CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXCELSIS - Tod U Vergäutig

Kdepak že ty časy jsou, kdy se švýcarští Excelsis proháněli s Kurtem z Koppigenu po power metalových pláních. Pravda, on už ten jejich power metal byl značně svérázný, především díky specifickému neohebnému vokálu Münggu Beyelera. A ta svéráznost helvéťanům zůstala i ve chvíli, kdy do jejich tvorby začaly stále výrazněji prosakovat folkové pramínky. No, zůstala. Hlasivky páně Beyelera z té svojí medvědí neohrabanosti a zachumlanosti neuhnuly ani o píď, sborové chorály se jim už dávno přizpůsobily do víc než sesterské podoby, lehce melancholické a zpravidla nikam spěchající melodie vsází víc na vnitřní kouzlo decentní specifické atmosféry než na nějakou uvolněnost či strhující drive, ty rychlejší power nástupy (na „Tod U Vergäutig“ jsou v menšině) stále mají svou nezpochybnitelnou intenzitu a šťávu, ale ani ty z té pevně sevřené kazajky nevyklouznou (ani nepředpokládám, že by to měli Excelsis vůbec v úmyslu) k nějakému bezduchému křepčení, metalové nástroje tvoří houževnatou, těžko prostupnou hradbu i bez toho, aby kdovíjak hromovaly, a ty folkové to hrají tak napůl – někdy díky nim atmosféra ještě ztěžkne a zhoustne, jindy v nich probleskne příjemná rozvernost.

Osmé album Excelsis je pojaté jako koncepční příběh vycházející ze švýcarské historie, ani rozmáchlá výpravnost však není tím, na čem by si parta kolem Münggu Beyelera mohla vystavět pomník. Někdy je problém i rozlišit, zda se Excelsis zrovna vyjadřují v angličtině, němčině, či jakémsi lehce uchrochtuntém dialektu. Občas působí Excelsis na první pohled neskutečně sevřeně a zaťatě, tak jako třeba v úvodu „D Gschicht“, aby v refrénu sklouzli ke krásně neohrabanému až tanečnímu motivu a když do hrubého základu pustí lehoučkou píšťalku, je to velice příjemné světlé pohlazení. Jindy, jako v „Dr. Pakt Mit Em Tuefu“ přijdou s typickou melodickou skluzavkou, zahuhlaným zpěvem a úžasně líným chorálovým nápěvem, lehké poskočení nabídne píšťalkový motiv v „Mir Kaempfe“ s chytlavou halekačkou melodií (tady už Excelsis potenciálně koketují s halekačkovostí, ale na ní nikdy plně nedojde) a až progresivním zašmodrcháním, až nepatřičně na téhle desce funguje i potenciální skákačka „Vertueflet Isch Mi Seeu“, přelévající se od folkařiny do hrubosti a zase zpět.

Deska, která drží sveřepě pohromadě a nenabídne žádné vzestupy a pády, deska, jejíž kouzlo jen těžko přijde hned na první dobrou. Klanu švýcarských drakobijců lze už léta přiznat nezpochybnitelnou jedinečnost. I proto může být někdy obtížné přijít jejich pojetí folk-metalu na chuť. Nemají v sobě kdovíjakou chytlavost (byť samozřejmě vykoukne), nemají ani kdovíjak do očí bijící atmosféru (je potřeba si jí trpělivě nasávat), neoplývají ani kdovíjakou sázkou na lidové motivy. Ale když se vám svým medvědím pohupováním (a jakýmsi vzdáleným podobenstvím s krajany Eluveitie) trefí do noty a prokutáte se skrz jejich tvrdou a nepřístupnou slupku, všechny tyhle absentující položky se můžou stát pozitivem hodně svérázné a silně náladové nahrávky. Příznivci Excelsis vědí (a na aktuální desce dostali po poměrně rozpačitém akustickém albu zase to, co od téhle kapely očekávají), těm ostatním doporučuji vyzkoušet.

Savapip             


www.excelsis.ch

YouTube ukázka - Heiligs Wasser

Seznam skladeb:
1. Intro (dr schwarz Tod)
2. D Gschicht
3. Heiligs Wasser
4. Üsi Freiheit
5. Maimond
6. S Verspräche
7. Dr Pakt mit em Tüfu
8. Mir Kämpfe
9. Dr Schlächter
10. Vertüflet isch mi Seeu
11. Dr letscht Versuech
12. Grüeni Fäuder u dunkli Wäuder
13. Outro (dr Lichezug)

Sestava:
Münggu Beyeler – zpěv, kytary, dudy, foukací harmonika, píšťalky
Rölu – kytara, flétna
Mäk – baskytara
Ädu – klávesy
Küsu Herrmann - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 1:11:32
Label: Non Stop Music Records
Země: Švýcarsko

Diskografie:
1997 – Anduin The River
1998 – Kurt Of Koppigen
2002 – Tales Of Tell
2004 – The Legacy Of Sempach
2008 – The Standing Stone
2013 – Vo Chrieger u Drache
2014 – Chrieger Lieder
2013 – Tod U Vergäutig

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.09.2015
Přečteno: 1642x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09963 sekund.