PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CLAWED FOREHEAD - My Domain

Vezměme to úplně odzadu. Ve chvíli, kdy do redakce dorazilo třetí album brněnských Clawed Forehead „My Domain“, kapela už neexistovala. Poté, kdy je opustil vrchní autor Jakub Špiřík, ohlásili v říjnu loňského roku Clawed Forehead ukončení činnosti a přesunutí aktivit pod hlavičku The Entropies. Pár měsíců předtím, v době, kdy se zmíněné album dostalo na svět, byla sestava kapely po odchodu zpěvačky Terezy Malé a kontrabasistky Lenky Barotkové ochuzena o celou jednu třetinu těch, kteří album nahráli. Budeme-li pokračovat až k samotným začátkům kapely někdy na přelomu let 2006 – 2007, nezbytně narazíme na jistou severskou kapelu, která světu předvedla, že metal se dá dělat i bez kytar, jen s pomocí smyčců. Právě tady je počáteční inspirace Clawed Forehead, začínajících jako smyčcový kvartet, přehrávající skladby Metallicy či Apocalypticy. A někde na výše naznačené cestě se přidalo vydavatelství Metal Age, které je v podstatě tím nejsilnějším pojítkem mezi pojmy Clawed Forehead a metal.

Hudba samotná (byť pochopitelně, jak známo od seveřanů, i díky smyčcům mohou skladby znít značně hrubě, což se na „My Domain“ nejednou potvrdí) toho s metalem zas tolik společného nemá. Pomineme-li netradiční nástrojové obsazení, je to i tím, že to Clawed Forehead táhne daleko víc směrem k rocku a k folku, na čemž mají velkou zásluhu hravé housle a sem tam nějaká ta píšťalka, občas si kapela zakoketuje i s posmutnělými doomovými náladami. Co téhle muzice vůbec nechybí, to je energie, velice příjemný zpěv a docela slušná porce melodických nápadů. A v místech, kde se tyto tři ingredience potkají v maximální dávce, tam je důvod, proč vůbec mluvit o téhle desce. Ať už je to úvodní „Shattered“ s folkovou melodií, laškovným zpěvem i jiskřivým kontrastem živých houslí a hrubých cell, titulní „My Domain“ vyrůstající z vláčného melodického motivu a něžné atmosféry, kterou dramatické smyčce postupně nenásilně rozeženou, dokonale vygradovaná elegantní „Natural Order“ s melancholickými houslemi, „Dead City s rozvernou píšťalkou a bardovsky živočišnou, středověkem načichlou náladou, strhující atmosférou a silnou energií ve sborech, či finální emotivní „Phlegmatic State“ s něžným vokálním dialogem.

Clawed Forehead sluší angličtina. Možná je to umocněno tím, že jediný česky zpívaný song „Ničím“, je zbrzděn jakousi melodickou nerozhodností (ze které se vymykají živé housle), opatrností a nevýrazností, a proto se mezi výše zmíněnými skladbami docela ztrácí (což je ostatně osud téměř poloviny alba, kdy této neslané poloze dominuje singlovka „Falcon“). Byť je pro mě hlas Terezy Malé jedním z nejpřitažlivějších momentů nahrávky, že to jde i bez zpěvu, předvádí Clawed Forehead ve dvou instrumentálkách, z nichž chytlavější „Inferno“ sází víc na melodii a proto celkem snadno zastíní chaotickou „Harrowing“.

Jak již výše naznačeno, tenhle článek přichází s křížkem po funuse. Dilema, jestli se ještě vůbec vracet k něčemu definitivně uzavřenému, rozsekla vydařená (byť rozkolísaná) úroveň alba „My Domain“. Byla by škoda, aby spolu s rozpadem kapely tahle deska úplně zapadla v zapomnění.

Savapip             


BY CLAWED FOREHEAD

YouTube ukázka - My Domain

Seznam skladeb:
1. Shattered
2. My Domain
3. Ničím
4. Sounds of Silence
5. Inferno
6. Natural Order
7. Falcon
8. Solitude
9. Dead City
10. Harrowing
11. Awakening
12. Phlegmatic State

Sestava:
Tereza Malá - zpěv, akustická a basová kytara
Gabrieal Povrazníková - housle
Michal Tuček - violoncello
Lukáš Mareček - violoncello
Lenka Barotková - kontrabas
Jakub Špiřík - bicí, doprovodný zpěv, perkuse, akustická kytara, flétna

Rok vydání: 2015
Čas: 45:03
Label: Metal Gate
Země: Česká republika

Diskografie:
2007 – At The End Of Spring
2011 – The Promise Of Morrow
2015 – My Domain

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.01.2016
Přečteno: 1496x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10029 sekund.