NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AUGUST BURNS RED - Found in Far Away Places

Nechci malovat čerta na zeď, ale zřejmě by musela propuknout třetí světová, aby August Burns Red nevydali každé dva roky novou desku. Pravidelnosti se tahle pětice z Pennsylvánie nevyhnula ani letos a tak po výborném experimentu nazvaném "Rescue & Restore" přišla s albem "Found in Far Away Places". Zrod této placky přitom doprovázela změna labelu na Fearless Records a pravověrní fandové začali mohutně spamovat kapelní facebook s výkřiky typu „zaprodali jste se“, „už nebudete dělat tu stejnou hudbu“ apod. Těchto výroků si samozřejmě kapela všimla a nenechala nic náhodě. Vypustila do světa dva singly – „The Wake“ a „Identity“, přičemž oba dva splnily vysoká očekávání. ABR se představili ve výborné formě a tak nezbývalo nic jiného, než se pořádně těšit na výsledný produkt.

Už od alba „Constellations“ se kapela snažila experimentovat v rámci svého žánru a posouvat hranice daleko za metalcorový kopec. To se jí podařilo i zde, byť ne v tak luxusním balení jako minule. Začátek je však napálený solidně a „The Wake“ nabudí přímo ukázkově. První husí kůže naskakuje u kytarového běhu a nasekaného podkladu v songu „Martyr“ a vysoký standard si kapela drží i u již zmíněného singlu „Identity“ s mezihrou ponořenou do surf rocku. V pořadí čtvrtá „Separating the Seas“ zase nabízí vsuvku jako vystřiženou z notového zápisu Hanse Zimmera, kde prim hrají vygradované houslové party a před očima se rázem mihne pitvořící se Johnny Depp jakožto Jack Sparrow nebo filmový Sherlock s tváří Roberta Downeyho Jr. „Ghosts“ zase naopak sází na změnu atmosféry a vhodně zapracovává hosta v podobě Jeremyho McKinnona z A Day to Remember. Dosud se album skvěle poslouchá a nad netradičními nápady musí nejeden posluchač uznale pokyvovat hlavou.

Problém přichází s šestou písní „Majoring in the Minors“. Chápu aluzi na durovou a mollovou stupnici, ale nabízenou country mezihru již nejsem schopen akceptovat. Další v pořadí „Everlasing Ending“ a „Broken Promises“ mají výborná místa a nápady, ale jako celek nejsou tak silné kvůli nepřiměřené stopáži. Vše naštěstí zachraňuje tandem „Blackwood“ a „Twenty-One Grams“, přičemž první zmíněná skladba ukázkově pracuje s náladou songu a především s očekáváním. V polovině písničky by staří ABR našlápli na další breakdown, ale v reálu celý song zamrzne a vrátí se k uvolněnému intru. Někomu přijde kapela až příliš experimentující, někomu se zdá, že naopak čeří stojaté corové vody. V minulém albu se veškeré propriety střetly a dokázaly spolu najít řeč. Ve „Found in Far Away Places“ se to samé dá říct o takových 70-80% materiálu. Některé mezihry zkrátka spíše ruší anebo jsou nepřiměřeně dlouhé. V ostatních případech se jedná o vkusné nápady padnoucí k celé náladě písničky a zajímavě tak doplňují klasický zvuk a skladatelské manýry kapely – spousta vyhrávek, breakdowny a luxusní growly. V tomto směru musím pochválit JB Brubakera a Jakea Luhrse – oba dva zde předvádí excelentní výkony a tlačí své možnosti stále dál.

ABR se již zřejmě nadobro přetransformovali na alternativní technický metalcore, který má své hranice a rozpoznávací znaky, ale také nepřeberné množství možností hrát si (nejen) s metalovým žánrem. Poprvé v historii kapely stopáž alba překročila 50 minut a je to citelně znát, neboť se hlavně ke konci deska poměrně dost vleče a zasloužila by si dvě-tři svižnější tříminutové věci ve stylu otvíráku „The Wake“. Přesto se jedná o výbornou desku plnou skvělých nápadů a míst, které se mi letos protočí ještě nesčetněkrát v přehrávači (ano, breakdowny tu stále jsou a rvou samozřejmě koule). Prozatím vlažnější osmička s tím, že album zraje s každým poslechem.

Radek Neuman             


www.augustburnsred.com

YouTube ukázka - The Wake

Seznam skladeb:
1. The Wake
2. Martyr
3. Identity
4. Separating the Seas
5. Ghosts (featuring Jeremy McKinnon)
6. Majoring in the Minors
7. Everlasting Ending
8. Broken Promises
9. Blackwood
10. Twenty-One Grams
11. Vanguard

Sestava:
Jake Luhrs - zpěv
JB Brubaker - kytara
Brent Rambler - kytara
David Davidson – basová kytara, vokály
Matt Greiner – bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 52:51
Label: Fearless Records
Země: USA
Žánr: metalcore/progressive

Diskografie:
2005 – Thrill Seeker
2007 – Messengers
2009 – Constellations
2011 – Leveler
2013 – Rescue & Restore
2015 - Found in Far Away Places

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.07.2015
Přečteno: 3104x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09289 sekund.