CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EDENBRIDGE - Sunrise In Eden

Za vším, co se kapely Edebridge týče, stojí renesanční umělec rakouské národnosti, kytarista, klávesista, skladatel Arné Stockhammer zvaný Lanvall. Ještě předtím, než přišel impuls k založení symfometalové kapely, vydal sám tři alba, nabízející poklidnou relaxační a snovou muzikou s dominující sólovou kytarou, jež by se dala vzdáleně přirovnat k tvorbě Mika Oldfielda s prvky new age. Všechny tři desky se poslouchají velmi příjemně, hladí po duši a dokáží zklidnit rozbouřené nitro, s hudbou Edenbridge, snad kromě melodiky, však nemají příliš společného. A tak skočíme o několik let dopředu, kdy se začala psát historie této velmi zajímavé kapely.

Anno domini 1998. Nightwish světu přinesli svůj zázrak „Oceanborn“ a posluchači začali být chtiví podobné muziky, tedy velmi melodického, jemného metalu s obřím podílem kláves a dívčím (popřípadě i operním) zpěvem. Je pochopitelné, že vzniklo obrovské množství kapel hrajících tento subžánr a Edenbridge byli jednou z nich. Nutno ale říci, že postupem času si našli vlastní cestičku a tvář, které je od finských gigantů přece jen odlišovala.

V rakouském Linci téhož roku založil Lanvall se svou půvabnou přítelkyní, zpěvačkou Sabine Edelsbacher a společným kamarádem, baskytaristou Kurtem Bednarskym kapelu, které dali poetický název Edenbridge (Most do ráje). Po připojení bubeníka Rolanda Navratila byla sestava kompletní a mohla se začít věnovat tvorbě svého prvního děťátka, debutové desky "Sunrise In Eden". O rok později byly přípravy dokončeny, došlo k podpisu kontraktu s vydavatelstvím Massacre Records a kapela mohla nastoupit do studia, aby přípravy završila a dotáhla do zdárného konce. Následujícího roku se tak na pultech obchodů objevila placka a muzikanti mohli začít dobývat srdce posluchačů.

Debutové album se poměrně dobře poslouchá i dnes, šestnáct let po svém vzniku, ale na rozdíl od všech následujících desek má dva nesmazatelné škraloupy. Tím prvním je dosti nevyvážený zvuk, hlavně u bicích, kde do uší praští přestřelená hlasitost střeďáku. Sound je celkově dosti přestředovaný a občas z reprobeden namísto příjemného oddechového metálku leze nekonkrétní koule. S tím souvisí druhý škraloup, jímž je zpěv Sabine. Jak je dnes již vynikající a oblíbená zpěvačka, její mdlý, ukníkaný a místy bohužel i dosti falešný projev jsem na celé nahrávce nikdy nedokázal překousnout, proto se k této desce celé diskografie vracím zdaleka nejméně.

"Sunrise In Eden" je ještě velmi výrazně ovlivněno Lanvallovou předchozí tvorbou, což se nejvíc projevuje použitím new age klávesových rejstříků a poklidnými tempy většiny kompozic. Úvodní „Cheyenne Spirit“ je asi nejtypičtější písní, jaké se budou objevovat na následujících dvou albech, tedy svižnější a akčnější píseň s dusotem dvojšlapek a velmi chytlavým refrénem. Titulka „Sunrise In Eden“ odhaluje další elementy, se kterým se na deskách budeme pravidelně setkávat, a těmi jsou orientální prvky a stupnice. Málokdy ale poslouží jako nosné motivy, autor jich povětšinou využíval k vytvoření úvodní atmosféry některých kompozic. Následuje ukázka jemné tváře kapely v podobě balady „Forever Shine On“, tu ale bohužel dosti kazí nejistý hlavní vokál. Následující trojice „Holy Fire“, „Wings In The Wind“ a „In The Rain“ ukazuje Lanvallovo mistrovství v použití velmi půvabných a hravých harmonií ve spojení s účelnými klávesami a kytarovými sóly. Ta se stala taktéž jedním z poznávacích znamení kapely. Lanvall, byť je bez debat kytarový virtuóz par excellence, v nich nemá potřebu prezentovat, jak rychle se na kytaru dá hrát (od toho máme v power metalu jiné divochy), ale naopak posluchačům ukazuje, že prací s pečlivě vystavěnými a citlivě vedenými linkami se dá dělat paráda ještě větší. Za všechny bych zmínil uchvacující sólo ve svižné „Midnight At Noon“ a jedno z nejkrásnějších sól, jaké kdy bylo natočeno (byť technicky nijak náročné), ve finální „My last Step Beyond“, která je i díky mezihře na sitár načichlá orientem.

Lanvall, Sabine a zbytek kolektivu (který se v průběhu let neuvěřitelně měnil) světu dali povedené melodické album s atypickými klávesami, pěknými sóly a zajímavými, neokoukanými zpěvními linkami. I když se nedostatků rozhodně nevyvarovalo hlavně po produkční stránce, jeho poslech bych rozhodně doporučil, a to hlavně těm, kteří chtějí slyšet melodický metal udělaný trošku jinak. Už za pouhý rok se kapela velmi vyšvihne …

Hermes             


www.edenbridge.org

YouTube ukázka - Cheyenne Spirit

Seznam skladeb:
01. Cheyenne Spirit
02. Sunrise In Eden
03. Forever Shine On
04. Holy Fire
05. Wings Of The Wind
06. In The Rain
07. Midnight At Noon
08. Take Me Back
09. My Last Step Beyond

Sestava:
Sabine Edelsbacher - zpěv
Lanvall - kytara, klávesy
Kurt Bednarsky - baskytara
Roland Navratil - bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 52:42
Label: Massacre Records
Země: Rakousko
Žánr: Melodický metal

Diskografie:
2000 - Sunrise In Eden
2001 - Arcana
2003 - Aphelion
2004 - Shine
2006 - The Grand Design
2008 - MyEarthDream
2010 - Solitaire
2013 - The Bonding

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.03.2016
Přečteno: 3063x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
NesouhlasPro mě...1. 04. 2016 14:15 Franta


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10999 sekund.