PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEF LEPPARD - X

V táboře Def Leppard panoval na přelomu milénia vcelku klid. Předchozí album „Euphoria“ fanoušci kapele nehodili na hlavu, jak se stalo v případě alba „Slang“, a i když už se nepohybovalo v platinových prodejích, stabilizovalo kapelu a fanouškům nabídlo několik skladeb, o kterých by se dalo říct, že jsou koncertními tutovkami. Doba tehdy začala přát všeobecnému revivalu a úspěch v té době slavili především Bon Jovi, kterým se z desky „Crush“, zejména zásluhou megahitu „It´s My Life“ podařilo udělat světovou senzaci. Def Leppard si začali užívat svého postavení rockových legend. Dostalo se jim hvězdy na chodníku slávy na Sunset Boulevardu, televize VH1 odvysílala jejich dokument „Hysteria – The Def Leppard Story“, který byl velkým úspěchem.

V takové atmosféře kapela začala pomalu připravovat novou desku. Světu brzy oznámila, že na ní bude dělat nejen s producentem Petem Woodroofem, ale také se švédskou dvojicí Per Aldeheim a Andreas Carlsson, což vyvolalo docela rozruch, protože posledně jmenovaný vstoupil ve známost tím, že jeho parketou jsou, kromě Britney Spears, hlavně boybandy Backstreet Boys, N´Sync a Westlife. A teď Def Leppard? Def Leppard jako boyband? Jděte k šípku…

Faktem zůstává, že „X“ je určitě nejpopovější deskou Def Leppard. Mělo to svůj důvod, zmíněný v úvodu článku, a sice, že v roce 2000 dosáhli Bon Jovi velkého úspěchu a Def Leppard se jim možná chtěli vyrovnat. Bon Jovi už také nebyla kapela, která by zůstala u zvuku svých nejslavnějších desek „Slippery When Wet“ a „New Jersey“, ale v průběhu devadesátých let se přetransformovala od hair metalu někam až k poprockovému vyznění. A podobný přerod, který ani náhodou nebyl tak dramatický jako v případě „Slang“, prodělali Def Leppard mezi deskami „Euphoria“ a „X“.

„X“ prakticky neobsahuje žádné reminiscence na „Hysteria“ či „Adreanalize“, jak tomu bylo v případě minulé desky. Jedná se spíše o jednoduché písničky, které mají stejně daleko jak k pop rocku, tak k hard rocku, ostré riffy nahradili spíše akustické kytary a pozitivní nálada. Stejně jako v případě „Euphoria“ se i zde kapele velmi vydařil start alba v podobě úvodní dvojice skladeb – tvrdé „Now“, kde se nebývale využívá i elektroniky a popové „Unbelievable“, která měla být největším hitem alba, ovšem nakonec se kapela rozhodla nasadit jako pilotní singl zmíněnou „Now“. Druhé z dvojice bylo přece jen vyčítáno, že zní až moc popově, že jí odkapává med z každého tónu, a že ji vlastně složili producenti Backstreet Boys. Možná je na tom trošku pravdy, ale i tak se jedná o velmi vydařenou záležitost.

Deska pak vrcholí s příchodem baladické „Long Long Way To Go“ a rock n´rollovější „Four Letter Words“, které se dají označit (společně s úvodní dvojicí) a ještě možná s melancholickou „Everyday“ za to nejlepší, co byli Def Leppard schopni v roce 2002 nabídnout. Už jen proto, že nejpozději od hrůzné „Gravity“ se začíná deska kazit a od úplného průseru konec alba zachrání jen zpěvná „Let Me Be The One“, když věci jako „Cry“, „Girl Like You“ a závěrečná „Scar“ jsou opravdu jen zbytečná vata, se stylem Def Leppard mají společného pramálo a spíše evokují zatracovanou desku „Slang“.

Je to skoro stejné jako u „Euphoria“. Výtečný start, mnohem slabší konec. I tak je „X“ nadprůměrná deska, která je profesionálně zahrána, skvěle zaranžována, ale přece jen máte pocit, že tak trochu bez duše. Určitě to není nejhorší deska Def Leppard, ale stoprocentně ani náhodou nejlepší.

Jan Skala             


www.defleppard.com

YouTube ukázka - Now

Seznam skladeb:
1. Now
2. Unbelievable
3. You´re So Beautiful
4. Everyday
5. Long Long Way To Go
6. Four Letter Words
7. Torn To Shreds
8. Love Don´t Lie
9. Gravity
10. Cry
11. Girl Like You
12. Le Me Be The One
13. Scar

Sestava:
Joe Elliott - zpěv
Phil Collen - kytara
Vivian Campbell - kytara
Rick Savage - baskytara
Rick Allen - bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 47:09
Label: Mercury/Vertigo
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/pop rock

Diskografie:
1980 - On Through The Night
1981 - High n´Dry
1983 - Pyromania
1987 - Hysteria
1992 - Adrenalize
1993 - Retro Active
1996 - Slang
1999 - Euphoria
2002 - X
2006 - Yeah!
2008 - Songs From The Sparkle Lounge
2015 - Def Leppard

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.12.2015
Přečteno: 2462x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Katastrofální.....s..čka, která...1. 01. 2016 18:43 Kolík
3/10Tomuhle albu jsem...1. 01. 2016 18:23 Gogo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12104 sekund.