CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LOTHLÖRYEN - Principles Of A Past Tomorrow

Brazilští příznivci Tolkiena Lothlöryen nenechali ještě ani pořádně vychladnout loňské album „Some Ways Back Some More“ a už jsou tady s novinkou. Je to vůbec poprvé, co tihle proplétači folkových, progových a power metalových provázků spěchali do studia takhle rychle. A jak je vidět, ono je to trochu dvojsečné. U některých songů si říkáte, že když z nich takhle nápadité kousky padají jak na běžícím pásu, proč s vydáním nového alba otálet. A za chvíli se můžete podrbat za uchem s vědomím, že trocha odstupu a tím pádem o něco silnější filtr by nebyl od věci. Jedním dechem je ale nutno dodat, že na „Principles Of A Past Tomorrow“ těch jiskřivějších momentů je přece jen víc, než těch nezáživných.

Úspěšný recept kapely je založen na chytlavých melodiích (nepřekvapí, že z nich vykukují folkové ocásky) a na dynamice skladeb, neboť Lothlöryen dokáží velice umně spojovat a kombinovat náladově odlišné pasáže a umí být přesvědčiví, ať už vsází na zpěvnou lehkost, testosteronový nátlak, atmosférické vyhrávky (akustická kytara i housle bývají hodně silná zbraň) či na vyřvávanou hrubost. Tedy alespoň „ocuď - pocuď“. Ta snaha o různobarevnost sem tam narazí na nepřirozenost (týká se to i jinak šikovného křiklouna Daniela Felipeho, jehož přechody z čistého zpěvu do variabilního chrapláku většinou slastně kroutí ušima, bohužel jen do okamžiku, kdy z jeho chraptivého nátlaku vyprchá spontánnost a převáží úporně umělá snaha)), sem tam narazí na zbytečně a neúčelně zašmodrchané krátké vsuvky (vrcholem je pak studená elektroinstrumentálka „Who Made The Maker“), proslovy a násilně zní i sporadicky využité Hammondy. Zmíněná lehká rozkolísanost desky je ještě zvýrazněná tím, že ty nejpůsobivější písně Lothlöryen částečně vyházeli na začátku svého příběhu, jejich další část si schovali do finále a ta střída mezi těmito póly pak působí buď jako o něco chudší příbuzný anebo (jako třeba v případě hutné „Manipulates Waves“ s ukváknutými kytarami) poněkud toporně. Tyto výtky chápejte však jako prosté a nijak zásadní pihy na kráse.

Díky silnému úvodu (vyřvávačka „Heretic Chant“ se silnými sbory a odlehčujícím houslovým motivem, muzikálově barevná, pestrá a skvěle vygradovaná „God Is Many“ se skandovatelným motivem a dokonale dramatickým „tik-tak“, a lehkonohá „Time Will Tell“ s výraznou příchutí Elvenking, s výbornými sbory, vzrušujícím proplétáním hlasů a v tomto případě maximálně prospěšnou lehkou progresivností) si tahle deska strašně snadno řekne pozornost. Ta sice, jak již řečeno, může postupně trochu uvadat, aby ale v nejpestřejším kousku kolekce „The Law &The Insider”, bezchybně kombinujícím emotivní i nátlakovou tvář s propracovaností a výpravností, zvedla definitivně palec směrem k obloze.

I přes fakt, že trochu střídmosti (alespoň co se zařazení zhruba dvou tří kousků týká) by téhle desce prospělo, je na místě končit pozitivně. Jak dokazuje „Principles Of A Past Tomorrow“, Lothlöryen jsou v laufu a kují dostatečně žhavé železo.

Savapip             


FB LOTHLÖRYEN

YouTube ukázka - The Quest Is On

Seznam skladeb:
1. …a Journey Begins
2. Heretic Chant
3. God Is Many
4. Time Will Tell
5. Manipulative Waves
6. Night Is Calling
7. And Dowland Plays
8. The Convict
9. The Quest Is On
10. Who Made the Maker?
11. The Law & the Insider
12. Wavery Time

Sestava:
Daniel Felipe - zpěv
Tim Alan Wagner - kytara
Leko Soares - kytara
Marcelo Godde - baskytara
Leo Godde - klávesy
Marcelo Benelli - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 52:27
Země: Brazílie

Diskografie:
2005 – Of Bards And Madmen
2008 – Some Ways Back No More
2012 – Raving Souls Society
2014 – Some Ways Back Some More
2015 – Principles Of A Past Tomorrow

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.09.2015
Přečteno: 1575x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10996 sekund.