NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TEN COMMANDOS - Ten Commandos

U příležitosti vydání raritního materiálu z dílny Kurta Cobaina se opět rozproudila debatu o tom, co vlastně pro rockovou hudbu znamenal grunge a jestli je tento styl mrtvý nebo nikoliv. Jistěže pravá podstata grunge zemřela v den, kdy si Cobain prohnal kulku hlavou, nejpozději poté, co se ufetoval zpěvák Alice In Chains Layne Staley, ovšem odkaz je živý stále. I když prapor grunge stále drží ti, kteří mu pomohli na svět, rozhodně se nejedná jen o mlácení prázdné slámy a pokusy vydělat ještě pár stovek na někdejší slávě. I když síla Alice In Chains, Pearl Jam nebo Soundgarden už není taková, jako na začátku devadesátých let, stále tady jsou. A nově je tu i projekt Ten Commandos. Projekt, který má na svědomí bubeník Pearl Jam Matt Cameron, basista Soundgarden Ben Shepherd, kytarista z Queens Of The Stone Age Alain Johannes a nakonec i zpěvák Dimitri Coats, který nahradil původního vokalistu a někdejšího člena Screaming Trees Marka Lanegana.

Zde působící muzikanti nejsou tak mediálně propraní jako jejich kolegové typu Eddieho Veddera, Chrise Cornella nebo Joshe Hommea, ovšem základy výše zmíněných kapel tvoří už natolik dlouho, aby bylo jasné, co od spojení pod hlavičkou Ten Commandos čekat. Jejich bezejmenný debut je totiž grunge jako řemen. Přesně takový, jaký by v době cobainománie vystřelil na přední příčky všemožných hitparád. Je to hudba, která je hrána od srdce, pro potěšení, pro radost a vzájemnou inspiraci.

Dnes je grunge nehitovou záležitostí. Samozřejmě, ikony stylu Pearl Jam a Soundgarden se na vrcholky hitparád s každou svou novou deskou podívají, ovšem nové projekty, jako je právě Ten Commandos, jsou předurčeny spíše pro klubové účely nebo pro garážové dovádění. Tam je jim nejlíp. Proto je také deska v podstatě nehitová (druhé „Smells Like Teen Spirit“, „Jeremy“ nebo „Black Hole Sun“ se pochopitelně nekoná) a až s buldočí zarputilostí se drží bažinatých seattleských teritorií. Když je zde náznak letmého příklonu ke komerci, jako třeba ve skladbě „Sporthalle“, rychle je zadupán podladěným riffem, který vše vrátí zpět někam až k tvorbě kultovních Melvins.

„Ten Commandos“ není deska na první poslech. Z něho zůstane v uších (kromě zmíněné „Sporthalle“) pilotní singl „Staring Down The Dust“, na kterém se podílel leště Lanegan, nervní, skoro až aliceinchainsovská „Come“ s hostující funk/soulovou zpěvačkou Nikkou Costa a s až hypnoticky se opakujícím kytarovým motivem prodchnutá „War On The Peace“. Posluchače po několikerém poslechu určitě osloví ještě „Sketch 9“, kde se pro změnu mihl legendární Peter Frampton z Humble Pie a skoroakustická „Aware“, která hraje na tón melancholie, možná až někam k depresivně nervním stavům. Prostě takové klasické grunge…

A právě pro příznivce seattleské kultury je tahle deska určena. Ostatní ji mohou brát jako připomenutí stylu, který před pětadvaceti lety obrátil svět naruby. Ten Commandos mají sílu. Kdyby tohle album vyšlo před dvaceti lety, bylo by dnes citováno jako klasika typu Mad Season. Věřme, že Ten Commandos nepostihne podobně krátký jepičí život.

Jan Skala             


FB TEN COMMANDOS

YouTube ukázka - Staring Down The Dust

Seznam skladeb:
1. Staring Down The Dust
2. War On The Peace
3. Outermost Sky
4. Come
5. You Might Forget
6. Sketch 9
7. Sporthalle
8. Four On The Floor
9. Aware
10. Invisibility

Sestava:
Dimitri Coast - zpěv, kytara
Alain Johannes - kytara
Ben Shepherd - baskytara
Matt Cameron - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 42:11
Label: iTunes
Země: USA
Žánr: grunge

Diskografie:
2015 - Ten Commandos

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.12.2015
Přečteno: 1601x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09098 sekund.