NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DAWN OF DESTINY - To Hell

Deset let existence oslavují němečtí Dawn Of Destiny šestou řadovkou s názvem „To Hell“. Loňská fošna byla ocejchována titulem „F.E.A.R.“, takže pokračujeme v „zastrašovacím“ tónu, který přitom ne zcela splývá s hudebním obsahem, ať už minulého či aktuálního zápisu. Kapela sice dokáže navodit - na poměry žánru – celkem ponurou atmosféru, stejně tak je ale schopna přijít s naprosto odlehčenou a chytlavými melodiemi prosycenou skladbou. Méně potěšující už je skutečnost, že se tato ambivalentnost týká i samotné kvality, přičemž zároveň platí, že Němci jsou daleko zábavnější právě ve chvíli, kdy uvolní železa tvůrčí temnoty a vzlétnou svobodně k nebesům.

Kupříkladu deska „F.E.A.R.“ byla právě z tohoto hlediska roztříštěna na dvě téměř matematicky protichůdné půlky (pokud se půlek týká, chvílema mi opravdu přišlo, že si z nás kapela dělá prdel). První část šeď a nuda, která se zhruba od sedmé písně „Rising Angel“ nějakým záhadným způsobem transformovala ve velmi příjemný a povznášející zážitek, přičemž některé songy patřily vůbec k tomu nejlepšímu, co mé ucho loni zaslechlo („Finally“, „Prayers“). Na náladotvorné rozpolcenosti samozřejmě není nic špatného a do hudby patří stejně jako do života, kde se střídá den s nocí, problém u Dawn Of Destiny je v přirozené návaznosti, kdy na sebe obě polarity nereagují organicky, ale spíše působí invazivním a proto ve výsledku poněkud zmatečným dojmem.

Nové album „To Hell“ v této dramaturgické schizofrenii pokračuje, přičemž ony světlé momenty tentokrát ještě více ustupují „depce“, a navíc – což je daleko významnější - zaostávají v atraktivnosti a hitovosti. Ideálním příkladem je hned první píseň „Hide Our Sorrow“, kterou načínají plíživé valy dusivých kytar, jež najdou proslunění ve zpěvném refrénu, aby následně atmosféru opět zahustily temné, mnohdy až psychedelicky vedené tóny. Přestože nelze říct, že by šlo o nějaký propadák - což platí pro skladby této kapely obecně - celkové pocity jsou zatím ukotveny spíše v nejistotě. Jasnější hudební kontury nabídne následný - patřičně burácející - rychlík "Fire", stejně jako duo songů, které tvoří jakýsi minikoncept, neb se nazývají „From Paradise“ a „To Hell“. Prvně jmenovaná potěší pohodovou linkou s houslovým doprovodem, další vybuchne v metalový spektákl se sborově hitovým chorusem, pro Němce velmi typickým. I v tom se však skrývá slabina, neb podobné refrény jsou sice líbivé, ale zároveň jsou vystavěny v ne příliš variabilním autorském prostoru a v rámci celkové tvorby kapely už poněkud splývají.

A tak to jde skladbu za skladbou. V každé se najde něco, co na krátkou či delší chvíli zbystří naší pozornost, čemuž silně dopomáhá úžasná pěnice Jeanette Scherff. Její kolega, Jens Faber, za ní oproti tomu malinko zaostává. Němci zvládají i vícežánrovost, a tak přikvačí třeba s thrashovou lavinou („Burn In The Fire“), doomovými riffy („Only The Oceans Knows“) nebo emotivní baladou s příjemně subtilním symfo podkladem („Destroy My World“). Vrcholem se pak stává jedenáctka „Life“, jež se nese v rockově pohodovém duchu s řadou melodií, jež jsou - společně s názvem a lyrikou songu - jasným klíčem k myšlenkovému pochopení celé nahrávky. Jde tak o nadmíru působivou katarzi (a pro mě alespoň jeden pamětihodný song), po které však, úplně zbytečně, přichází ještě akustická balada „Forgive“. Nejen díky tomu album přesáhne hodinu hracího času, přitom Němci dokážou, pokud se skutečně zajímavých hudebních motivů týká, utáhnout zhruba něco přes polovinu. Což není úplně málo, přesto se nemůžu zbavit pocitu, že potenciál dřímající v muzikantech této kapely, mohl být při troše dramaturgického krácení rozvinut v daleko pozoruhodnější výsledek.

Petr Štěpnička             


www.dawnofdestiny.de

YouTube ukázka - To Hell

Seznam skladeb:
1. Hide Our Sorrow
2. Fire
3. From Paradise
4. To Hell
5. Scream
6. Hateful Heart
7. Burn in the Fire
8. Only the Ocean Knows
9. Light in the Night
10. Destroy My World
11. Belief
12. Life
13. Forgive

Sestava:
Jeanette Scherff - zpěv
Jens Faber - kytara, baskytara, zpěv
Felix Gebhart - kytara
Dirk Raczkiewicz - klávesy
Philipp Bock - bicí

Hosté:
Björn "Speed" Strid - zpěv
Zak Stevens - zpěv
Marco Wriedt - kytara

Rok vydání: 2015
Čas: 01:02:43
Label: Phonotraxx Publishing
Země: Německo
Žánr: power metal

Diskografie:
2007 – Begins
2008 – Rebellion In Heaven
2009 – Human Fragility
2012 – Praying To The World
2014 - F.E.A.R.
2015 - To Hell

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.11.2015
Přečteno: 2131x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09411 sekund.