ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EDENBRIDGE - Aphelion

Psal se rok 2003 a jméno Edenbridge se pomalu, ale jistě dostávalo do světa mezi fanoušky. Po vydání druhé desky muzikanti poměrně hodně koncertovali i mimo Evropu, například v Koreji, úspěšní byli i v Brazílii. Bohužel ale přišli o jednoho ze zakládajících členů, basistu Kurta Bednarskeho. Ten se v průběhu turné rozhodl ukončit své působení v kapele a na novém albu jej nahradil hostující Stefan Model. Přípravy k vydání třetího alba zabraly přibližně o rok více, ale čekání se rozhodně vyplatilo.

Deska začíná přesně tam, kde ta minulá končí, "Aphelion" se stalo předloňskému albu "Arcana" mladším jednovaječným bratříčkem. Ovšem oproti předchůdci zde nalezneme dvě nej. Tvorbě Nightwish je "Aphelion" ještě o kus podobnější, resp. tvorbu finských legend připomíná zdaleka nejvíce ze všech vydaných alb. Největší podíl na tom má nejen tvorba obdobných (čti stejných) klávesových rejstříků, ale tentokráte už i postupů, frází a harmonií, které Tuomas Holopainen hojně využívá i v současnosti. Tím druhým, příjemnějším nej, je množství speedu. Nalezneme zde rovnou tři písně ("Skyward", „Fly At Higher Game“ a hlavně „Farpoint Anywhere“) ve druhé světelné, což je nejvíc, co se kdy u kapely na placce objevilo. Na druhou stranu je to i naposledy, od dalších desek se čehokoli rychlého už nedočkáme a s ohledem na to, kam Lanvall kapelu směřuje v posledních letech, si nedělám iluze, že by tomu v budoucnosti mohlo být jinak. Je to ale velká škoda, protože tyto rychlé písně Edenbridge velmi slušely a na prvních třech deskách patřily k tomu nejlepšímu.

Namísto obligátního intra nás vítá potemnělá a těžkopádná „The Undiscovered Land“, v níž po až laxně znějících slokách vykoukne příjemně zpěvný refrén. Ovšem ve druhé půlce se její tempo zlomí a po zajímavé mezihře končí dvojšlapkovým dusotem. Baladickou rovinu na albu představují „The Final Curtain“, překrásná „As Far As Eyes Can See“ a vcelku nudná „Where Silence Has Lease“. Ani letos nemůže chybět finální cca desetiminutový opus. Tím se stala poklidnější, melodicky velmi barevná „Red Ball In Blue Sky“ s hostujícím D.C. Cooperem ze slovutných Royal Hunt, jehož tenor píseň velmi pěkně oživuje. Ostatní nezmíněné písně jsou vysoký standard.

I produkční stránka je prakticky totožná jako předloni. Zvuk, za nímž opět stojí Denis Ward, je vyrovnaný, bez potíží poslouchatelný i dnes. Jedinou výtku bych měl k soundu střeďáku, který zní dosti „upucaně“, ovšem dá se na něj zvyknout. Sabine se opět o kousek zlepšila, a i když její progres není tak výrazný jako mezi debutem a "Arcanou", pořád je čitelný. Výkon ostatních muzikantů i Lanvalla samotného je absolutně bez chybiček.

Z předešlých řádek lze lehce vyčíst, že i toto album se povedlo, pokud ovšem pomineme již zmiňovanou nízkou originalitu a až příliš znatelnou inspiraci finskými velikány. Kouzlo, půvab a elegance Lanvallova rukopisu nijak nezestárly. Bezpochyby si i on sám byl vědom, že potřetí nelze vstupovat do stejné řeky a bude nutno kormidlo otočit aspoň trošku jiným směrem.

Hermes             


www.edenbridge.org

YouTube ukázka - Farpoint Anywhere

Seznam skladeb:
1. The Undiscovered Land
2. Skyward
3. The Final Curtain
4. Perennial Dreams
5. Fly at Higher Game
6. As Far as Eyes Can See
7. Deadend Fire
8. Farpoint Anywhere
9. Where Silence Has Lease
10. Red Ball in Blue Sky

Sestava:
Sabine Edelsbacher - zpěv
Lanvall - kytara, klávesy
Andreas Eibler - kytara
Roland Navratil - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 52:23
Label: Massacre Records
Země: Rakousko
Žánr: Melodický metal

Diskografie:
2000 - Sunrise In Eden
2001 - Arcana
2003 - Aphelion
2004 - Shine
2006 - The Grand Design
2008 - MyEarthDream
2010 - Solitaire
2013 - The Bonding

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.04.2016
Přečteno: 2664x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Moje první deska...7. 04. 2016 23:00 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10213 sekund.