NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Matthew & Gunnar NELSON - This Christmas

Že rockové kapely vydávají při Adventu alba s vánočními skladbami nebo koledami se stalo už tak nějak tradicí. Někdy se to povede lépe, jako třeba v případě Twisted Sister nebo kompilace We Wish You A Hairy Christmas, jindy je výsledek horší jako u „Winter Songs“ od Roba Halforda. Někdy je taková deska zpestřením diskografie daného umělce, jindy je to spíše nuda a položka, která ve vaší sbírce bude navždy chybět. Teď se k tomuto kroku odhodlali i Nelson. Kapela, která je v posledních letech opět řádně aktivní a jejichž alba „Lightning Strikes Twice“ a letošní „Peace Out“ jsou velmi dobré kousky, ukazující, že Nelson nebyli jen rychlokvašená vystajlovaná kapela, mající jeden hit na vrcholu americké hitparády.

I přes nespornou kvalitu, která staví jak na práci s melodiemi, tak na bezchybných muzikantských výkonech, se hitparádové úspěchy jejich novějším albům spíše vyhýbaly, i když nevypadalo, že by to oba bratry jakkoliv trápilo. Po neplodné minulé dekádě tak přicházejí s další porcí muziky, ovšem teď v podobě vánočních songů. A světe, div se, co se nestalo. Jeden z nich, titulní „This Christmas“ uvedl kapelu opět do hitparád. Po pětadvaceti letech!

Právě ona titulní „This Christmas“, která celou desku startuje, je stěžejní skladbou celé kolekce. Bratři Nelsonovi na ní spolupracovali se zpěvačkou Alyssou Bonagurou, jejíž hlas dokonale koresponduje s projevem jak Gunnara, tak Matthewa. Skutečně v případě této skladby se Nelsonům podařilo přijít s chytrým hitem, který ctí jejich tradiční melodičnost, ovšem lehkost akustických kytar (elektrická kytara zazní jen v sólu) dodává kompozici nezbytné hitové ambice. Zbytek kolekce stojí tak trochu ve stínu této skladby, která může být pro kariéru obou bratrů v příštích měsících stejně důležitá, jako byl před pětadvaceti lety jejich hit number one „(Can´t Live Without Your) Love & Affection“.

Co na vánočním albu Nelson najdeme dál? Kromě provařených „Rolniček“ a „We Wish You A Merry Christmas“ zejména skladby, které stojí na pomezí klasického nelsonovského rocku, popu a odkazu kapely Stone Canyon Band, kterou vedl otec obou bratrů, jakýsi Elvis Presley amerického country Ricky Nelson (tragicky zahynul v roce 1985). Je tu i pár instrumentálních kousků jako „Santa Claus Is Coming To Town“ nebo „Mele Kelikimaka“, kde kapela spolupracuje s houslistkou Molly Cherryholmes, což je ještě více přibližuje ke klasickému country.

Možná, že budou zklamáni ti, kterým vyhovoval směr posledních alb Nelson. „This Christmas“ je ukročením stranou a to nejen kvůli tomu, že se jedná o vánoční skladby a koledy. Album totiž má atmosféru jako měla třeba „Like Father, Like Sons“, což byla v podstatě poklona otci Rickymu Nelsonovi, čerpající více z country a klasické americké hudby než z hard rocku. Ovšem onen tradiční rukopis a cit pro melodii, který bratři ukazují už od debutu „After The Rain“, ten je tady taky. Pro našince to sice není album, které by si pustil ve chvíli, kdy se budou rozbalovat dárky (to už spíše koledy od Tří sester a Divokýho Billa), ale pro nadcházející svátky to může být dobrý tip na relaxaci po všem tom předvánočním shonu.

Jan Skala             


www.thenelsonbrothers.com

Seznam skladeb:
1. This Christmas
2. Joy to the World
3. Santa Claus Is Coming to Town
4. Oh Come All Ye Faithful
5. Rockin’ Around the Christmas Tree
6. Mele Kelikimaka
7. Away in a Manger
8. Holly Jolly Christmas
9. Blue Christmas
10. Jingle Bells
11. We Wish You A Merry Christmas
12. White Christmas

Sestava:
Gunnar Nelson - zpěv, kytara, bicí
Matthew Nelson - zpěv, baskytara, kytara
+ hosté

Rok vydání: 2015
Čas: 34:40
Label: iTunes
Země: USA
Žánr: pop rock/country rock

Diskografie:
1990 - After The Rain
1995 - Because They Can
1996 - Imaginator
1997 - Silence Is Broken
1998 - Brother Harmony
1999 - Life
2000 - Like Father, Like Sons
2010 – Lightning Strikes Twice
2015 - Peace Out
2015 - This Christmas

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.12.2015
Přečteno: 1873x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09705 sekund.