CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SINERGY - Beware The Heavens

Když se v roce 1997 potkali na svých cestách In Flames a Dimmu Borgir, dali se do debaty o svém vztahu k heavy metalu klávesanda norských blackošů Kimberly Goss a kytarista švédských melodeathařů Jesper Stromblad, našli přitom společnou řeč a zaseli semínko na realizaci společného projektu. K jehož realizaci však došlo až poté, kdy Kimberly dala Dimmu Borgir vale a In Flames relaxovali po náročném turné, takže Jesper měl konečně na podobné nápady čas. A když už se do toho pustili, vzali to vskutku důkladně. Kimberly přesídlila do Švédska („záhada“, proč je jako země původu kapely uváděno Finsko, když Kim má kořeny částečně v Americe, částečně v Německu a částečně v Korei a Jesper se hlásí ke Třem korunkám, bude rozseknuta až v průběhu dalších let), do party přibrali kytarového sekerníka od bodamského jezera Alexiho Laiha, basy se chopil Sharlee D´Angelo (Mercyful Fate, Illwill, Arch Enemy), bubenickou sesli obsadil Ronny Milianowicz (později ex- Dionysus, Shadowquest) a Sinergy byli na světě. Vyjma basáka se všichni pustili do skládání materiálu na debutovou desku. Pravda, nepřetrhli se u toho, vždyť album „Beware The Heavens“ obsahuje pouhých devět kousků, ale i tak tahle necelá pětatřicetiminutovka způsobila na scéně hodně solidní haló.

A není se co divit. Ačkoliv deska je jasně zamířena na příznivce heavy, potažmo speed metalu, ti tři chlápci, kteří se na tvorbě prvotiny podíleli, si s sebou přitáhli chuťový ocásek ze svých působišť a tak se v té speed-heavíkové díži mísí silná melodičnost s blackovou i deathovou agresí. A ačkoliv Kimberly Goss není žádná exkluzivní zpěvačka (byť její výkon jde s každou další deskou nahoru), její strohý, energický a ostrý hlas dokonale zapadl do výbušně nekompromisních šleh kapely. Těm jednoznačně dominují kytary a jedno, jde-li o hbité sólování, řízné riffy, či společné vyhrávky obou kytaristů, neskutečně chutně jsou do téhle divočiny přimíchány decentní atmosférické klávesy a stejně tak nepřekvapí, že bicí mají až neurvalou sílu. V téhle smršti člověk snadno odpustí i určitou textovou klišovitost (ostatně, ono jako pocta kořenům to funguje naprosto spolehlivě). Možná je s podivem, že ačkoliv se tato deska může stát synonymem pro strhující smršť, nekompromisní rychlovky tvoří pouhé dvě třetiny alba. Na druhou stranu je však pravdou, že největším hitem alba se může stát kterákoliv ze šesti rychlovek, neboť všechny staví na zapamatovatelné melodii, u mě osobně pak nejen díky nadýchanému a capella úvodu vévodí „The Fourth World“. A o nic dál nestojí ani dobře vygradovaná (to je ostatně poznávací znamení i rychlých skladeb) balada „Razor Blade Salvation“,ve kterém dračice Kim zní až nečekaně dojemně, ani obě vkusně poetické a ke zbytku alba silně kontrastní instrumentálky (smyčce v „Born Unto Fire And Passion“ odvádí úžasnou práci).

Aktivní život kapely nebyl příliš dlouhý, o to však byl intenzivnější. A tak poté, co se Kimberly Goss přestěhovala do Finska za Alexem Laihem (později, na dobu zhruba stejně dlouhou, jaká od sebe dělila první a poslední album Sinergy, vstoupili i do svazku manželského) a švédskou enklávu nahradily silné persóny ze sousední země tisíců jezer („záhada“ objasněna…) začalo se ihned makat na druhém albu.

Savapip             


Seznam skladeb:
1. Venomous Vixens
2. The Fourth World
3. Born unto Fire and Passion
4. The Warrior Princess
5. Beware the Heavens
6. Razor Blade Salvation
7. Swarmed
8. Pulsation
9. Virtual Future

Sestava:
Kimberly Goss – zpěv, klávesy
Alexi Laiho - kytara
Jesper Strömblad - kytara
Sharlee D´Angelo - baskytara
Ronny Milianowicz - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 34:30
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko

Diskografie:
1999 – Beware The Heavens
2000 – To Hell And Back
2002 – Suicide By My Side

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.06.2016
Přečteno: 3299x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
No vida seriál...9. 06. 2016 17:31 Anonim
Měl jsem to...9. 06. 2016 10:56 Fenris 13
Kdysi jsem tuhle...9. 06. 2016 9:19 adrian
Děkuji za seriál...9. 06. 2016 0:56 vn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09253 sekund.