku odstartovaném v živočišné „Save Me“, následované svěží „Tomorrow Never Comes“ a zakončeném natlakovanou přímočarou „Standing Tall“. K tomu si doplňte živelná a přitom precizní a skvěle vystavěná kytarová sóla, zdivočelé dvoukopáky, nabíjející desku neskutečnou energií, či řezavý zpěv, občas sázející i na klasicky jedovatý ječák. Strážcům se povedla i dramaturgie alba, neboť kombinace až helloweeovsky pozitivního riffu s jedovatě plíživým zpěvem, i šťavnatá kooperace líbivých sborů s řezavým zpěvem v refrénu předposledního „Core“, či propletení syrově přímočarého nářezu s finální rozmáchlostí v titulní „Rage And Fire“ dokáží v závěru desku skvěle vystupňovat veškeré napětí. Vydařená oslava klasického power-speed metalu.

Oh, Jeffrey son (pozn. pro neznalé, hlavní postava příběhu „A Beautiful Atrocity“), na jedné straně zamačkávám slzu, že Guardians Of Time měli potřebu hudebně kličkovat a explozivně hýřit všemožnými barvami pouze jednorázově. Na straně druhé mě těší fakt, že při aktuálním kvaltování dokáží sypat z rukávu vydařené melodie bez toho, aby sklouzli do bezduché kolovrátkovosti. I přes konstatování, že na svůj dosavadní vrchol kluci vystoupali v kole minulém, díky fortelnému korpusu z prvních dvou alb, jemňoučké polevě z alba třetího, přehlednému, sytému a masivnímu zvuku, dobrým melodickým výkrutům a charismatu přitažlivě pružných hlasivek Bernta Fjellestada potvrzují Guardians Of Time na „Rage And Fire“ svou vysokou třídu.

Savapip             


guardiansoftime.no

YouTube ukázka - Core

Seznam skladeb:
1. Praeludium in Ferrum Pectore
2. Iron Heart
3. Empire
4. Euphoria
5. Save Me
6. Tomorrow Never Comes
7. Standing Tall
8. Primevil
9. End of Days
10. Core
11. Rage and Fire

Sestava:
Bernt Fjellestad - zpěv
Paul Olsen - kytara
Lars Andreas Vågane - kytara
Jonkis Werdal- baskytara
Øivind Vågane - - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 48:09
Label: WormHoleDeath Records
Země: Norsko

Diskografie:
2001 – Edge Of Tomorrow
2004 – Machines Of Mental Design
2011 – A Beautiful Atrocity
2015 – Rage And Fire

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.05.2015
Přečteno: 2700x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Musímřict, že tohle...27. 05. 2015 8:15 b.wolf
Tak tohle považuji...26. 05. 2015 17:37 Aldys
Tohle album jsem...26. 05. 2015 9:20 Zdenda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14284 sekund.