PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRIVIUM - Silence in the Snow

Trivium = metalcore, melodický death metal a thrash metal. Takhle zněla geneze názvu a vlastně i žánrové rozmezí prvních alb této americké skupiny. Jak ale čas postupoval, nůžky žánrového rozptylu se začaly stále více rozevírat a původní trojité označení již zkrátka nestačilo. Především díky plackám „Shogun“ a „In Waves“ se kapela vymanila ze škatulky kopírky Metallicy či Machine Head a stále více se přibližovala vlastnímu stylu. Ten doznal v posledních letech dalších změn a prapůvodní rovnice se musela změnit na jednoduchou, ale účelnou Trivium = Matt Heafy.

Trivium totiž stárne společně s mozkem celého uskupení. Začalo to tím, že devětadvacetiletý kytarista a vokalista značně omezil a vzápětí i zcela zrušil growly a zaměřil se na čistý zpěv. Následovalo experimentální období, hledání vlastního výrazu a naposledy nešťastné spojení s producentem Davidem Draimanem (Disturbed). Pokud se s Mattem Heafym ztotožňujete a na Trivium máte rádi onu touhu zabřednout do jakéhokoliv žánru a zkoušení nových věcí, novinka „Silence in the Snow“ vás potěší pouze v případě, že máte rádi power metal. Hraje se tu na refrény a melodiku, přičemž v některých částích na vás vypadne postup jakékoliv kapely, která se honosí právě tímto žánrovým zařazením. Patrné to je zejména na singlech „Silence in the Snow“ a „Until The World Goes Cold“, které mají jasně definovaný postup až k samotnému vrcholu skladby – refrénu. Potěší i např. sloky v „Blind Leading The Blind“, „Pull Me From The Void“ nebo refrén „Rise Above The Tides“. Nechybí rychlejší místa, sóla, typické harmonie a transpozice. Skupina vyzkoušela opět něco jiného a v některých místech jí to vychází naprosto dokonale.

Bohužel, zde výčet kladů víceméně končí a zbytek nejmenovaných věcí nemá duši. Chybí zapamatovatelné jediné místo, a pokud ano, je ihned na začátku seříznuto do nudné sloky o base a přechodech či nějakým fádním kytarovým podkladem. Song tak znovu startuje a už nechytne drajv začátku…a tím mizí veškerá pozornost. Zlehčení jednotlivých skladeb a ořezání o různá místa by tentokrát vzhledem k žánru nebylo na škodu, protože jinak se z velké části celé písně táhnou v nezajímavém středním tempu a jakékoliv změny nadělají spíše paseku, než že by posluchače vytrhly z letargie. V každém případě Matt Heafy zpívá hodně a rád a není to vůbec špatné (až možná na přehršel táhlých tónů). Opět si vyzkoušel jinou polohu hlasu a jiné postupy. Problémem je, že dříve instrumentálně hodně založená kapela potlačuje své pudy a v tomto směru nepřináší nic nového. Jen se snaží do powermetalové formy vměstnat kousek svých skladatelských dovedností a většinou tyto dvě entity spolu nenachází společnou řeč.

Nelamme však nad kapelou hůl. Parta kolem Matta Heafyho totiž evidentně ráda experimentuje a je jen na ní, kudy se vydá příště. Dočkáme se progu? Něčeho tvrdšího? Bude Matt Heafy growlit? Výprava do powermetalových výšin se zasekla uprostřed a už nevylezla na vrchol. Dolů ji totiž stáhla paradoxně víra v to zůstat alespoň na části alba svůj. Výsledný koktejl tak spíše drhne, než aby byl oslavou rychlé, melodické a hlavně jednoduše účelné hudby. Snad příště.

Radek Neuman             


www.trivium.org

YouTube ukázka - Until The World Goes Cold

Seznam skladeb:
1. Snøfall
2. Silence In The Snow
3. Blind Leading The Blind
4. Dead and Gone
5. The Ghost That’s Haunting You
6. Pull Me From The Void
7. Until The World Goes Cold
8. Rise Above The Tides
9. The Thing That’s Killing Me
10. Beneath The Sun
11. Breathe In The Flames

Sestava:
Matt Heafy – zpěv, kytara
Corey Beaulieu - kytara, vokály
Paolo Gregoletto - baskytara, vokály
Mat Madiro - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 43:13
Label: Clear Track Studios
Země: USA

Diskografie:
2003 - Ember to Inferno
2005 - Ascendancy
2006 - The Crusade
2008 - Shogun
2011 - In Waves
2013 - Vengeance Falls
2015 - Silence in the Snow

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.10.2015
Přečteno: 4437x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tí Trivium tých...23. 12. 2016 10:28 Meresz
Byl jsem fanouškem...12. 10. 2015 14:52 VN
Tak zatim jsem to...12. 10. 2015 9:31 dejv


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09563 sekund.