NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MORTAL CABINET - Necrotica

Že si neumíte představit spojení black metalu, tvrdé elektroniky a hip-hopu? Ač ta kombinace vypadá na první pohled dost bizarně, Mortal Cabinet dokazují, že nic není nemožné. Pod tímhle názvem se na debutové desce „Necrotica“ schází skutečně přední představitelé těchto stylů v tuzemském hudebním rybníčku. Můžeme zde proto registrovat zpěváka a kytaristu legendárních Master´s Hammer Františka Štorma, frontmana průkopníků EBM Vanessy Samira Hausera a hlavního propagátora horrorcoru v Čechách, kontroverzního Řezníka. A i když se zejména při vyslovení jména posledně jmenovaného může leckterému fanouškovi rockové a metalové hudby otvírat kudla v kapse, zaslouží si přesto Mortal Cabinet jeho pozornost. Tedy v případě, že máte rádi tvorbu současných Master´s Hammer.

Právě k experimentálnější tváři této světově uznávané blackmetalové legendy má výraz Mortal Cabinet nejblíže. Je to pochopitelně nezaměnitelnou Štormovou poetikou, jehož slovotepectví nemá v českých krajinách obdoby, ale také hojným využíváním kytary, tedy nástroje, který se v repertoáru Vanessy a Řezníka zrovna často nevyskytuje. Zde kytara hraje stejně důležitou roli jako elektronika a výborná produkce slovutného Brita Johna Fryera, který je ve světě industriálního rocku či metalu uznávanou veličinou.

Nejdůležitější na Mortal Cabinet je ale atmosféra a ta by se dala v případě tohoto alba krájet. Temná, skličující nálada provází posluchače hned od úvodního kousku „Cirkus mrtvých“, kde si vokální party rozdělil Hauser s Řezníkem a Štorm převzal spíše úlohu kytaristy, který sází své zhusta temné a pekelně tvrdé riffy. Jako zpěvák se Štorm na desce prezentuje nejméně (tedy alespoň, co se dá odposlechnout) a jeho klasický skřehotavý projev, který jej proslavil už na debutu Master´s Hammer „Ritual“, lze zaregistrovat pouze ve skladbě „Televangelista“, která i díky využití pekelných tympánů nejvíce připomene Master´s Hammer.

Kapitola sama pro sebe jsou opět texty. Počítalo se s tím, že budou vyšperkované, protože nejen Štorm, ale i Řezník a konec konců i Hauser sází hodně na slovo a na sdělení. Z bookletu se sice člověk úplně nedozví, kdo jakou skladbu napsal, protože všechno se skrylo pod všeříkající (nebo také nicneříkající) „all songs written by Mortal Cabinet“, takže se můžete jen dohadovat, co je čí práce, i když je to v podstatě úplně jedno, protože nejdůležitější je výsledek. A ten je v případě takových obratů, které obsahuje například zmíněný „Televangelista“ („Televangelista / míchá kokain do klystýru. / Televangelista / v žilách mu koluje krev upírů. / Televangelista / alfa kozel v nevěstinci. / Televangelista / to je jeho jméno krycí“) nebo „Crowley“ („Od Zbraslavi až po Davli / když jsem v mládí vrhal šavli / s knížkou v džísce usmolené / provázel mě starej Crowley“) je naprosto geniální. Jen škoda, že přes vynikající zvuk je zpěv jaksi upozaděn a vokalistům je místy hůř rozumět.

„Necrotica“, jak se čekalo, je naprosto nekomerčně laděné album. Nedokážu předpovídat, jak jej i s odstupem času přijmou příznivci Master´s Hammer, Vanessy a Řezníka, protože všichni jsou představitelé naprosto odlišných stylů a mají úplně jiné fanoušky. Ovšem všechno jsou to styly nekonvenční, stojící daleko od hlavního proudu, což by mohlo být určitým vodítkem k prolnutí fanouškovských obcí. Protože pro toho, který slepě zůstává jen u jednoho, jedno už jakého, hudebního stylu, tohle album rozhodně není.

Jan Skala             


FB MORTAL CABINET

YouTube ukázka - Crowley

Seznam skladeb:
1. Cirkus Mrtvých
2. Crowley
3. Menší Zlo
4. Baterie Kurev
5. Hlavonožec
6. Nenávidím Svůj Job
7. Černý Myslivec
8. Láska a Hniloba
9. Boží Stáda
10. Televangelista
11. Pojď a Ignoruj to
12. Orgie Iluminátů

Sestava:
František Štorm - zpěv, kytara, programování
Řezník - zpěv, programování
Samir Hauser - zpěv, programování

Rok vydání: 2015
Čas: 51:42
Label: ZNK Records
Země: Česká republika
Žánr: eletronic horrorcore black metal

Diskografie:
2015 - Necrotica

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.10.2015
Přečteno: 2977x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09788 sekund.